Zavirite u dvorac Lužnica barokni biser Zaprešića

Jedan od najljepših dvoraca Hrvatske, za koji možda neki ne znaju, nalazi se prigradskom naselju Zaprešića, odnosno Lužnici.
Zbog prekrasne ljepote ove povijesne znamenitosti i nevjerojatne arhitekture dvorac Lužnica dobiva status spomenika prve kategorije.

Gradnja dvorca započela je u 18. stoljeću pa možemo reći da dvorac pripada baroknom tipu gradnje.

dvorac16

Da Zagorje ima s čime biti ponosno dokazuje upravo Dvorac Lužnica koji je primjer otvorenog, višekrilnog dvorca, a fascinira svojom prekrasnom arhitekturom koja svaki dan zadivljuje sve više građana, ali i posjetitelja.

U nastavku saznajte više informacija o povijesti dvorca, turističkim posjetima kao i samoj arhitekturi ovog zagorskog spomenika kulture čija je gradnja inspirirana austrijskim barokom.

dvorac-zima-2

Kratka povijest dvorca Lužnica

Kao što smo već napisali smatra se da je gradnja dvorca Lužnice započela krajem 18. stoljeća, a danas je dotičan dvorac u vlasništvu Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Prema povijesnim zapisima prvi vlasnici imanja bila je obitelj Čikulin, porijeklom iz Italije. Dugi niz godina posjed se dijelio na dvije obitelji, obitelj Moscon i Čikulin te ga kasnije kompletno otkupljuje obitelj Moscon, čiji članovi kasnije u oporuci ostavljaju dvorac Lužnicu zagrebačkom Kaptolu.

dvorac14

Dugi niz godina nakon, vodile su se parnice vezano za vlasništvo međutim na kraju vlasnik dvorca postaje Pavao Rauch koji ga ponovno obnavlja davne 1791. godine.
I dan danas može se vidjeti predivan obiteljski grb baruna Raucha u glavnom salonu dvorca.
Također, dvorac Lužnicu krase s obje strane središnjeg dijela dvorca, na pročeljima, predivni balkoni ukrašeni kovanim željezom izgrađeni iz vremena Levina Raucha.

U 20. stoljeću imanje i dvorac dolaze u kompletno vlasništvo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, a danas je Dvorac Lužnica poznat pod nazivom Duhovno-obrazovni centar „Marijin Dvor“.

dvorac18

Što sve nudi Marijin Dvor

Osim što je spomenik kulture i povijesno poznata građevina, dvorac Lužnica ima status spomenika kulture, a na Marijinom Dvoru, osim duhovnih obnova, možete pronaći i mnoštvo kreativnih radionica i tečajeva.
Primjerice ovdje možete pohađati tečaj kaligrafije, radionice decoupagea, a jedna od najzanimljivijih radionica izrada perlica namijenjena odraslima.

dvorac20

Tu su i aktivnosti poput heklanja, pecanja pa tečaja govorništva i edukativne radionice poput „Početnog sakupljanja gljiva“. Također Dvorac Lužnica nudi mogućnosti edukativno-ljetnih kampova za djecu.

Kako bismo rekli, osim vizualno lijepe znamenitosti ovaj je dvorac puno više od toga, a svaka tko dođe ovdje može pronaći nešto za sebe.

dvorac12

Dodatne mogućnosti Na Marijinom Dvoru

Osim mnogobrojnih događanja i edukativnih radionica, dvorac Lužnica nudi građanima mogućnost korištenja unutarnjih prostorija za seminare, edukacija i različita događanja.

dvorac-detalj-1

Uz sve spomenuto ovdje se nudi i usluga smještaja, korištenja opreme, tehnike, zajedničkog prostora za druženje i rekreaciju, internet, molitveni prostor, biblioteka, park za roštiljadu i piknik.

park-i-suma-5

Predivno okruženje dvorca Lužnice

Vanjsko okruženje Lužnice nudi mogućnost šetnje kroz prekrasnu prirodu, jer bogato zelenilo koje ga okružuje pruža osjećaj opuštenosti, spokoja i mira, a druženje u prirodi zasigurno će vas razveseliti.

Svakako preporučujemo da posjetite ovu raskošno lijepu građevinu i iskoristite prirodu oko nje, jer mi smo bili potpuno oduševljeni.

luznica zapresic dvorac

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: Dvorac Lužnica

Turistička agencija Lužnica

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button