Fritule ili pršurate stari recept dalmatinske kuhinje

Vrijeme je fašnika i karnevala kada uz kuhano vino ili vruću rakijicu savršeno pašu fritule, uštipci ili kako korčulani kažu pršurate.

Doba je godine kada se konačno možemo malo opustiti i svoje nepce zadovoljiti finim tradicionalnim okusima.
Možete li zamisliti veseli dio karnevalske godine bez fritula, uštipaka ili pršurata?
Zato ćemo vam danas pokloniti stari recept dalmatinske kuhinje (Blatski/otok Korčula) za FRITULE ili PRŠURATE.

Sastojci za recept

½ kg glat brašna (muke)
3 žlice šećera
1 kocka svježeg kvasca
1 dcl tople vode za kvasac
2 cijela jaja
1 dcl rakije, (po mogućnosti Blatske anisete ako nemate onda ruma)
naribana korica limuna i naranče
1 l suncokretovog ulja za prženje
malo soli,dva vanilija šećera,šećer u prahu,cimeta
10 dkg grožđica (suhica)
tople vode po potrebi

Priprema

U posudu veću barem tri puta od smjese staviti brašno,šećer, malo soli, naribanu koricu od limuna i naranče, rakiju anižetu i prethodno namočene grožđice u rakiju ili rum, zdrobljenu kocku kvasca, dva jaja.

Prethodno posebno umutimo bjelanjak u čvrsti „snijeg“ te lagano dodajemo toplu vodu sve dok smjesa ne bude takve teksture da je mekana, i da se lagano odvaja od posude. Tada tijesto stavimo na toplo i  pokrijemo čistom krpom te pustimo da se nadigne barem dva do tri puta.

Takvo tijesto treba peći na dobro zagrijanom ulju do zlatno – žute boje. Tijesto se uzima iz posude rukom i propuštamo ga se između kažiprsta i palca da bude veličine oraha, a zatim ga žličicom odvajamo i stavljamo u vruće ulje. Pršurate su gotovi vrlo brzo. Ocijediti ih /najbolje ih stavljati u cijedilo/ i posuti mješavinom kristal šećera  i šećera u prahu te cimeta i vanilija šećera, a već prema ukusu.

Poslužiti još tople.

PRIJEDLOG: Ako ste vani i ako je hladno predlažemo uz ovo jelo kuhano vino ili rakiju.
U zatvorenom prostoru će biti izvrsna čašica nekog muškata.

Pripremila za vas: Višnja Dobrić Čihoratić