Pogledajte sva čarobna mjesta otoka Mljeta

Predivni otok Mljet, osmi po veličini hrvatski otok, smješten je na samom jugu Jadrana u blizini Dubrovnika i Pelješca.

Mljet je posebno lijep i dragocjen i zbog najstarijeg nacionalnog parka u cijelom Mediteranu

Naime, Nacionalni park Mljet zauzima sjeverozapadnu trećinu otoka, a status nacionalnog parka područje je dobilo zbog izuzetne kulturno-povijesne baštine, ali i zbog njegovih ‘slanih’ jezera, bujnog biljnog svijeta i jedinstvenog panoramskog izgleda razvedenih obala, klifova, hridina…

Mljet je osim toga poznati po fascinantno lijepim plažama bilo da se radi o onima u neposrednoj blizini pitoresknih otočnih mjesta ili o skrivenim uvalama do kojih se može doći samo brodicama.

Otkrivamo samo djelić ovog otočkog raja i donosimo top 5 ljepotica otoka Mljeta na kojima bismo i sami rado potražili osvježenje.

Plaža Sutmiholjska

sutmiholjska
Na otvorenoj strani mora nalazi se prekrasna šljunčana Sutmiholjska plaža koju kao i sve otočne plaže krasi kristalno čisto more. Tu vlada mir i tišina – netaknuta priroda. Ne propustite kupanje u rano jutro kad kristalno čisto more obasjaju prve zrake sunca.

Saplunara

saplunara
Oduševljavaju i pješčane plaže na južnoj strani otoka, poput Saplunare i Blaca. Pješčane plaže Saplunare dijele se na Veliku i Malu Saplunaru.

Plaža Blace (Limuni)

limuni-blace
Plaža Blace je plaža koja se nalazi na jugoistočnom dijelu otoka Mljeta, a od mjesta Saplunara udaljena je svega 20-ak minuta hoda.

Duga je gotovo jedan kilometar, okrenuta prema otvorenom moru, a zaštićena je niskim stijenama. Jedan od načina za posjetiti ovu čarobnmo lijepu plažu je čamcem iz susjedne Saplunare.
Naime, ulaz u tu predivnu lagunu dubok je samo 1 metar tako da nije moguće prići brodom.

Mali most

mali-most
Kanal dug 30 metara i dubok do 0,5 metara, koji spaja Malo i Veliko jezero, zove se Mali most.

Smješten u Nacionalnom parku ujedno je i jedno od najposjećenijih mjesta na otoku Mljetu. Veliko i Malo jezero su prirodni fenomen nacionalnog parka Mljet.

Odisejeva špilja

odisejeva-spilja
U središnjem južnom dijelu mljetske obale nalazi se geomorfološki fenomen Jama (Odisejeva špilja) – koja gledajući s mora izgleda kao velika rupa u zemlji.

Dno spilje ispunjeno je morem. Ulazak s morske strane je širok 4 do 5 metara, a iznad razine mora samo 1 do 1,5 metar.

Dubina mora u tunelu špilje je 8 do 10 metara, a sam tunel dugačak je oko 20 metara. Pristup s kopna je moguć preko vrlo strmih improviziranih stuba.

Mjesto je to na kojem je prema legendi Odisej doživio brodolom te je doplivao do špilje gdje se sklonio. Sedam godina je s tugom i nostalgijom za domom i Penelopom gledao u pučinu, a prelijepa nimfa Kalipso, kći boga Posejdona, još tužnije zaljubljeno gledala u njega.

Izvor teksta: www.kamonaizlet.hr
FOTO: Unimedia, Boris Jović i TZ općine Mljet

Facebook Like Button