Laxenburg je bajkovita austrijska oaza na jezeru – evo što trebate vidjeti

Laxenburg je bajkovito lijep austrijski gradić udaljen svega 20 km od Beča, a potpuno je iznenađenje za sve koji vole bajkovite dvorce na jezeru, predivne palače, park s perivojima za duge šetnje, vožnju jezerom i uživanje u austrijskoj kuhinji.

viteski srednjevjekovni dvorac Franzensburg laxenburg austrija

Laxenburg je pitoreskni gradić u austrijskom okrugu Mödling, u pokrajini Donjoj Austriji. Smješten na prekrasnom jezeru usred šume u engleskom stilu i prepun perivoja i šetnica među impresivnim palačama poznat je ponajprije po dvorcu na jezeru izgrađenom u gotičkom stilu koji predivna kulisa za božanstvene fotografije i privlači preko milijun posjetitelja godišnje.

laxenburg park znamenitost

Laxenburg je, uz Schönbrunn, ponajviše služio kao sjajno ljetno utočište habsburških monarha gdje su uz jahanje, lov i šetnje vrijeme provodili i u dokonoj zabavi na jezeru ili šetnicama.

U ovaj drevni gradić, zaista izgledom kao iz bajke, najbolje je doći ujutro jer ovaj pejzažni park s palačama i dvorcima najveći u Austriji i ako ga želite dobro razgledati trebat će vam podosta vremena.

Na ulazu, nakon kupovine ulaznica, možete odabrati nekoliko različitih obilazaka, a već prema afinitetima. Postoje tri vrste staza (zelena, crvena i plava) svaka različite kilometraže, ali ako nemate previše vremena ili ne volite previše pješačiti :) uvijek možete pričekatiotvoreni vlakić na nekoj od stanica i tako razgledati sve što sadržaje parka Luxemburg.

Franzensburg viteski dvorac na jezeru laxenburg austrija

U sklopu dvorskog parka nalazi se viteški dvorac, a spada zbog svoje ljepote spada u najposjećenije dvorce cijele Austrije.
Srednjovjekovnii dvorac Franzensburg nastao je između 1799. do 1801. godine, a njegov smještaj usred ribnjaka, odnosno jezera, daje mu kultni status i želju svakog redatelja za filmskom kulisom.

Baš zato u parku postoji i palača u kojoj su smještene prostorije u sklopu filmskog studija, gdje su snimane scene iz mnogobrojnih poznatih filmova.

palaca laxenburg filmski studio austrija

Laxenburg je još od 13.stoljeća omiljeno carsko i plemićko mjesto za razbibrigu, lov, odmor ili veličanstvene zabave pa je tako uz vladavinu vojvode Albrechta III, Laxenburg dobio status posebne vrsta sela u Austriji takozvani Marktgemeinde”.

dvorac Franzensburg laxenburg austrija

Povijesna važnost sela Lachsendorff” u aristokratskomm životu seže još od 1388. godine, a kako je život na dvoru postajao življi tako je stil života u selu Laxenburg uživao veću razinu. U svakom slučaju ovo se predivno mjesto može zavaliti caru koji je doveo visoko društvo tog doba u Laxenburg.

Posjeti dvorcu i palačama s otmjenim dvorskim životom dosegli su svoj vrhunac u 18. stoljeću, u vrijeme vladavine čuvene carice Marije Terezije koja je u parku priređivala predstave bečkog Hofburgtheatra, ali i raskošne zabave i različite turnire koji su određivali i krojili društveni život aristokracije.

diana miklos urednica wish hr portala laxenburg

Laxenburg je danas poželjno mjesto za život, a njegova kvaliteta stanovanja i ekološki standardi, uz određeni ležerniji stil života okružen prirodom, sve je prihvaćeniji među užurbanim stanovništvom Beča koje tamo traži nekretnine za život. Laxenburg nudi i brojna kulturna događanja, a brojnim gostima i turistima udobnost smještaja i obilje gastronomskih užitaka.

Što sve možete, osim šetnje i razgleda muzeja, još raditi u Laxenburgu

Važno je naglasiti i da je Laxenburgg dio europskog projekta „Natura 2000“ što garantira očuvanje prirode i svih njenih resursa na tom području, a kao takav pruža mnogo rekreacijskih sadržaja a djeca mogu uživati na ogromnom igralištu ili se mogu zabaviti jašući na poniju.

jezero laxenburg austrija

Poželite li se osjećati kao princ i princeza možete unajmiti čamac i voziti se ribnjakom s pogledom na dvorac Franzensburg, nakon čega možete u miru objedovati u restoranu na obali jezera.

Za one koji vole znati malo više o Laxenburgu

Opće popularna i poznata u svijetu carica Sisi provela je medeni mjesec, nakon raskošnog vjenčanja s carem Franjom Josipom upravo u bajkovitom Laxenburgu. Sisi je obožavala duga, bezbrižna jahanja kroz šumu i perivoje Laxenburga. Zanimljivo je i to da je baš u dvorcu Laxenburg rođen njezin sin prijestolonasljednik Rudolph.

Franzensburg dvorac na jezeru austrija laxenburg

Najelegantnijom palačom plemstva smatra se Grünne-Haus koju je za vrijeme svoje vladavine kupila, još dodatno proširila i darovala carica Maria Theresia svojoj kćeri Marie Christine i njezinom suprugu Albertu von Sachsen-Teschenu.

palaca laxenburg dvorac austrija

U Laxenburgu možete obići i znamenitu carsku željezničku stanicu Kaiserbahnhof, koja je sagrađena davne 1850. godine, a ponovno renovirana u potpunosti i svom originalnom uzgledu 2000. godine i jedina je sačuvana željeznička stanica u Europi u biedermaier stilu što je vjerujte zaista vrijedno za vidjeti.

Za obilazak grada Beča preporučujemo uzeti Vienna City Card jer ćete tako ostvariti mnoge popuste i osigurati vožnju javnim gradskim prijevozom, a tu su i još mnoge pogodnosti pri posjetu Beču

Facebook Like Button