Talijansko jezero Como destinacija je za pamćenje

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti, kad ste u blizini grada Milanu, je posjetiti prekrasno popularno turističko odredište jezero Como.

Smješteno u regiji Lombardija, između pokrajina Lecco i Como, ovo jezero je okruženo talijanskim Alpama, koje ga čine prirodnim mjestom jedinstvene ljepote.

jezero como italija 2

Okružen najvišim planinama i najvećih ledenjaka u Italiji, formirao je razvođe s Adda rijekom, koja ga prelazi. Njegovih 146 četvornih kilometara, čini ga trećim jezerom po veličini u Italiji. U svojih 199 metara nadmorske visine, ima dubinu od 416 metara.

jezero como

U svojem obrnutom specifičnomv”Y” obliku ovo jezero ima tri rukavca – Colic “ruka” na sjeveru, Lecco “ruka” na istoku i Como “ruka” na Zapadu, a dva rukavca razgraničavaju Lariano trokut.

botanički vrt jezero como

Najbolje vrijeme za posjet jezeru Como

Gadovi koji privaleč najveću pažnju posjetitelja na jezeru su Balbianello, Lagio, Cernobbio, Tremezzo, Cadenabbia, Menaggio, Lecco, vrtovi Ville Melzi, a botanički vrtovi oko Ville Carlotta iskustvo su koje se ne propušta.

Ljeto je godišnje doba u kojem na jezeru Como ima najviše turista.
Živopisne uličice u kojima se svira, privlačne trgovinice te restorani sa ukusnim talijanskim specijalitetima prepuni su ljudi, i u to doba godine na jezeru se živi punim plućima.

No, ako ste od onih koji vole razgledavati i upoznavati nova mjesta u nešto većem miru, a naročito ako ovdje želite doći na na odmor treba doći u nekim mirnijim danima za što je idealno proljeće.

Taj dio godine specijalno je očaravajuć, sve se budi, cvijeće se šareni, jezero je predivne boje, a temperature se tada kreću oko ugodnih 20 stupnjeva. Nije naodmet napomenuti da su tada i cijene nešto niže nego u špici ljetne sezone.

Como lake, Bellagio, Italy

Zbog svog talijanskog šarma i idilične ljepote gradići na jezeru Como privlače brojne turiste, a posebno slavne osobe poput Madonne, a i glumce poput George Clooneya koji posjeduje čak dvije vile u selu Laglio.

jezero como menaggio

Na jezeru Como uživali su u prošlosti Napoleon Bonaparte, Leonardo da Vinci, Vincenzo Bellini, Stendhal, a Giuseppe Verdi, Gioacchino Rossini i Franz Liszt ovdje su također znali pronalaziti svoju inspiraciju.
Ne zaboravimo spomenuti i duge šetnje uz jezero i slavnog političara Winstona Churchilla, kao i još mnoge druge opće poznate osobe.

Lakeshore je primjerice poznat po romanu Alessandro Manzoni, „The Betrothed“, a ovaj cjenjeni pisac živio je u modernom i vrlo aktivnom Leccu, gdje ćete moći pronaći i most s njegovim imenom.

Lecco italija jezero
Foto:@aleduba

Ovaj šarmantni grad također je bio pozornica za neke svjetski poznate filmove kao što su “Oceanovih dvanaest” u 2004, James Bond u “Casino Royale” 2006 i “Klonovi napadaju” u 2002.

muzej como balbianello

Što se treba kušati

Neizostavno je probati njihov slasni domaći kruh ili tradicionalnu slasticu u pekarnicama u kojima je ujutro naročito živo.
Da li trebamo spominjati da svakako odete pojesti mirisnu talijansku pizzu u nekoj od uličica koje su kao stvorene za lutanje i potragu za lokalnim restorančićem ili pizzerijom u kojoj će vam ponuditi i čašu finog talijanskog vina.

Za potpuni doživljaj ovog kraja, po čemu je Italija uostalom najpoznatija, svakao se zaustivte na šalicu ukusnog espressa u nekom od lokalnih kafića.

Kako najlakše doći do jezera Como

Da bi ste došli do jezera Como, autom bi vam vožnja od Milana trajala oko 70 km, što je oko 40 minuta.

Morate napustiti lokalnu cestu i pratiti A51 prema Malpensa Airport i onda se na spustiti na autocestu prema jezeru Como.

varenna jezero como

Možete doći i vlakom i uživati u toliko prekrasnom krajoliku na putu koje će vam zasigurno ostati u sjećanju dok pijuckate bezbrižno svoje piće u barskom dijelu vlaka.
Putovanje traje oko sat vremena, a najbolje je uzeti vlak iz Cardona, željezničkog kolodvora u Milanu.

Lake Como, Italy

Na jezero Como, možete doći i brodom, ili nekim od kompanija koja rade krstarenja ili pak rent a car-om i uživati u prekrasnim selima koja su načičkana na obali jezera.

Facebook Like Button