Jakutsk – najhladniji grad na svijetu

Mnogi od nas zamišljaju svoj idealni odmor na pješčanim plažama svijeta uživajući u tirkiznom moru i na sunčevim zrakama. No rijetki su oni koji bi odlučili provesti svoje slobodno vrijeme ili godišnji odmor na ekstremnim i hladnim destinacijama.

Nadobudni avanturisti, puni adrenalina i želje za nečim neobičnim odlučuju se upravo za ovakve pothvate. Jedna od vrlo zanimljivih destinacija o kojoj se malo zna i koja je prema riječima putoholičara nepravedno zanemarena, a to je grad Jakutsk.

U narednom tekstu saznajte više informacija o najhladnijem grada na svijetu, njegovoj geografiju kao i načinu životu lokalnog stanovništva.

Jakutsk

Saznajte više o najhladnijem gradu na svijetu – Jakutsku

Jedan od najzanimljivijih gradova svijeta Jakutsk nalazi se u pokrajini Jakutiji (prema ruskim podjelama) koja se nalazi u sjevernom dijelu istočnog Sibira u Rusiji.

Prema službenim podacima Jakutija je najveća ruska pokrajina/područje, a smatra se najslabije naseljenim područjem Rusije. Udaljenost od najpoznatijeg ruskog grada Moskve je oko šest sati avionskom linijom tj. nešto više od 4500 km2.

Tamo prevladava kontinentalna klima s niskim zimskim temperaturama i kratkim ljetima. Obuhvaća više od 3,000 000 km2 , a smatra se da tamo živi svega oko 200,000 stanovnika.

Kroz grad protječe rijeka Lena, a nalazi se blizu najhladnije točke na Zemlji.
Sigurno se pitate tko uopće tamo želi živjeti, no stanovnici najhladnijeg grada na svijetu za ništa ne bi odlazili iz svog rođenog mjesta.

Jakutsk

Kratka povijest grada Jakutska

Razvoj grada Jakutska započinje još u 17.-om stoljeću tj. 1632. godine kao male utvrde. Postepenim razvijanjem na lijevoj i desnoj obali rijeke Lene grad doživljava sve napredniji i ubrzaniji razvoj.

Na početku su žitelji grada bili samo Rusi da bi se početkom 19. stoljeća tamo doselili Jakuti koji su tada predstavljali oko 30 % lokalnog stanovništva. Početkom 20. stoljeća grad je bio pod vlašću Bijele armije da bi se tek u „novije“ doba grad dobio svoj status.

Zašto je Jakutsk najhladniji grad na svijetu

Većina ljudi zna da su zime duge i teške u sibirskom području, no grad Jakutsh nalazi se na geografskoj točki gdje je izmjerena najniža temperatura na svijetu.
U najhladnijem mjesecu u godini, siječnju izmjerena je prosječna najviša temperatura na svijetu, a iznosi između -40 C do -45 C.

Jakutsk

Kako doći do najhladnijeg grada na svijetu

Postoji nekoliko načina na koje možete doći do najhladnijeg grada na svijetu. Najbolja opcija je putovanje avionom, a let traje oko šest sati.

Budući da letovi iz Moskve do Jakutska nisu uobičajeni i redoviti, avionska karta je skupa i iznosi oko 800 eura, ovisno o godišnjem dobu.

Za vrijeme toplijih mjeseci moguće je putovanje brodom uz rijeku Lenu kada voda nije zaleđena, a udaljenost je oko 1700 km.

Oni koji vole putovati željeznicom bit će razočarani, budući da ne postoji pruga koja vodi do najhladnijeg grada na svijetu.

Mnogi lokalci vole reći da postoji i „Put Smrti“ (oko 2000 km) koji vodi do grada Magadana koji je u funkciji samo za vrijeme zimskog perioda dok su rijeke zaleđene. Ovaj put dobio je naziv „put mrtvih“ jer se na ovom dvotjednom putu ne gase motori prijevoznih sredstava budući da su temperature niske pa bi smrt bila neizbježna.

Jakutsk

Život lokalnog stanovništva

Za naš način i stil života, preživljavanje u najhladnijem gradu na svijetu izgleda kao znanstvena fantastika.

Lokalno stanovništvo nije naviklo na posjete turista pa i kada primijete „stranca“ na svom teritoriju pokušavaju mu na sve moguće načine pomoći i stajati na usluzi.

Nikome zapravo nije jasno zašto bi netko uopće želio doći na turistički izlet u ovako hladan grad. Tamo prevladavaju ekstremni klimatski uvjeti života, kuće se grade na betonskim temeljima, a uobičajena je stvar da cijevi redovno pucaju zbog čega lokalno stanovništvo ostaje bez grijanja.

Zima je toliko oštra da stanovnici, ukoliko nema potrebe, uopće ne izlazi van. Neki od njih znaju biti danima u kući, a njihovo kretanje ograničeno je na svega nekoliko minuta.

Hladni vremenski uvjeti pokazuju se odmah u prvim minutama boravka, a dolazi do stradavanja kože koja je direktno izložena hladnoći. Također, javlja se peckanje, utrnuće, bolovi i leđenje ekstremiteta od kojih vas ne može zaštititi ni najtoplija odjeća.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Conservation of Arctic Flora and Fauna, Magnús H Björnsson, Marsy, Maarten Takens

Facebook Like Button