Bajkoviti dvorac Khasab u Omanu

Nedavno smo imali priliku posjetiti državu Oman smještenoj na jugoistočnoj obali Arapskog poluotoka u Aziji. Službeno Oman se naziva Sultanat Oman, a važan je zbog toga jer na sjeveroistoku izlazi na Omanski zaljev, a na jugu na Arapsko more. Bitno je napomenuti da graniči sa sljedećim zemljama: Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jemenom i Saudijskom Arabijom, a u morskom dijelu i s Pakistanom i Iranom. Glavni grad Sultanata Oman je Muscat, no u ovom tekstu posvetit ćemo se poluotoku Musandam.

Khasab

Ukratko o Musandamu

Budući da ćemo govoriti o dvorcu Khasabu koji je smješten na Musandamu, moramo napomenuti da je Musandam poluotok u Perzijskom zaljevu i jedna od pokrajina Sultana Oman. Poluotok Musandam je zanimljiv po tome što se njegova duga obala sastoji od mnogo uskih zaljeva koje lokalno stanovništvo često naziva „fjordovima“ no zapravo su ovi zaljevi nastali tektonikom, a ne djelovanjem ledenjaka. Kada se vozite kroz Musandam možete zamijetiti da je reljef tog dijela zemlje izrazito planinski i stjenoviti. Ono što je zanimljivo da je Musandam od Omana odijeljen Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a službeno pripada Sultanatu Omana. Musandam se dijeli na četiri dijela, a jedan od njih je Khasab u kojem se nalazi poznati Khasab dvorac o kojem ćemo reći nešto više.

Khasab

Khasab

Khasab dvorac

Jedan od najznačajnijih dvoraca na poluotoku Musandamu je poznati Khasab dvorac koji je dobio ime po jednom od četiri dijelova/pokrajina na koje se dijeli Musandam. Ovog dvorca ne bi bilo da nije bilo Portugalaca koji su izgradili grad Khasab početkom 17. stoljeća za vrijeme svog boravka na dotičnom teritoriju. Kada pogledate lokaciju gdje se nalazi dvorac Khasab nikada ne biste ni pomislili da je ovakav spomenik kulture potrebno zaštititi budući da se nalazi ispod ogromnih planina poluotoka Musandama. Dvorac je sagrađen na ruševinama nekadašnje autohtone tvrđave. Za vrijeme vladavina i raznih promjena, posebno početkom 17. stoljeća ovaj dvorac služio je Omanu i njihovim vojnim službama za odgovarajuće vojne potrebe. U prijašnjim stoljećima ovaj dvorac bio je u vlasništvu Walija i njegove obitelji koji je tada bio poznat jer su se tamo držali zarobljenici i pobunjenici, no sada je on promijenjen i transformiran u regionalni muzej za lokalne, a posebno za strane posjetitelje.

Khasab

Khasab

Što sve se može vidjeti u Khasab dvorcu

Dvorac je jako lijepo uređen i na prvi dojam ostavlja snažan dojam impresivne arapske arhitekture. Kao što smo već naveli uglavnom je napravljen za turiste, a u njemu su izloženi najvažniji primjeri i znamenito nasljeđe Musandama, Omana. Na samom ulasku u muzej primijetit ćete tri specifična i posebna broda. Riječ je o tradicionalnim brodovima Battil, Mashuwah i Zaruqah iz Kuzmara, najsjevernijeg područja Musandama. Cijeli muzej podijeljen je na „sobe“, a svaka nešto prezentira. Tako možemo posjetiti sljedeće prostorije: ljetnu kuću, kuću kruha gdje se pripremala hrana, prostorija za vjenčanja, soba za medicinu i narodne lijekove, soba za tradicionalne kostime i nakit, posebna soba za vjenčanja i škola Kurana.

Khasab

Ljubitelji knjiga i književnosti ovdje će moć pronaći posebnu knjižnicu sa raznom literaturom, sobu za gledanje povijesnih filmova i dokumentarnu sobu gdje se čuvaju dokumenti važni za povijest Musandama. Tu je i ljetna kuća „Aresh“ napravljena od teškog kamena i palminog lišća, izgrađena za doseljenike koje su za vrijeme ljeta pristigli na lov ribe. Također tu je i soba nekadašnjeg vlasnika Walija u kojoj je prikazan život i stil nekadašnjeg vlasnika. Sam muzej primjer je kratke povijesti Musandama gdje u kratim crtama možete vidjeti što zapravo Musandam i je; posebna umjetnost, prezentacija planina i stjenovitog reljefa, značajna geologija, arhitektura i pomalo „divlji“ način života u Musandamu.

Khasab Khasab

Nakon izlaska iz muzeja dolje se nalazi malena prostorija gdje možete kupiti suvenire za vaše najdraže ili simbol koji će vas uvijek podsjećati na Musandam. Ljudi su izrazito ljubazni, gostoljubivi i uvijen na raspolaganju. Ako imate prilike popnite se na vrh dvorca posebnim stepenicama kako biste istinski mogli doživjeti prirodnu ljepotu Musandama.

Više informacija na:
www.omantourism.gov.om

Radno vrijeme muzeja je:
Subote do četvrtka: 9:00 h-16.00 h
Petak: 8:00 h do 11.00 h
Cijena ulaznice: 5 katarskih rijala

Autor: Marina Jakšić