Zadar najljepši mediteranski pozdrav suncu

Prava mediteranska meka s velikim brojem sunčanih sati, prekrasnim plažama te bogatom kulturno-povijesnom i gastronomskom ponudom.

Središte Zadarske županije obuhvaća 15 naselja, a smjestilo se u Sjevernoj Dalmaciji – na obali Jadranskoga mora. Zadar je omeđen je Ravnim kotarima, a Velebit ga dijeli od Like i Gorskog kotara.

Arheološke iskopine na širem području grada nagovještavaju kako je ovaj prostor bio naseljen još u prapovijesti, a zbog dobrog prometnog položaja igrao je važnu ulogu i u srednjem vijeku.

Zadar je nekoć bio glavni grad Dalmacije, pa ne čudi da je ovaj prostor bogat spomeničkom baštinom i u svjetskim okvirima.

Od Rimskog foruma koji datira iz 1. stoljeća preko crkve sv. Donata i katedrale sv. Stošije do brojnih palača, vila i ostataka bedema i utvrda – nepresušno je vrelo zanimanja brojnih turista iz cijelog svijeta.

Osim bogate kulturne baštine, turistima je ovdje na raspolaganju kupanje u kristalno čistom Jadranskom moru, sunčanje na brojnim plažama, te ronjenje u zadarskom arhipelagu, koje je na dijelovima duboko i do 50 metara.

Zadar je turistički zanimljiv i zbog blizine čak pet nacionalnih parkova, Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Slapovi Krke i Sjeverni Velebit, na samo sat-dva udaljenosti osobnim automobilom.

Zadarska gastronomska ponuda objedinjuje tradicionalne dalmatinske okuse temeljene na ribi i morskim plodovima začinjene mediteranskim biljem i pripravljene na domaćem maslinovom ulju. Ovdje se rado piju crvena dalmatinska vina, ali i autohtono piće Maraschino.

Slatki i aromatični liker od višnje maraske pripravlja se po staroj recepturi dominikanskih ljekarnika iz 16. stoljeća, te predstavlja jedan od omiljenih suvenira na zadarskom području.

zadar crkva1

5 nezaboravnih turističkih atrakcija Zadra:
Morske orgulje

70 metara stepenica, 35 cijevi, more i mašta arhitekta Nikole Bašića rezultirali su jednim od najzanimljivijih svjetskih instrumenata. Morske orgulje ugrađene su u zadarsku rivu i predstavljaju omiljenu zvučnu kulisu za promatranje čarobnog zalaska sunca nad ovim gradom.

Pozdrav Suncu

Najzapadniju točku zadarskog poluotoka obilježava spomenik po imenu Pozdrav Suncu. Riječ je o maštovitoj instalaciji koja okuplja tristo višeslojnih staklenih ploča promjera 22 metara u razini rive, koji simbolički predstavljaju najveću zvijezdu našeg Solarnog sustava.

Crkva sv. Donata

Zadar je mjesto brojnih sakralnih objekata – no najposjećenija svakako je crkva sv. Donata. Ovaj simbol grada datira iz ranog srednjeg vijeka, a sagrađen je na temeljima ranobizantske arhitekture u kružnom obliku. Zbog iznimnih akustičnih karakteristike ovdje se često organiziraju glazbeni koncerti, poput Glazbenih večeri u sv. Donatu.

Kalelarga

Glavna zadarska ulica koja se proteže od Narodnog trga do Foruma – centar je gradskih događanja. Ovdje se šopingira, pije kava i ćakula.

zadar2

Barkajoli

Venecija ima gondolijere, a Zadar barkajole. Oni već posljednjih 8 stoljeća upravljaju malim čamcima na vesla i prevoze putnike s jednog na drugi kraj gradske luke i tako im štede vrijeme te održavaju ovu ljupku hrvatsku tradiciju.

KORISNE INFORMACIJE

Kako putovati: zrakoplovom do Zračne luke Zadar kod Zemunika. Do Zadra možete doći i osobnim automobilom, autobusom, lokalnim brodskim i trajektnim linijama
Kada putovati: Zbog blage mediteranske klime zadarsko je područje dobro posjetiti u bilo koje doba godine, no najbolje vrijeme je od svibnja do listopada.
Smještaj:
Hotel Falkensteiner, hotel Bastion, hotel Kolovare i hotel Porto.
Restorani: Izvrsne riblje specijalitete možete probati u restoranu Foša, a u mediteranskim jelima možete uživati u restoranu Bruschetta te restoranu Kornat

Facebook Like Button