Vodimo vas na najbolja mjesta Salzburga

Nije tajna da je šarmantni austrijski gradić Salzburg, koji odmah asocira na kultni film Moje pjesme moji snovi, prepoznat kao destinacija za odmor i uživanje, a mnogima i kao top grad za život.

Moje pjesme moji snovi

Ulice prepune znamenitosti, priča iz prošlosti, daha kulture na svakom koraku, zaista su kao stvorene za lutanje, opušten način života i neopisivo lijep susret s jednim od najljepših gradova Austrije.

Sve spomenuto samo su neki od razloga za odabrati Salzburg za svoj odmor iz snova

Iako je relativno malen površinom, nudi bajkovitu priču koja će se prostri pred vama u šetnji starim uskim uličicama i prolaza, dvorcima i parkovima poput parka uz dvorac Mirabell, šetnicama uz rijeku, te lokala i dućana koje treba posjetiti i obići.

Mirabell Salzburg

Vodimo vas na najbolja mjesta Salzburga

Budući da je rijetko tko u mogućnosti obići zaista sve, postavlja se pitanje prioriteta stoga ćemo obići najljepše znamenitosti, parkove, restorane i prošetati noćnim životom ovog gradića koji živi punim plućima tijekom čitave godine.

Nema većeg zadovoljstva od trenutka kada dođete u barokni Salzburg, u prijevodu dvorac od soli, a svoje je ime dobio zahvaljujući velikim nalazištima i rudnicima soli na tom području.

grad salzburg obala

Grad Salzburg nalazi se tik uz Njemačku granicu pri sjevernim Alpama, a pod zaštitom je UNESCO-a. Nevjerojatno je da je Salzburg anektiran Austriji tek 1805 godine, a sve do tada bio je potpuno samostalna prijestolnica, biskupija kojem su upravljali prinčevi biskupi.

Vrt dvorca Hellbrunn

Jedan od značajnih prinčeva nadbiskupa bio je Markus Sittikus von Hohenems koji je dao izgraditi 1613. godine dvorac Hellbrunn s velikim vrtom unutar kojeg se nalazi raskošan park s jezerom, bazeni, ribnjaci, fontane, prekrasni kipovi i skulpture te pet zanimljivih špilja.

Hellbrunn salzburg austrija

Cijelo zdanje bilo je namijenjeno isključivo za sve vrste užitaka i razonoda daleko od očiju javnosti. Danas je park i vrt namijenjen šetačima, turistima željnih atrakcije i prekrasnom božićnom sajmu.

Na vrhu popisa svjetske baštine se nalazi stari barokni dio grada u kojoj je i kuća Wolfganga Amadeusa Mozarta, Sigmunda Freuda, a ovaj grad iznjedrio je i poznatog dirigenta Karajana te osobu bez kojeg danas možda ne bismo znali za ultrazvuk,a to je slavni znanstvenik Christian Dopler.

Ovaj grad se diči s više od 4.000 kulturnih događanja godišnje koja također osiguravaju stalnu privlačnost gradu. Međunarodno priznati Salzburg Festival i spektakularne izložbe osiguravaju svježi povjetarac u Mozartovom gradu.

grad salzburg

U katedralnoj četvrti otvoren je Museum Gallery, a ovaj projekt je označen kao europski projekt stoljeća. Pružili li vam se prilika ovo je mjesto pravog susreta kulture i čovjeka za sve koji cijene umjetnost.

Romantični Salzburg satkan je od senzacionalne arhitekture koja opušta i zove na obilazak do kasnih noćnih sati, a ono što bdije nad ovim predivnim gradom njegova je utvrda Hohensalzburg koja ponosno stoji nad ovim biserom Austrije.

Koja su najatraktivnija mjesta za pravi gastro užitak Salzburga

Kulinarski obilazak neizostavno uključuje posjet prvom otvrenom restoranu u Europi – St. Peter Stiftskeller Restaurant.

delicije salzburga

St. Peter Stiftskeller Restaurant, prvi je restoran u Europi, a nalazi se u samom središtu starog grada Salzburga koji je dio benediktinskog samostana uklesanog u stijenu.

Tragovi drevne kulture sveprisutni su, a status svjetske baštine UNESCO-a, koju ovaj restoran posjeduje, dokaz je žive povijesti drevnog grada Salzburga.

Gosti koji uđu već u dvorište restorana sudjeluju u živoj baštini i mogu osjetiti njegovu povijest, ali su vrata otvorena i suvremenom, modernom svijetu..

U raskošnim salonima i prostorijama za jelo u kombinaciji s izvrsnom kuhinjom, koja nudi jela na bazi lokalne tradicije, ali i međunarodni kulinarski repertoar pravi je blagdan za sva osjetila i čisti užitak koji se lako može opisati kao jedinstven i nezaboravan.

salzburg carpe diem

Carpe Diem restoran nalazi se u jednoj od najstarijih ulica staroga Salzburga, na adresi Getreidegasse 50, a u toj je ulici ujedno i muzej/rodna kuća slavnoga Mozarta te shopping zona kojoj je teško odoljeti.

U cijeloj ulici svi natpisi lokala moraju biti u skladu s nekadašnjim tradicionalnim natpisima, kakvi su se nekoć, još od postanka grada, ovdje vladali. Carpe Diem restoran je u kojem uživa Salzburška elita, ali i svi oni koji vole osjetiti bilo grada.

shopping salzburg

Ovaj vrhunski molekularni restoran poznat je i po svom vlasniku Mate Scizu koji je većini poznat po svom općeprihvaćenom energetskom napitku Red Bullu.

Festungsrestaurant neizostavno je mjesto koje se nalazi na vrhu stare utvrde i grada Hohensalzburg, gdje ćete osim prave tradicionalne mirisne austrijske kuhinje uživati u nevjerojatnom pogledu na grad i okolne planine. Za ovaj restoran uzmite malo više vremena, jer kad jednom sjednete na njegovu terasu poželjet ćete ostati što je duže moguće.

Zna se što se ponajviše pije u Austriji, tradicionalno pivo proizvedeno na najrafiniraniji način, a zvijezde pivskog austrijskog neba su Augustine i Stiegel.

Njih možete guštati uz fine tradicionalne specijalitete u restoranu Sternbräu kojeg domaći stanovnici opsjedaju i uvijek se traži stolica više.

trgovi salzburg

Ono što je relativno nova atrakcija u gradu Salzburgu i koju turisti sve više traže zanimljiva je i ujedno vrlo jedinstvena vožnja po rijeci Salzach i ulicama Salzburga sa brodom/kombijem „Amphibienbus“.

Kao što se iz samog naziva ovog atraktivnog vozila može zaključiti razgled grada u ovom vozilu odvija se dijelom u vožnji rijekom gdje upoznajete obje obale predivnog Salzburga, a dijelom kopnom.

Naime, vozilom se uz nasip penjete u kopneni dio grada i vozite se uz razgled sve do božanstvenog dvorca na jezeru u kojem su snimane najpoznatije scene iz filma Moje pjesme moji snovi. Ovo je svakako lokacija koja vam ne smije promaći za fotografiranje i momentalno puštanje na svoje društvene mreže.

Facebook Like Button