Bajkovito jezero Bled

Dok se jutarnja izmaglica diže nad čarobnim otočićem sa samostanom i crkvom, koji krasi slovensko jezero Bled, a stari dvorac na rubu hridi gleda na svoje stanovnike svakom posjetitelju postaje jasno zašto su stanovnici toga kraja ljubomorni na svakog tko se želi za stalno nastaniti uz njih i uzeti im komadić toga raja.

Pa tako kruži priča da slavnu McCartneyevu suprugu Stellu McCartney, nakon kupovine kuće uz jezero, stanovnici nikako nisu prihvaćali kao sebi ravnopravnu građanku, pokazujući joj to na različite načine i ne krijući da njome kao susjedom nisu oduševljeni. No, danak moderne civilizacije čini svoje pa tako u posljednje vrijeme bogati Rusi neobuzdano kupuju sve ljepše nekretnine do kojih mogu doći novcem, a sverastući broj turista odsjeda u jednom od Sava hotela ili resorta na jezeru koje izgleda kao da je izronilo iz neke bajke.

bled-22

Izdvojeno

> Slavna britanska spisateljica kriminalističkih romana Agata Christie imala je kuću pokraj, svega nekoliko kilometara udaljenom, Bohinjskom jezeru koji čini cjelokupnu raskošnu sliku ovog jezerskog kraja.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je baš u toj kući napisala svoj posljednji roman u kojem je naravno pisala o ubojstvima na predivnim jezerima, a Bled i Bohinj su joj bili odlična inspiracija no nije ih imenovala u romanu rekavši da su to prelijepa mjesta da bi se na njima mogla desiti ubojstva.

> Otočić usred jezera posjećivan je već u prapovijesti (11. do 8. stoljeća. pr. n. e.). Kasnije su stari Slaveni na njemu častili Živu, božicu ljubavi i plodnosti. Prije oko tisuću godina, 10. travnja 1004., po prvi se put spominje i dvorac na visokoj stijeni, Bled. Njemački car Henrik II tada ga poklonio biskupu Albuinu iz Brixena. Na stijeni, koja se uzdiže 130 metara okomito iznad jezera, već je tada stajao romanički zvonik, koji je danas dio dvorca sa muzejskom zbirkom. Danas je dvorac jedno od najromantičnijih mjesta za održavanje obreda vjenčanja, kako zbog svog bajkovitog izgleda tako i zbog nezaboravnog pogleda na cijelo jezero i mjesto Bleda.

> Bled se ponosi i vrhunskim fakultetom za visoki managment gdje su mahom najcjenjeniji predavači iz cijelog svijeta, a pohađaju ga pojedinci iz raznih zemalja koji se obrazuju po posebnim programima za visoki managment.

bled-21

Bled je alpski biser kamo se posjetitelji vraćaju iz godine u godinu

Planine oko Bleda pod kristalno plavim nebom predstavljaju savršenu pozadinu i nezaboravan prizor. Bled ima za svakoga ponešto, bez obzira da li želite provesti miran ili aktivan odmor.
Bled već stoljećima inspirira svjetske tražitelje prirodnih ljepota i sportskih izazova. Mondeno alpsko ljetovalište poznato je po stalnim gostima koji tu već desetljećima dolaze na odmor i svojim doživljajima oduševljavaju nove naraštaje posjetitelja.

bled-24

Na Bledu izviru i mnogobrojni termalni izvori. U okrilju predivne bledske panorame i termalnih izvora opuštanje uz priliv svježe energije, u raskošnim wellness centrima razmaziti će i najzahtjevnije širokom ponudom usluga i tretmana za opuštanje i regeneraciju. Bled cijele godine nudi mnogobrojne mogućnosti i aktivnosti u neoskvrnutoj prirodi od plivanja, golfa, šetnje i planinarenja do skijanja, trčanja ili vožnje biciklom.

bled-23

Odmor i aktivnosti na jezeru Bled

Ako želite skijati ili snowboardati, Bled je idealno polazište, jer su mnogi od najbolji slovenski zimski centri lako dostupni upravo iz Bleda. Zahvaljujući ovoj lokaciji svaki dan možete isprobati drugo skijalište, skijaški autobus vas vozi u oba smjera na pet skijališta.

bled6

Šumske vile slijede trendove na području kampiranja glamping, koji od kampiranja čine glamurozne doživljaje. Šumske vile su malene drvene kamp kućice, izgrađene od ekološkog neobrađenog drva ariša koje omogućuju boravak u dodiru s prirodom. Okružene sa zelenilom u neposredni blizini Bledskog jezera sve vile su izolirane i grijane, tako da omogućuju boravak u svim godišnjim dobima. Dodatnoj udobnosti pridonijet će drvena vanjska kada s grijanjem na drva koja će se pobrinuti da i hladnije večeri budu vruće.

bled-25

Bled se od davnine ponosi titulom jedne od najromantičnijih destinacija u Europi. Na terasi Kavane Park pokraj Sava Hotela Bled nalazi se elegantno klizalište na otvorenom s najljepšim pogledom na jezero, otok i dvorac na hridi te bogatom ponudom poslastica i okrepljujućih pića.

Kremšnite za prste polizati

Izletnici i gosti posjećuju Bled i zbog originalne bledske kremšnite i opuštajuće šetnje uz jezero. Na Bledu se hvale s kremšnitama za koje kažu da su originalne i jedinstvene zbog posebne recepture koju je donio slavni slastičar doselivši se iz Srbije, a zvao se Ištvan Lukačević, još prije 63 godine. Svaki proces u izradi recepta radi se ručno. Ovaj bitan slastičar za ovaj kraj Slovenije, rekao je da svaki grad zaslužuje imati neki svoj specijalan desert pa tako i Bled ima svoju kremšnitu. Dnevno se izradi do 3000 kremšnita koje su bez konzervansa, a u pogonu je zaposleno 9 ljudi koji se bave isključivo izradom ovog specijaliteta na koji su stanovnici Bleda posebno ponosni.

kremšnita

Tekst: Diana Mikloš

Facebook Like Button