Top 7 najprivlačnijih gradića za život

Iako se često vodimo mišlju da jedino veliki gradovi nude sve što trebamo za suvremeni život, živjeti u malome gradu itekako ima višestrukih prednosti. Redovito se provode istraživanja o najpoželjnijim svjetskim gradovima kada je u pitanju kvaliteta života i uvijek se među prvima navode Melbourne, Beč, Vancouver, Helsinki, Adeleide, Oakland…
No zagušenost užurbanošću i kaotičnošću velikog grada često nam pobuđuje maštu o mjestu pod suncem na koje bismo mogli pobjeći i živjeti puno kvalitetnije. Donosimo nekoliko malih gradova koji nude baš to, barem kao podlogu za slikovitije maštanje…

San Remo, Italija

San Remo
Za San Remo smo svi čuli prije svega zbog poznatog glazbenog festivala koji je iznjedrio brojne evergreene, a manje je poznato da je on i vrlo atraktivna lokacija s više aspekata. Nalazi se na sjeverozapadu Italije i prijestolnica je Cvjetne rivijere.

S jedne strane mediteranska obala, s druge Alpe, čini taj grad ugodnim podnebljem zbog povoljne klime tijekom cijele godine, odnosno blagih zima i ne previše vrućih ljeta. Iako je orijentiran turizmu koji čini bitnu stavku njegova ekonomskog razvoja, baš kao i proizvodnja maslinova ulja i uzgoj cvijeća, nudi platformu i za ugodan obiteljski život.

Trenutačno ima oko 60 000 stanovnika. Zanimljivo je da je u tom gradu živio i umro slavni izumitelj Alfred Nobel, a i brojne druge povijesne slavne ličnosti izgradile su u njemu svoje vile kašto su Elizabeta od Austrije, ruski car Nikola II, pisac Italo Calvino…

Annecy, Francuska

Annecy
Annecy, gradić u istočnoj Francuskoj, često smatraju jednim od najšarmantnijih gradića svijeta. Smješten na 458 m nadmorske visine, nudi kombinaciju različitih podneblja Francuske i ima oko 50.000 stanovnika.

Nalazi se tek 40-ak kilometara udaljenosti od Ženeve, a njegovoj romantičnoj vizuri pridonosi srednjovjekovna arhitektura, jezero d’Annecy na čijoj se obali smjestio, uske uličice i kanali zbog čega ga često nazivaju Alpskom Venecijom te snijegom prekriveni planinski vrhovi.
Jezero čini bitnu stavku života građana Annecyja s obzirom da se tijekom ljetnih mjeseci u njemu može kupati te svojim izuzetno uređenim plažama i bojom podsjeća na morsko okruženje. Valja naglasiti da je u tom gradiću životni standard vrlo visok, dijelom i zbog toga što velik broj stanovnika radi u Švicarskoj pa su cijene vrlo slične onima u toj zemlji.
Annecy obiluje restorančićima, živopisnim trgovinama, a poznat je i po obiteljskim trgovinama prehrambenih proizvoda među kojima su posebno poznati kozji žuti sirevi.

Vernazza, Italija

Vernazza
Još jedan gradić u obližnjoj Italiji idealna je kulisa za maštanje o novom životnom mjestu. Kuće pastelnih boja možda najviše karakteriziraju taj lučki gradić koji je zbog idiličnosti kojom odiše možda ispravnije zvati selom, a u kojem ako sanjate da vam mediteransko okruženje ne bude samo ljetna destinacija, možete pronaći sve što je specifično za tu klimu.

Vinogradi, vrhunsko vino, pesto, maslinici, plavetno more…idealno je romantično okruženje koje možda potakne “friške” mladence da se usidre i tu sagrade dom. Duž obale proteže se šetalište Via dell Amore (Put ljubavnika) pa je to motiv više da dođu i ostanu…

Queenstown, Novi Zeland

Queenstown
Novi Zeland poželjna je životna destinacija te se kao najbolji izbor često navodi Oakland, no jednu sasvim drugu perspektivu, s jedne strane idiličnu, a s druge kozmopolitsku, nudi Queenstown, gradić na jezeru Wakatipu, trećem najvećem jezeru Novog Zelanda.

