Nekoliko trikova kojima ne treba nasjesti na putovanju

Putujući po raznim zemljama upoznajemo novu kulturu i običaje. Drugi jezik i nepoznato okruženje mogu lagano pružiti priliku za neku iznimno neugodnu situaciju ili čak prevaru nepažljivog putnika.

Osim opće poznatog džeparenja po prepunim prijevoznim sredstvima ili trgovima i ulicama, taxi vozača koji voze zaobilaznim putevima, postoje još smišljenije prevare. Stoga vam donosimo prikaz nekoliko učestalijih prijevara na koje možete naići putujući po svijetu.

OVDJE saznajate malo više o kulturi ostavljanja napojnica

Napojnice su dio kulture svakog gosta i putnika no koliko treba ostaviti

1. Blagajnici često znaju primijeniti tehniku tzv. “dugog” vraćanja točnog iznosa. To točno znači da uzimaju duge pauze u brojanju novca pri uzvraćanju, sve u nadi kako će osoba uzeti prvi dio novca koji su već uzvratili, a ostatak ostaviti njima.

turisti-121

2. Zna se dogoditi da usred noći u hotelskoj sobi zvoni telefon s dolaznim pozivom. Osoba s druge strane linije predstavlja se kao recepcioner hotela te vas obavještava kako ima problema s vašom kreditnom karticom uz zamolbu da potvrdite broj vaše kartice. Nemojte slučajno nasjedati na ovaj trik jer prevaranti očekuju kako se vjerojatno nećete usred noći spustiti na recepciju i provjeravati stvarno stanje stvari.

3. Nije rijetkost da na vrata hotelske sobe zakucaju dvije osobe, obučene u službenu odoru hotela, predstavljajući se da su u redovnoj inspekciji soba. Dok jedna osoba uljudno razgovara s vama i nastoji vam time odvući pažnju, nažalost se događalo da druga osoba u tom dvojcu hodajući po sobi otuđuje vaše dragocjenosti.

turisti

4. Primijetite li da blagajnik razgovara na mobilni telefon preko mikrofona dok vas uslužuje pripazite da ustvari ne fotografira vašu kreditnu karticu kako bi došao do željenih podataka s nje.

5.
Događale su se situacije u kojima je “slučajni” prolaznik zamolio osobu, za koju je procijenio da je sigurni turist, da fotografira njega i njegovu pratilju, pružajući sa smiješkom svoju kameru, mobitel ili fotografski aparat.

U trenutku kada se aparat vraćao vlasniku par je nastojao da ona “nespretno” ispadne iz ruku, nakon čega su tražiti nadoknadu učinjene štete. Koristeći ovako neugodnu situaciju često su pokušali i okrasti neopreznog putnika.

putovanja putovanje more ljeto

5. Svakako treba pripaziti u situacijama kada uživamo u putovanju i kada smo opušteniji i skloniji ljubaznosti više nego u inače na osobe koje su sklone živjeti od prijevare. Naime, može se dogoditi da vam prilazi lokalna djevojka ili mladić, čuvši kako govorite engleski, uz zamolbu da razgovarate s njom/njim, kako bi malo vježbali strani jezik.

Uz put će vas odvesti u obližnji kafić kako bi vam nekako ljubazno vratili uslugu za vaše potrošeno vrijeme. Mnogo puta takav susret bio je vrlo neugodan. Nažalost, prije dolaska računa djevojka ili mladić jednostavno će nestati, a račun će biti poveći. Pripazite na takve momente, jer ćete biti dužni platiti.

6. Razni ponuđači stvari i usluga na ulici obično imaju svoje suradnike koji iz daljine promatraju od kuda vadite novčanik te nakon toga kreću u akciju.

Pazite da vam jedan takav prodavač lokalnih karata grada i okolice, koje ponosno nudi, ne pokuša novčanik pretvoriti u svoje vlasništvo.

Ista oprez treba postojati kada vas okruži skupina malih prosjaka i traži sitniš ili pokušava prodati razglednice. U toj gužvi koju stvaraju pokušat će se domoći vašeg novčanika.

rim turistkinja putovanja

Nažalost, sigurno ima još mnogo momenata u kojima se možete naći u neželjenoj situaciji baš kada ste se došli odmoriti i uživati u novom podneblju stoga slušajte svoju intuiciju i čim primijetite da vam nešto nije po volji izbjegnite neželjene osobe.

Bolje i da pogriješite u odluci nego da snosite posljedice zbog kojih će putovanje iz snova postati neugodno sjećanje.

OVDJE saznajte još nekoliko korisnih savjeta za vaša putovanja

7 savjeta za solo putnike početnike
10 stručnih savjeta za jeftina putovanja
Rječnik stranih riječi za sve zaljubljenike u putovanja
Backpacking sve je popularniji način putovanja i odmora

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button