Otkrivamo francuski dvorac Chenonceau  i njegove vinograde u dolini rijeke Loire

Dolina rijeke Loire poznata po svojim čarobno lijepim krajolicima i dvorcima, poput Chenonceau dvorca koji plovi na vodi, jedinstvenoj kulturnoj baštini i dugoj tradiciji vinogradarstva i vinarstva prepoznata i od strane UNESCO-a koji ju je uvrstio na svoj popis svjetske baštine.

U ovom dijelu Francuske gdje se susreću predivne rijeke Loire i Cher krije se bogata povijest koja se može iščitati u mnogobrojnim impresivnim dvorcima, tipičnim francuskim vrtovima, savršeno uređenim vinogradima i slikovitim selima koji čekaju da prolaznici zavire u njih.

chateau-de-chenonceaux-1

OVDJE pogledajte još zanimljivosti i neobičnih priča o nekim dvorcima

Dvorac na austrijskom jezeru Wörth za odmor iz bajke
Dvorac Miramare čuva neobičnu ljubavnu priču
Dvorac Veliki Tabor i njegove ljubavne legende
Zavirite u dvorac Lužnica barokni biser Zaprešića

Château de Chenonceaux – jedinstveni renesansni dvorac na rijeci Loire

U dolini rijeke Loire smjestio se najglasovitiji i najoriginalniji dvorac po imenu Château de Chenonceaux koji je svoj današnji izgled dobio tijekom 16. stoljeća. Ova prekrasna i jedinstvena renesansna građevina kao da je niknuo između vode i neba gdje sa svojih pet lukova premošćuje rijeku Cher.

Dvorac Chenonceau bio je omiljen dvorac Katarine de’ Medici koja je već postojećim bajkovitim vrtovima dodala još niz njih u francuskom stilu koji se odlikuju posebnom karakterističnom krajobraznom arhitekturom obilježenom strogo rezanim biljem i grmovima sa šetnicama po skoro matematičkom konceptu.

park

Danas u ovim raskošnim stazama mogu uživati posjetitelji u svojim dnevnim šetnjama uz bujne cvjetne staze, a poseban je užitak šetati u ljetnim noćima kada je vrt suptilno osvijetljen. Svaki od posjetitelja ima i još jedan cilj, a to je jedan od najvećih užitaka koje pružaju degustacije vina Touraine Chenonceaux u povijesnom podrumu dvorca.

Vinski podrum za kušanje vina otvoreno je tijekom cijele godine, a postoje i posebno određene večeri na kojima se mogu upoznati i vinari što svakako predstavlja spektakularan doživljaj.

vinski-podrum

Dvorac Châteauvieux kao da i dan danas nadgleda selo oko njega, a posjetitelji iz njega mogu vidjeti precizno poredane redove u vinogradima Sauvignona, Chardonnaya, Gamaya, Cabernet Franca i poznate sorte grožđa Côt Garnona. Svaka sorta raste i diže se pod toplim suncem regije Touraine, koja se nalazi južno od Pariza.

Izdvojeno:

> Prvi vatromet u Francuskoj izveden je upravo unutar Château de Chenonceauxa, a koji je u to vrijeme bio poznat po bogatim noćnim zabavama Katarine de’ Medici.

> U velikoj poplavi 1940. godine rijeka Cher je oštetila dvorac i vrtove kojima je nakon toga vraćen stari sjaj.

> Dolina rijeke Loire među svojim zamcima i dvorovima skriva još jedan dragulj – Zoo Parc de Beauval – koji se nalazi na popisu 10 najljepših zooloških vrtova svijeta i koji udomljava 8000 životinja. U ovom zoološkom vrtu također se preko godine odvijaju mnogobrojna zanimljiva događanja na koje turisti i više nego rado dolaze.

zoo-parc-de-beauval

Organska vina i predivna zbirka povijesnih vozila

Domaine Sauvète posebno je zanimljivo imanje koje na svom posjedu organizira “flâneries” – slikovite šetnje po vinogradima. U sklopu razgleda mogu uživati i zaljubljenici u stara vozila pa tako vlasnici Domaine du Clos Roussely nude užitak u kušanju vina u neobičnim podrumima i zbirci povijesnih vozila. Ovakvi posjeti, osim upoznavanja povijesti, omogućuju degustaciju i otkrivanje čarolije autentičnih organskih vina.

domaine-sauvte

Svega nekoliko kilometara dalje nalazi se imanje Domaine de la Chapinière poznato po velikom broju događaja u kojima se spaja umjetnost vina s likovnom umjetnošću i uživanje u konjičkim vještinama. Svakog gosta dočekat će srdačna dobrodošlica u obnovljenoj zgradi iz 19. stoljeća, a vlasnici rado dijele svoju ljubav prema vinu i zemlji. Posebna je radost kušati vina proizvedena tradicionalnom i održivom metodom proizvodnje na koju su vlasnici posebno ponosni.

Volite li dvorce i njihove čarobno priče saznajte više

Šest bajkovitih dvoraca koji su nadahnuli najpopularnije crtane filmove
Ovo je 7 najposjećenijih dvoraca svijeta – saznajte zašto
Laxenburg je bajkovita austrijska oaza na jezeru – evo što trebate vidjeti

Tekst omogućilo: Francusko veleposlanstvo u Zagrebu

Facebook Like Button