Vrt dvorca Hellbrunn, vodena igra, užitak za princa nadbiskupa

Nema većeg zadovoljstva od trenutka kada dođete u barokni Salzburg, dvorac od soli u prijevodu, a zbog velikih nalazišta i rudnika soli na tom području.

Nalazi se tik uz Njemačku granicu pri sjevernim Alpama, a pod zaštitom je UNESCO-a. Područje današnjeg Salzburga naseljavali su Kelti, a prvi puta se njegovo ime bilježi 755. godine. Nevjerojatno je da je Salzburg anektiran Austriji tek 1805 godine, a sve do tada bio je potpuno samostalna prijestolnica, biskupija kojem su upravljali prinčevi biskupi.

dvorac-hellbrunn

Jedan od značajnih prinčeva nadbiskupa bio je Markus Sittikus von Hohenems koji je dao izgraditi 1613. godine dvorac Hellbrunn sa velikim vrtom unutar kojeg se nalazi raskošan park s jezerom, bazeni, ribnjaci, fontane, prekrasni kipovi i skulpture te pet zanimljivih špilja.

Sve je građeno pod budnim okom najboljeg majstora toga vremena Santinoa Solaria. Najveća atrakcija cijelog vrta je takozvana „igra vodom“ jer je cijeli vrt premrežen vodenim kanalima koji pomoću automatskih vodenih pumpi na bazi hidroenergije u trenutku stvaraju atmosferu lude zabave.

hellbrun-rimsko-kazaliste

Cijelo zdanje bilo je namijenjeno isključivo za sve vrste užitaka i razonoda daleko od očiju javnosti. Danas je park i vrt namijenjen šetačima, turistima željnih atrakcije i prekrasnom božićnom sajmu.

Najpoznatije su značajke Neptun fountane, i takozvano rimsko kazališta s mramornim stolom sa sjedalima koja su dio skrivene fontane. Svaka stolica na sredini imala je otvor kroz koji bi se u jednom času počela dizati voda. Samo na nadbiskupovoj stolici nije bilo takvog otvora. Svi ostali bili su meta fontane koju je on pokrenuo kako bi se silno zabavio.

Mehaničko kazalište izgrađeno između 1749 i 1752 koje sadrži 138 drvenih figurica koje prikazuju život u gradu.

Autor: Diana Mikloš
Fotografije i video: Diana Mikloš

Putovanje omogućila: Tourismus Salzburg
salzburg

Facebook Like Button