Zavirite u dvorac Lužnica barokni biser Zaprešića

Jedan od najljepših dvoraca Hrvatske za koji mnogi nikada nisu ni čuli nalazi se prigradskom naselju Zaprešića odnosno Lužnici.

Zbog prekrasne ljepote ovog dvorca i nevjerojatne arhitekture Dvorac Lužnica dobiva status spomenika prve kategorije. Gradnja dvorca započela je u 18. stoljeću pa možemo reći da dvorac pripada baroknom tipu gradnje.

dvorac16

Da Zagorje ima s čime biti ponosno dokazuje upravo Dvorac Lužnica koji je primjer otvorenog, višekrilnog dvorca, a fascinira svojom prekrasnom arhitekturom koja svaki dan zadivljuje sve više građana, ali i turista.

U narednom tekstu saznajte više informacija o povijesti dvorca, turističkim posjetima kao i samoj arhitekturi ovog zagorskog spomenika kulture čija gradnja je inspirirana austrijskim barokom.

dvorac-zima-2

Kratka povijest dvorca

Kao što smo već napisali smatra se da je gradnja Dvorca Lužnice započela krajem 18.-og stoljeća, a danas je dotičan dvorac u vlasništvu Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Prema povijesnim zapisima prvi vlasnici imanja bili su porijeklom iz Italije odnosno to je bila obitelj Čikulin. Dugi niz godina posjed se dijelio na dvije obitelji, obitelj Moscon i Čikulin te ga kasnije kompletno otkupljuje obitelj Moscon čiji članovi kasnije u oporuci ostavljaju Lužnicu zagrebačkom Kaptolu.

dvorac14

Dugi niz godina nakon, vodile su se parnice vezano za vlasništvo međutim na kraju vlasnik dvorca postaje Pavao Rauch koji ga ponovno gradi davne 1791. godine.

Važno je napomenuti da se obiteljski grb baruna Raucha nalazi u glavnom salonu dvorca. U 20.-om stoljeću imanje i dvorac dolaze u kompletno vlasništvo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Danas je Dvorac Lužnica poznat pod nazivom Duhovno-obrazovni centar „Marijin Dvor“.

dvorac18

Što sve nudi Marijin Dvor

Osim što je spomenik kulture tj. Dvorac Lužnica povijesno poznata građevina koja ima status spomenika kulture, na Marijinom Dvoru osim duhovnih obnova možete pronaći i sljedeće kreativne radionice i tečajeve. Neki od njih su : tečaj kaligrafije, radionice decoupagea, a jedna od vrlo zanimljivih radionica namijenjena odraslima je radionica perlica.

dvorac20

Tu su i aktivnosti heklanja, ribarenja, tečaj govorništva te edukativne radionice poput „Početnog sakupljanja gljiva“. Također Dvorac Lužnica nudi mogućnosti edukativno-ljetnih kampova za djecu.

Kako bismo rekli , osim vizualno lijepog dvorca on je i više od toga, a svaka osoba ovdje može pronaći nešto za sebe.

dvorac12

Dodatne mogućnosti Na Marijinom Dvoru

Osim mnogobrojnih događanja i edukativnih radionica, Dvorac Lužnica nudi građanima mogućnost korištenja prostorija dvorca za svoje privatne seminare, edukacija i događaje.

dvorac-detalj-1

Također uz sve to nudi se usluga smještaja, korištenja opreme, tehnike, zajedničkog prostora za druženje i rekreaciju, Internet, molitveni prostor, biblioteku, park za roštiljadu i piknik te mnogobrojne druge mogućnosti.

park-i-suma-5

Predivno okruženje dvorca Lužnice

Eksterijer Lužnice nudi mogućnost građanima, posjetiteljima i turistima mogućnost šetnje uz prekrasnu prirodu. Divno zelenilo pruža vam osjećaj opuštenosti, spokoja i mirnoće, a obiteljsko druženje u prirodi zasigurno će vas razveseliti.

Trenutačno se grubi radovi bliže kraju te će uskoro unutrašnjost i šetnja parkom biti omogućena za posjetitelje. Svakako preporučujemo da posjetite ukoliko ste u mogućnosti jer mi smo ostali oduševljeni.

luznica zapresic dvorac

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: Dvorac Lužnica

Turistička agencija Lužnica

Autor: Marina Jakšić