Otkrili smo zašto je Cavtat tako poseban

Bilo da želite provesti ljeto u pitoresknom gradu Cavtatu, mjestu gdje su rođeni mnogi značajni Hrvati koji su itekako doprinijeli stvaranju hrvatskog identiteta, Cavtat nudi nešto za svakoga. Ovaj grad je pravi raj za gurmane s brojnim restoranima koji nude ukusna jela, a zabava i istraživanje okolice garantiraju nezaboravne trenutke.

Ili se možda želite jednostavno opustiti i uživati u promatranju prekrasne arhitekture i mirisnog, kristalno čistog mora? Cavtat je pravi izbor za potpuni hedonizam u kombinaciji s kriškom povijesti koja će vas oduševiti.

cavtat pogled s Mauzoleja obitelji Racic

Kao dio Dubrovačko-neretvanske županije, Cavtat je administrativno sjedište Općine Konavle i skriva mnoga mjesta vrijedna posjeta. Čarobnu atmosferu ljetnih večeri dodatno uljepšava tipična mediteranska šetnica, savršena za večernje šetnje pod svjetlom tajanstvenog mjeseca i romantičnih svijeća iz predivnih restorana. Uživajte u lokalnim specijalitetima ili se opustite uz zvuke jazz glazbe u jednom od šarmantnih kafića.

setaliste cavtat

cavtat resort caffe

restauranrt resort cavtat villa

Što treba vidjeti u Cavtatu i okolici

Jutarnje avanture kao stvorene su na Cavtatu za one koji se vole malo ranije dizati. U lijepim jutrima najbolje je polako se popeti zavojitim stepenicama, uz franjevački samostan Gospe od Snijega, do Mauzoleja obitelji Račić. Ova monumentalna građevina iz 1922. godine, djelo kipara Ivana Meštrovića, krasi najvišu točku poluotoka Rata iznad same jezgre Cavtata.

Mauzoleja obitelji Racic cavtat

Za one koji žele znati malo više

Kipar Ivan Meštrović za ovu stamenu arhitektonsku ljepoticu, izgrađenu u art deco stilu, dobio je 1925. godine Grand Prix na Međunarodnoj izložbi moderne industrijske i dekorativne umjetnosti u Parizu. Brodovlasnička obitelj Račić osjetila je pogubna vremena pandemije španjolske gripe 1919. godine, kada su Ivo Račić i njegovo dvoje djece preminuli. Po pozivu udovice Ive Račića, Marije Račić, Ivan Meštrović počinje graditi zavjetnu grobnu crkvu posvećenu Gospi od Anđela koju i danas s divljenjem posjećuju domaći i strani turisti.

vila bukovac cavtat diana miklos

Kuća Vlade Bukovca – prošetajte kroz vremeplov obitelji Bukovac

Nemojte nikako propustiti razgled kuće slavnog slikara Vlahe Bukovca, rođenog 1855. godine. Bukovac je obožavao dva grada u svom životu – rodni Cavtat i romantični Pariz, mada je velik dio života proveo u Americi, a svoje zadnje dane stvarao je u Pragu. Kao začetnik hrvatskog modernog slikarstva, njegova su djela karakteristično lijepa, a ponajviše ga obilježavaju portreti koje ćete moći razgledati zajedno s nekim simpatičnim eksponatima koji su bili dio pokućstva u tipičnoj građanskoj kući u Cavtatu.

muzej villa bukovac

muzej kuca vlaho bukovac cavtat

Za one koji žele znati više o velikanu hrvatske umjetnosti Vladi Bukovcu
Znate li da je slikar Vlaho Bukovac rođen pod imenom Biagio Faggioni? Njegov djed bio je talijanski pomorac koji se ženidbom za Hrvaticu nastanio u Cavtatu. Tek kasnije, na nagovor političara, pjesnika i publicista Mede Pucića, Bukovac mijenja svoje ime i prezime te odlazi u svoj voljeni Pariz.

muzej cavtat

Gdje jesti u Cavtatu

Cavtat ne vrvi s bezbroj pekarnica, slastičarnica i zalogajnica, već se može pohvaliti umjerenim brojem restorana, svi redom lijepo smješteni i dobro uređeni s jako dobrom ponudom svježe hrane i vinskog izbora. Kad je hrana u pitanju, pohvaljujemo restoran Zino u kojem možete zaista uživati u svježe pripremljenim raznovrsnim morskim specijalitetima i odličnoj ponudi vrhunskih vina.

restoran cavtat odmor

restoran Zino cavtat skampi

Kamo na izlet – Cavtat 360

Svakako obiđite brodom, gliserom ili nekim morskim plovilom raskošno lijepo Elafitsko otočje koje ćete pamtiti po Modrim i Zelenim špiljama te pješčanoj plaži Šunj na otoku Lopudu.

A za one koji obožavaju pomalo izolirana mjesta za potpuni hedonizam uz fenomalnu trpezu koja je bogata najvrsnijim izborom specijaliteta od odležanog mesa ili vrhunske ribe u spoju sa mirisnim kapljicama vina onda je to svakako mjesto na otočiću Supetru po imenu St.Pietro Restaurant & Lounge Bar Supetar.

St.Pietro Restaurant & Lounge Bar supetar cavtat dubrovnik odmor

OVDJE vam otkrivamo zašto ćete ponovno poželjeti posjetiti ovaj skriveni raj, naime otočić Supetar najbolje je mjesto za ljetni hedonizam dok ste na odmoru u Cavtatu.

Ne treba posebno niti napominjati da je izlet u drevni Dubrovnik neizostavan, jer pri pogledu na njegove stamene zidine i stari grad, dok sjedite pri zalasku sunca na nekoj od plaža Cavtata, svakako najbolji mamac za obilazak Dubrovnika.

izlet 360 cavtat

Izleti u zaleđe Cavtata

Za one koji žele vidjeti iskonsko i izvorno, preporučujemo posjet zaleđu Cavtata, u Konavle. Ovaj kraj obilježavaju mjesta i sela prepuna narodne baštine kojom se ovdašnji stanovnici zaista mogu podičiti. Tridesetak živopisnih sela simbol su konavalskog kraja, kojeg krasi osebujna mediteranska vegetacija, bujni šumarci borova, čempresa i mediteranske makije, a smokva i ruzmarin mirišu na ljepotu ovog kraja.

cavtat pogled odmor

U Ćilipima, kojima dominira predivna crkva sv. Nikole, moći ćete na glavnom seoskom trgu nedjeljom uživati u izvođenju tradicionalnih plesova i čuvenom Linđu.
Obilazak Zavičajnog muzeja Konavala ostavit će na vas sjajan dojam s razgledom originalnih nošnji i fotografija stanovnika ovog kraja, prekrasnog nakita i unikatnog veza, te prikaza izrade svile po kojoj je ovaj kraj bio nadaleko poznat.

diana miklos marija pujo tadic resort cavtat

Cavtat je mjesto koje treba doživjeti svim čulima – od povijesnih spomenika, preko vrhunske gastronomije, do čarobne prirode koja vas okružuje na svakom koraku.

Tekst: Diana Mikloš, glavna urednica Wish hr portala

Facebook Like Button