Ne puno veći od našeg Samobora, taj je gradić popularno skijaško odredište, rodni grad bungee jumpinga i centar ostalih ekstremnih sportova. Vrlo visokog standarda, ponudit će vam ugodan život ako volite oštriju klimu. Zbog suhoće i hladnoće zraka sumornih i kišnih dana ima vrlo malo, a zalasci sunca senzacija su koju ne propuštaju ni brojni turisti.

Santa Barbara, SAD

Santa Barbara
Idilična Santa Barbara postala nam je poznata kroz istoimenu sapunicu u kojoj smo, osim u stalnim intrigama, uživali i u pogledu na luksuzni okoliš. Zbog klime koju često uspoređuju s mediteranskom te obale Tihog oceana, taj kalifornijski grad nazivaju američkom rivijerom.

Nalazi se oko 140 km udaljenosti od Los Angelesa, a arhitekturom prevladava stil iz doba kolonijalne Španjolske pa je većina kuća sagrađena u španjolskom i viktorijanskom stilu, što pridonosi dojmu luksuza i otmjenosti. Iako je poznata kao turističko odredište u kojem se zorno može doživjeti djelić Kalifornije kakav vidimo na malim ekranima, život u Santa Barbari, u kojoj su parkovi, ulice i okućnice izuzetno uređeni, nudi više prednosti nego u obližnjem Los Angelesu čija je kaotičnost njezina sušta suprotnost.

Rothenburg ob der Tauben, Njemačka

Rothenburg ob der Tauben
Smješten u zapadnom dijelu njemačke pokrajine Bavarske, između Würzburga i Nürnberga, Rothenburg ob der Tauben bajkovit je gradić koji se često naziva njemačkom božićnom metropolom.
Naime, u njemu se nalazi jedini svjetski Božićni muzej, a božićne ukrase i kolače možete kupiti tijekom cijele godine. Iako pri pomisli na Njemačku nerijetko pomislimo na strogost i hladnoću, ovaj je gradić sušta suprotnost.

Smješten je na brežuljku iznad rijeke Tauben, kao što mu i ime kaže, a upravo je po uzoru na njega Walt Disney osmislio grad u koje je živio Pinokio. Nažalost, potres je uništio glavni toranj dvorca, ali renesansne kućice i crveni krovovi preživjeli su čak i Drugi svjetski rat.
U njemu živi oko 11 000 stanovnika, a tijekom božićnih blagdana u grad dolaze brojni turisti koji uživaju u malim gradskim trgovinama koje nude božićne ukrase i delicije. Upravo je proizvodnja takvih proizvoda tipična za stanovnike grada pa se trgovine natječu raznolikošću i maštovitošću ponude.

Hallstatt, Austrija

Hallstatt
Jedinstven spoj prirode, tradicije i arhitekture koja počiva na baroku, romantici i gotici, čini ovaj austrijski alpski gradić smješten između okomite stijene Salzberga i obale Hallstattskog jezera, idealnom lokacijom za miran (neki bi rekli premiran) život.
Nalazi se 80-ak kilometara udaljenosti od Salzburga. Neprestanu zvučnu kulisu gradiću daje vodopad, a cijeli gradić može se prijeći polusatnom šetnjom pa je promet, osim u glavnoj ulici, minimalan.

Ključna riječ Hallstatta je – sol. U gradiću je povijesni muzej najstarijih rudara soli na svijetu, a eksploatacija soli tu je kroz povijest omogućila kvalitetan život stanovnicima. Rudnik soli i dalje je atraktivna turistička atrakcija.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Gary Cycles, Ross Harwood, Jon Westra, Andy Ciordia, Peter Adones, Jacqueline Poggi, Bernd Thaller, Victor

Facebook Like Button