Mirisni francuski Bordeaux – sve je to zbog dobrog vina

“Biser Akvitanije” ili “uspavana ljepotica” nazivi su za Bordeaux, mali grad na jugozapadu Francuske. Možda mnogi ni ne znaju da ga upravo tako zovu zbog nedovoljne valorizacije njegovih kulturnih spomenika tijekom povijesti, no svi ga znaju zbog njegovih čuvenih vina.

Još od 18. stoljeća, koje se smatra zlatnim dobom tog grada, baš su vinogradi i najskuplja vina njegovo najpoznatije obilježje.

Bordeaux

Kroz Bordeaux prolazi rijeka Garonne, a na njezinoj lijevoj obali nalazi se najveći dio grada obilježen nizinskim područjem tankog i vodopropusnog tla vrlo pogodnog za uzgoj vinove loze. I druga strana obale, više nadmorske visine, obiluje vinogradima.

most rijeka  Garonne Bordeaux francuska

No zbog različite strukture tla, na lijevoj obali uglavnom se uzgaja Cabernet Sauvignon, a na desnoj Merlot. Brojke govore da se u okolnom području Bordeauxa nalazi čak oko 14 000 proizvođača vina koji godišnje proizvedu oko 700 milijuna boca vina.
Među najpoznatijim i najrenomiranijim područjima s kojih potječu bordoška vina su Saint-Emilion, Pauillac, Sauternes, Pomerol…

Bordeaux

Sam grad je relativno malen i broji oko 250000 stanovnika, no zbog vrlo atraktivnog područja za život broj stanovnika se ubrzano povećava. Pod Bordeaux ulaze i okolna područja (okruzi), što ukupno čini oko milijun stanovnika. Atraktivnosti doprinosi i blaga oceanska klima koju karakterizira mala razlika između ljetnih i zimskih temperatura.

Bordeaux znamenitosti zanimljivosti  francuska

Francuski grad umjetnosti i povijesti

Grad Bordeaux nosi titulu francuski grad umjetnosti i povijesti. Dio grada koji je kulturno zaštićen najveći je u toj zemlji, a turist koji posjeti Bordeaux doista može puno toga vidjeti.

Bordeaux

Njegov trg Esplanade des Quinconces najveći je u Europi, a na njemu se nalaze spomenici njegovim najpoznatijim stanovnicima – najznačajnijem esejistu u povijesti Michelu de Montaigneu te slavnom političkom misliocu i piscu Charlesu Louiseu de Secondart Montesquieu. Atraktivan je i Trg Chapeleta (Place du Chapelet) te Trg parlamenta (Place du Parlement).

Nedavno je obnovljena desna obala rijeke Rive Droite s koje se pruža nezaboravan pogled na grad, na Veliko zvono (Grosse Cloche) te na toranj Pey Berland.

Grad Bordeaux znamenitosti   Grosse Cloche

Posebno je atraktivan Stari grad koji se prostire ispod Place de la Bourse i u kojem se nalaze brojni restorani vrhunske gastronomske ponude.

francuska bordeaux centar grada

Za nogometni klub Bordeaux zna svatko tko imalo poznaje nogomet, no zanimljiva je činjenica da je stadion Stade Chaban-Delmas, smješten u centru grada, prvi svjetski stadion koji je imao potpune tribine bez prednjih stupova kako bi publika imala nesmetan pogled na teren.

Stadion Stade Chaban-Delmas

Gdje kupovati u Bordeaux

Obožavatelji shoppinga u Bordeauxu mogu doći na svoje u četvrti pod nazivom Trokut koju omeđuju Place Gambett, Grand Theatre i Place Tourny, u kojoj su smještene trgovine najrazvikanijih modnih brendova. U blizini je i Rue Sainte-Catherie, pješačka ulica dugačka 1250 metara.

Odmor od shoppinga može se potražiti u čuvenom kazalištu Grand Theatre koji je nezaobilazno turističko odredište i hram kulture, ili pak šetnjom uz obalu rijeke Garonne.

bordeaux

Posebna atrakcija smještena sat vremena vožnje od grada je pješčana dina Pyla, koja se smatra najvišom u Europi, visoka 105 metara, široka 500 metara, a dugačka čak 2700 metara.

bordeaux grad znamenitosti zanimljivosti

Bordeaux je 2012. godine dobio titulu “grada za putovanje biciklom“. Brojne biciklističke staze pružaju s jedne strane užitak razgleda grada tim prijevoznim sredstvom, a s druge strane nude stanovnicima i turistima praktične rute za obavljanje svakodnevnih obveza. Gotovo na svakom koraku mogu se pronaći punktovi za najam bicikla.

Bordeaux

Smještaj u Bordeauxu

Luksuzan hotel s pet zvjezdica inspiriran 18. stoljećem je Intercontinental Bordeaux Le Grand, smješten u centru grada.

Nešto intimniju atmosferu vrlo osebujnog interijera nudi Le boutique hotel s četiri zvjezdice, koji odaje počast vinima i regijama Bordeauxa. Tako su i sobe nazvane po najpoznatijim dvorcima u regiji, a karakterizira ih različitost stilova.

Bordeaux

Dobra hrana uz dobra vina

Bordeaux se, osim vrhunskim vinima, može podičiti bogatom gastronomskom ponudom lokalnih i svjetskih specijaliteta. Ako uz omiljeno vino volite uživati u “konkretnom komadu mesa” preporuka je posjet restoranu Bar de Boucher (Mesarov bar) koji nudi široku lepezu mesnih specijaliteta od različitih vrsta mesa. Uz to, vinska karta je u tom restoranu iznimno bogata, a domaćini će rado dati preporuku o optimalnoj kombinaciji.

Za ljubitelje ribljih specijaliteta preporuka je maleni restoran Le Petit Commerce, smješten u samom srcu grada. Ponuda jela temelji se na dnevnom ulovu te je stoga meni promjenjiv, a često uključuje i kamenice.

bordeaux francuska vina vino

Iako je Bordeaux relativno malen i miran grad, svatko u njemu može pronaći nešto za sebe i uživati u spoju prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti, gastronomskih delicija… a sve to uz čašu vrhunskog bordoškog vina.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Dhinal Chheda, Caccamo, traveljunction, Peter Collins

Facebook Like Button