Otkrivamo najljepše povijesne gradove Europe

Europa je kontinent poznat po velikom broju zadivljujućih povijesnih gradova, prepunih znamenitosti, a mi vam donosimo zanimljive povijesne priče o gradovima koji su zaslužili svaku pažnju.

Erevan (Yerevan), Armenija

Armenija Yerevan
Čak davne 782. godine prije Krista ovdj su se smjestili najstariji stanovnici.
Oko 30 godina prije nego što je osnovan Rim, grad, koji je danas glavni grad Armenije, je služio kao važno stajalište na karavanskim rutama od Azije do Europe.

Grad je tijekom povijesti bio okupiran od strane Asiraca, Rimljana, Perzijanaca, Arapa, Mongola i Turaka, a kasnije od strane sovjetske Crvene armije u 1920. godini.
Od raspada Sovjetskog Saveza, u glavnom gradu Republike Armenije dogodio se rast kulturnih institucija.
Posebno se ističe velik broj muzeja. Turizam se također polako razvija, nekolicina agencija nude vođeni izlet po zemlji.

Zadar, Hrvatska

zadar
Kada su se u Zadar doselili najstariji stanovnici? 900. godine prije Krista.
Ilirsko pleme Liburna naseljava Zadar već u 9. stoljeću prije Krista, a zatim je grad pao pod vlast Rima.

Kad se Rimsko Carstvo podijelilo na Zapadno i Istočno Rimsko Carstvo, grad Zadar je postao dio Bizanta (Istočnog Rimskog Carstva).
Kroz 17. i 18. stoljeće za grad su se borili Mlečani, Turci i Francuzi.
Danas su u gradu vidljivi ostaci rimskog naslijeđa, posebno u predivnim duhovnim građevinama; Crkvi Sv. Donata i Crkvi Sv. Marije.

Mtskheta, Gruzija

Mtskheta gruzija
Ovo su područje naseljavali stanovnici još 1000. godine prije Krista.
Grad Mtskheta nalazi se sjeverno od glavnog gruzijskog grada Tbilsija.

Vjeruje se kako je grad nastao prije 3000 godina, a poznat je prema tome što su upravo u njemu Gruzijci prihvatili kršćanstvo, danas glavnu religiju zemlje, u 317. godini.

Svakako treba pogledati samostan Jvari (u prijevodu znači križ) koji je pod zaštitom UNESCO-a.
Kralj Mirian je na nagovor sv. Nino (koja je donijela kršćanstvo u Gruziju) podigao križ na brdu s kog puca pogled na Mtshketu i estuarij dvije rijeka: Mtkvari i Aragvi.

Katedrala Svetitshoveli i samostan Samtavro su također pod zaštitom UNESCO-a, a opisani su kao izvanredni primjeri srednjovjekovne religijske arhitekture na Kavkazu.

Cádiz, Španjolska

cadiz-1
U ovom gradu najstarije stanovnišvo je postojalo još 1100. godine prije Krista.
Feničani iz Tyre u Libanonu osnovali su grad 1100. godine prije Krista i za njih je bio poznat pod nazivom “Gadir”.

Grad su koristili kao bazu za trgovinu jantarom, kasnije su ga Rimljani koristili svoju pomorsku postaju.
Grad Cádiz je postao poznat kada je Kolumbo koristio kao luku za odlazak na svoje drugo i četvrto putovanje do Amerike.

Uživajte u šetnji dugačkim ravnim ulicama i razgledavanju kamenih vila obojanih u pastelne tonove ružičaste, zelene i plave boje. Navečer probajte piće manzanilla šeri i pojedite tortillitas de camarones (tortilja s račićima).

Lisabon, Portugal

Lisbon lisabon
Grad Lisabon naseljen je još 1200. godine prije Krista.
Arheološka iskapanja nedaleko od Castelo de Sao Jorge i Katedrale su pokazala kako su Feninčani nastanili Lisabon 1200. godine prije Krista.

Brdo Castelo bilo je naseljeno tijekom Željeznog doba, od 6. do 8. stoljeća. Kasnije je grad bio osvojen od strane Maura, srednjovjekovnog muslimanskog naroda koji su iz Maroka stigli u Europu i tamo utemeljili islamski kalifat.

Budućnost grada se promijenila 1. studenog 1755. godine. kada je grad pogodio razoran potres, koji je prouzročio uništavanje dvije trećine zgrada i smrt između 30 000 i 60 000 stanovnika (ukupna populacija bila je 180 000).

Danas je Lisabon grad koji vrvi turistima. Strme kamene ulice u blizini rijeke Tejo imaju hedonističku kulinarsku scenu i četvrti od koje je svaka s vlastitom osobnošću.

Larnaca, Cipar

larnaca
1300. godine prije doselili su se najstariji stanovnici u ovaj grad.
Suvremene Larnaca sjedi na mjestu drevne Kition/Citium, koju su kolonizirali grčki Ahejci i Feničani, koji su došli iz današnjeg Libanona.

Laranca je zatim bio i dio Perzijskog Carstva, a oduvijek je bio važna morska luka, sa svojim strateškim položajem u istočnom Mediteranu.

Poznat je i kao rodno mjesto Zenona, utemeljitelja stoičke filozofije. Gradska Crkva Sv. Lazara je izgrađena na uglednoj drugoj grobnici Sv. Lazara.

Danas je Larnaca poznata kao jeftino ljetno odredište za odmor, no svakako treba razgledati i važne atrakcije kao što su džamija Hala Sultan Tekke i slano jezero koje privlači jata ružičastog flaminga.

Plovdiv, Bugarska

plovdiv
Plovid je naseljen 4000. godine prije Krista i može se pohvaliti s titulaom najstarijeg naseljenog grada u Europi.

Smješten na rijeci Marici, bio je najveći grad Tračana koji su naseljavali područje između Karpata i Egejskog mora.

U svojoj burnoj povijesti njime su osim Tračana vladali Grci, Rimljani, Bugari, Turci a kratko vrijeme je bio pod vlašću križara.

Današnji Plovdiv je drugi najveći grad Bugarske a s prvotna tri tijekom vremena proširio se na svih sedam okolnih brda. Osim ostataka tračanskog grada posjetitelje najviše privlači rimski amfiteatar iz drugog stoljeća i kraljevska konjušnica.

Autor: Sara Gorupec
Fotografije: Johannes Zielcke
dmytrok
Pablo Andrés Rivero
Pau Bou
Hernán Piñera
Sergey Galyonkin
Dennis Jarvis
Francisco Antunes

Facebook Like Button