Čarobna dolina Trenta u Sloveniji u kojoj caruje kristalna Soča osvaja zauvijek

Čarobna dolina Trenta raj je za sve posjetitelje a njena ljepota blista u svako godišnje doba. Kako se nalazi u Nacionalnom parku Triglav, udaljena je od svakodnevne verve. Mir koji vlada njome obuhvatit će vaš um i napuniti vas energijom čiste netaknute prirode.

Dolina Trenta lagana u sva godišnja doba
Dolina se nalazi u Julijskim Alpama u sjevernom dijelu regije Goriška u Sloveniji, a pripada općini Bovec. Gorski prijelaz Vršić dolinu povezuje sa regijom Gorenjska na istoku. Rijeka Soča teče uglavnom jugozapadno kroz dolinu, a zatim dalje u Bovec.

dolina-trenta-1

Na proljeće kad dani postaju sve duži, šumske čistine uz okolne pješačke staze pretvaraju se u bujne rajske vrtove uz pomoću njezinog vrijednog vrtlara – prirode i njezine neograničene mašte. Poslije kiše brojni se izvori spuštaju niz strme padine i hrane rijeku Soču sa svojim kristalno čistim vodama.
Uskoro, proljeće mijenja živost ljeta koje mami planinare, ribare, lovce i druge istraživače doline. Svako od njih otkriva i doživljava je na svoj vlastiti način.
Ugodna toplina jesenskih dana dolinu odijeva u karakteristične žute nijanse. Životinje se iz gorskih visina krenu spuštati u dolinu. Ovo je godišnje doba koje najviše cijene planinari koji u miru istražuju okolne vrhove i upoznaju se sa životom u dolini.

dolina-trenta-6 dolina-trenta-7

Zimi dolina Trenta pretvara se u oazu mira. Snijeg na vrhove i padine nabacuje deku šutnje i uvija ih u posebnu tišinu koju povremeno prekidaju samo grmljavine lavina s udaljenih planina.
Dolina u obliku potkove koja je urezana duboko među planine otvara se u divlje sutjeske sa strane, sve od izvora smaragdno-zelene rijeke Soče pa sve do mjesta gdje se Soča spaja sa dolinom Lepena. Gornji dio doline karakterizira raznolikost površinskih oblika: strme padine i duboko zarezane doline, dok ravnog svijeta skoro pa i nema. Karakterističan oblik slova U nastao je djelovanjem glečera u prošlosti. Dno doline i strmi brjegovi sve do gornje šumske granice pokriveni su bujnim šumama u kojima pretežno dominira smreka, unatoč visokom udjelu bukve.

dolina-trenta-2

Od izvora rijeke Soče pa sve do korita na Kršovcu koja se nalaze na kraju doline razbacane su tradicionalne kuće s drvenim krovovima i karakterističnim stubištima. Graditeljska tradicija doline je prepoznatljiva. Već na prvi pogled tipična kuća u Bovcu odnosno Trenti može se razlikovati od one u Bohinju, unatoč tome što su obije građene u tradicionalnom alpskom stilu. U dolini nalaze se tri sela: Soča i Lepena nazvane su po istoimenim rijekama, a po selu Trenta nazvana je čitava dolina. U sva tri sela postoji nekoliko takvih tradicionalnih kuća koje su izvrsno očuvane i imaju visoku vrijednost graditeljske baštine. Osim ovih sela u dolini također ima i niz zaselaka te izoliranih gospodarstava.

*Za više informacija o dolini Trenta možete se obratiti gospođi Tjaši Ohojak (LTO Bovec) putem e-maila: info.lto@bovec.si.

dolina-trenta-3

Kako provesti vrijeme?

U dolini Trenta mogućnosti za aktivno provođenje vremena skoro su neograničene.

Korita Soče
Jedna od najljepših rijeka u Europi važna je prirodna vrijednost Nacionalnog parka Triglav. Poznata je po izričitoj smaragdnoj boji i živim brzacima u gornjem toku rijeke. Duga je 137 kilometara a njezin tajanstveni izvor nalazi se u Trenti, na podnožju moćnih Julijskih Alpi.
Soča je na samom početku doline Lepena isklesala korita duga 750 metara. Njihove stijene ne nekim su mjestima vrlo uske, a dubina korita, naravno, uvelike ovisi od vodostaja: u sušnom razdoblju duboka su čak i do 15 metara a u razdobljima poplava ona nekada bivaju sasvim zalivena rijekom. Ako posjetite korita Soče to će biti lijepa i kratka šetnja uz jednog od slovenskih prirodnih bisera. Smaragdno-zelena boja rijeke stvarno je nevjerojatna.
*Predlažemo i posjet prirodoslovnom muzeju: Center & Muzej TNP Trenta

dolina-trenta-5

Gdje jesti?

Gostilna Metoja
Gostiona Metoja nalazi se u selu Soča u dolini Trenta. Među njihovim specijalitetima naći ćete ukusna jela kao što su pastrmka na žaru sa bademima, gulaš od divljači, kiselo mlijeko sa pečenom palentom a i neke od gastronomskih delicija tipične za bovšku regiju i dolinu Trente: čompe i skuta (krumpir i mladi sir) i trentarski krafi (trentarske knedle).
Ako odlučite dolinu Trente posjetiti na više dana, možete čak i odsjesti u jednom o njihova tri apartmana.

metoja

*Za dodatne informacije o gostioni Metoja posjetite njihovu web stranicu: www.metoja-trenta.com ili im se obratite putem e-maila: metoja@siol.net (gospodin Božo Bradaškja).

Facebook Like Button