Talijanski dvorac Miramare čuva neobičnu ljubavnu priču

Već na prvi pogled dvorac Miramare smješten na samom rubu mora, okružen prekrasnim botaničkim parkom, izgleda romantično i kao iz bajke. Izgrađen kao ljubavno gnijezdo u sebi čuva mnoge tajne koje ga čine drugačijim i zanimljivim za goste i posjetitelje.

Na kamenoj litici na obali tršćanskog zaljeva, smjestio se prekrasan bijeli dvorac Miramare u kojem je užitak prošetati se velikim i pomno uređenim parkom unutar kojeg se nalaze umirujuće fontane te uobičajene popratne zgrade nazvane mali dvorac i štale.

Italija Dvorac Miramare 7

Izgrađen je krajem devetnaestog stoljeća po nalogu austrijskog nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana Habsburga. Namjena ove prelijepe rezidencije s pogledom na more i sunce trebala je biti romantično prebivalište za nadvojvodu i njegovu suprugu, belgijsku kraljevnu Charlottu.
Maksimilijan je kao časnik, ali kasnije i kao vrhovni zapovjednik carske flote često rado boravio u Trstu.

dvorac-miramare-2

Tragična kob vlasnika dvorca Miramare

Maksimilijan je za cijelo vrijeme gradnje pomno nadgledao radove na dvorcu i posebno osmišljenom parku budući da su parkovi, osim same građevine, bili vrlo važan pokazatelj nečijeg statusa i naročito bogatstva. Silno je želio stvoriti sigurno utočište za sebe i svoju suprugu.

U isto vrijeme dok se gradio dvorac u dalekom Meksiku harao je građanski rat. Spletom okolnosti i na nagovor francuskog cara Napoleona III, Maksimilijan ipak prihvaća davno odbijenu ponudu te postaje car Meksika.

Novi car i carica useljavaju se zbog novih okolnosti u dvorac i prije nego što je bio dovršen. Nakon što su se smjestili u svoj novi dom otputovali su u Meksiko.

Dvorac Miramare čuva neobičnu ljubavnu priču

U Meksiku ih je dočekao krvavi građanski rat kojem se nije nazirao kraj. Unatoč uvođenju mnogih reformi, pobunjenici jačaju svoje redove i nastavljaju s pobunama. Nažalost, Maksimilijan uskoro ostaje bez vojne pomoći koju mu je obećao francuski car Napoleon III.

Njegova supruga Charlotta, zbog više nego opasne situacije, vraća se u Europu ne bili ishodila dodatnu pomoć od strane Francuske, Austrije, Belgije pa i samog Pape. U to vrijeme ona kratko boravi, u sada već završenom dvorcu, a na vidjelo polako počinju izlaziti njeni mentalni problemi koji postaju sve više patološki.

Na nesreću Charlotta ubrzo pod svim pritiscima doživljava i potpuni mentalni slom. Tragedija je tim veća što za to vrijeme Maksimilijan u Meksiku biva zarobljen i strijeljan u 34. godini života.

trst dvorac miramare italija

Legende o dvorcu Miramare

Nakon nemilih događaja koje su zatekle Maksimilijana i njegovu suprugu Charlottu, počinju se stvarati i prepričavati legende kako je dvorac proklet, a povezano s vlasnicima koji su umrli ili teško stradali u mladenačkoj dobi.

Međutim legenda nije ostala vezana samo uz vlasnike dvorca Miramare već se pročulo da u posjet dvorcu nikako nije preporučljivo doći sa svojom budućom ili sadašnjom životnim partnerom, a kako vas ne bi dočekala zla kob. U slučaju da poželite doći u Miramare trebalo bi izabrati prijateljicu ili prijatelja za obilazak ili boravak.

Prokletstvo, navodno prati i zaručene parove koji dolaze u posjet dvorcu čak i u različitim danima. Kako kruži legenda, ako ste zaljubljeni par i uživate u romantičnoj šetnji dvorcem, ruku pod ruku, vašoj ljubavi bi mogao brzo doći kraj.

Otkrivamo dvorac Chenonceauxa i njegove vinograde u dolini rijeke Loire
Dvorac na austrijskom jezeru Wörth za odmor iz bajke
Dvorac Veliki Tabor i njegove ljubavne legende
Bajkoviti dvorac Khasab u Omanu

Dvorac Miramare u italiji

Bez obzira na legende i priče, posjet ovom jedinstvenom dvorcu nikoga ne ostavlja ravnodušnim već može samo očarati ljepotom i pogledom na brojna umjetnička djela. Šetnja parkom je besplatna no ulaz u dvorac se naplaćuje.

U dvorcu je smješten muzej koji je otvoren za obilazak posjetitelja. Brojna umjetnička djela unutar soba očituju istančan ukus tadašnjeg bečkog dvora. Namještaj, carski simboli, grbovi, bogate tapiserije u potpunosti su autentične te daju kompletan uvid u Maksimilijanovu osobnost.

miramare dvorac trst

Posebno se u cijelom zdanju izdvaja soba sa slikama talijanskog slikara Dell’Acque na kojima su oslikani detalji iz života Maksimilijana i povijest dvorca Miramare.

Maksimilijan je bio jako povezan s Dalmacijom te se na jednoj slici, koja prikazuje Charlottu, u pozadini vidi otok Lokrum, kojeg kako znamo također prati čudesna legenda. Također u raritete ovog dvorca ulazi i soba s orijentalnim namještajem i crtežima na stropu i zidovima.

Na cara je veliki utisak ostavila njegova služba u mornarici, jer su spavaća i radna soba bile uređene identično kao kabine iz ratne fregate Novara.

Da li je u pitanju bila sudbina i nagovještaj daljnjih događanja ili samo puka slučajnost budućih događaja vrlo vjerojatno nećemo saznati. Povijesna činjenica nam govori da je Maksimilijanovo tijelo u Europu vraćeno upravo u tom brodu.

dvorac-miramare-4

Više o samom radnom vremenu, uvjetima posjete i cijenama ulaznica možete saznati na službenoj stranici dvorca Miramare Miramare.

Adresa:
Castle Miramare,
Parco di Miramare,
Viale Miramare,
34151 Trst

Autor: Borna Marić
Fotografije: KLMircea

Facebook Like Button