Vinjak Armagnac dragulj Gaskonje

Vinjak Armagnac karakteriziraju specifična boja i miris a osunčani vinogradi u dolinama departmana Gers pružaju stanovništvu lokalnih sela užitak u načinu života koji slavi dobrobit, ukusnu hranu i vino.

bacve-konjak

U samom srcu povijesne pokrajine Gaskonje, smješteni su vinogradi Armagnaca uz bok iskonske lokalne baštine. Tu se nalaze ostaci drevnog rimskog carstva, bajkoviti dvorac Flaran Abbey i idilična sela koja se mahom nalaze na popisu najljepših sela u Francuskoj. Među njima se ističe selo Larressingle, kojeg često opisuju kao “maleni Carcassonne”, drevni utvrđeni gradić, koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, no nikako se ne smije zaboraviti zanimljivi Fourcès – povijesno naselje s kružnim zidom.

dvorac-carcassonne

U ovom dijelu Francuske nalazi se i jedan od najpoznatijih hodočasničkih puteva – put svetog Jakova na koji tijekom cijele godine dolazi veliki broj ljudi iz cijelog svijeta. Gosti između posjeta muzejima ili šetnje po poznatoj stazi hodočasnika mogu uživati u susretu s vinarima u prijateljski raspoloženim selima Gaskonje, degustirati njihova vina i uživati u specijalitetima i poznatim lokalnim delicijama.

Gers

Cijenjeni vinjak Armagnac

Sačuvani stari način proizvodnje daje Armagnacu jedinstveni duh. Najstariji francuski vinjak proizvodi se destilacijom bijelog vina u tradicionalnim destilerijama. Armagnac potom dozrijeva dugi niz godina u hrastovim bačvama, te u kontaktu s drvom dobiva svoju jedinstvenu aromu i jantarnu boju. Proces proizvodnje kontroliran je zakonima još iz 1936. godine koji specificiraju i točno određenu regiju u kojoj se proizvodi.

selo-gers

Armagnacu daju jedinstveni karakter vinogradi koji se rasprostiru u tri vinska područja: Bas-Armagnac, smješten između Eauzea i Nogaroa, Armagnac-Ténarèze, između Condom i Vic-Fezensaca te Haut-Armagnac, smješten između Aucha i Lectourea.

Top 3 razloga za posjet

> Uživanje u jedinstvenom krajoliku, valovitim brdima i dolinama pokrajine Gers i prekrasnom pogledu na Pirineje
> Degustacija rijetkih vina u brojnim vinogradima koji su dio mreže Escapades in Armagnac
> Sudjelovanje u brojnim aktivnostima kao što su jesenski festival Flame of Armagnac i posjet lokalnim tržnicama

Tekst omogućilo: Francusko veleposlanstvo u Zagrebu

Facebook Like Button