Piber najpoznatija ergela konja na svijetu

Pri ulasku u idilčno mjesto Piber u zapadnoj Štajerskoj, koje je udaljeno svega sat vremena vožnje od austrijskog grada Graza svatko osjeti mirnoću toga kraja koje je baš stoga idealno mjesto za uzgoj konja. U Piberu, prekrasnom mjestu punom pašnjaka, žive, uzgajaju se i školuju svjetski poznati rasni konji lipicanci, koji ujedno spadaju u najstarijie europske pasmine.

Idealan geografski položaj, pogodna klima i kao umjetničkom rukom crtane travnate doline i obronci na planinama pružaju savršeno mjesto za uzgoj lipicanaca. Ergela Piber je prava turističku atrakcija koju godišnje posjeti oko 60.000 turista. Svi posjetitelji mogu uživati u vođenom obilasku po ergeli, pratiti rad stručnjaka s konjima, mogu vidjeti uvjete i staje u kojima konji obitavaju. U Dvorcu Piber, koji je nekoć bio izgrađen kao samostan, možete uživati u kulturnim i bogatim muzičkim programima, a u suvenirnici izabrati poklone ili predmete za sjećanje. Iznimno lijepa kavana svakako mami da se u njoj odmorite i uživate u prekrasnom okruženju dok ispijate finu kavicu ili čaj.

Ergela Piber

Najpoznatijih ergela na svijetu, koju godišnje posjete mnogobrojni turisti i ljubitelji konja, osnovana 1798. godine s prvotnom namjerom uzgoja konja za vojne potrebe, ali prepoznavši mogućnosti ovih prekrasnih konja od 1920. godine lipicanci se uzgajaju i odgajaju za Španjolsku školu jahanja u Beču. Ta, jedna od najkvalitetnijih konjičkih akademija, ulaskom u 2015. godinu slavi čak 450 godina uspješnog postojanja.

Ergela u Piberu ima oko 230 konja, od čega 70 ženki, te predivnih ždrijebadi i mladih konja koji su u procesu treninga. Ergela se može pohvaliti s uzgojem konja iz svih petnaest službeno priznatih loza kobila i šest priznatih loza pastuha. U obilasku savršeno opremljenih drvenih staja zapaža se okvir s informacijama o konju, a to su dva upisana imena, jedno ime označava lozu pastuha, a drugo ime označava lozu kobile. Nakon odabira najboljih pastuha iz Pibera Španjolska jahača škola iz Beča uzima četverogodišnje mlade konje koje nakon odsluživanja radnog vijeka vraćaju u ergelu ili kao rasplodne pastuhe ili kao konje koji jednostavno uživaju u mirovini.

Lipicanci

piber-1
1580. godina uzima se kao početna godina uzgoja ove pasmine. U tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji nadvojvoda Karlo II kupio je dobro Lipicu, u današnjoj Sloveniji. Ljepota, plemenitost ali i radne osobine lipicanca doprinjeli su brzom širenju uzgoja te pasmine po tadašnjem carstvu. U Hrvatskoj su lipicanci uzgajani u ergeli koja se nalazi u Đakovu, a od tamo su se posebice raspostranili po Slavoniji. Lipicanci su idelani konji, zbog svoje elegancije i ponosnog hoda, za vuču turističkih kočija i različitih svečanih parada. Svake godine na svjet dođe između 40 i 60 ždrijebadi koji su obično crne ili sive boje, a zanimljivo je da tek u osmoj godini života poprimaju svoju prepoznatljivu snježno bijelu boju. Najbolji pastusi odvajaju se i vode u Beč u Šapnjolsku školu jahanja, a nakon školovanja i obuke oduševljavaju ljubitelje iz cijelog svijeta. Životni vijek ovih prekrasnih životinja kreće oko 38 godina.

Izdvojeno

> Španjolska škola jahanja u Beču ove godine slavi 450 godina postojanja
> Romantična vožnja u starinskoj kočiji prelijepim Piberom
> Posebni programi za jahanje prilagođeni djeci
> Svakako posjetite konjički muzej

Piše. Wish.hr
Fotografija: Marc St, Johann Schwarz

Facebook Like Button