Dubrovnik najposjećeniji turistički i filmski grad Hrvatske

Biser hrvatskog Jadrana, grad Dubrovnik, svake godine posjeti na tisuće turista zahvaljujući velikom broju znamenitosti i povijesti koju čini ovaj raskošno lijep grad Hrvatske.

Glavni grad Dubrovačko-neretvanske županije, smjestio se na jugu Hrvatske, na istočnoj obali Jadranskog mora. 
Leži u podnožju brda Srđ, te se prostire na oko 145 četvorna kilometara.

Šire područje grada, pak, obuhvaća primorski pojas dug 250 km koji se proteže od Kleka na zapadu do rta Prevlake na istoku. Njegov povoljni zemljopisni položaj i blizina mora utjecala je na razvoj pomorsko-trgovačkih djelatnosti te gospodarski prosperitet grada.  

dubrovnik-22

Dubrovnik je osnovan u 7. stoljeću kao naselje Ragusa, a svoje zlatno razdoblje doživljava u srednjem vijeku, u obliku Dubrovačke Republike.
Kao jedina grad-država na hrvatskoj obali Jadrana, Dubrovnik je bio središte znanstvenog i kulturnog života čitave regije. Taj period obilježava materijalno blagostanje te kreativni polet – kako u književnosti i pjesništvu, tako i u graditeljstvu, arhitekturi  i znanosti.

Kriza pomorstva i katastrofalni potres 1667. doveo je Dubrovačku Republiku u neugodno razdoblje borbe za opstanak, koja u konačnici završava Napoleonovim ukinućem 1808. Bečkim kongresom 1815. dubrovačka regija je pripojena ostalom dijelu Dalmacije i Hrvatske i od tada dijele zajedničku političku sudbinu.

dubrovnik-23

Danas je Dubrovnik najposjećeniji hrvatski grad od strane turista, koji privlači svojom spomeničkom baštinom pod zaštitom UNESCO-a, prekrasnim plažama, ali i razvijenom hotelskom i restoranskom ponudom.

OVDJE pogledajte koji su još filmovi, koji privlače turiste i filmoljupce u Dubrovnik

Fenomen Game of Thrones, u Dubrovnik se više ne dolazi zbog Dubrovnika
Film Nepodnošljiva težina golemog talenta Nicolasa Cagea sniman u Dubrovniku i Cavtatu

Gastronomska ponuda Dubrovnika temelji se na postulatima mediteranske kuhinje s mnoštvom ribe i morskih plodova, začinjenih lokalno proizvedenim maslinovim

5 nezaboravnih turističkih atrakcija u Dubrovniku:
Gradske zidine s tvrđavama

Jedan od najočuvanijih fortifikacijskih sustava u Europi proteže se na 1940 metara duljine, a uključuje pet tvrđava te 16 kula i bastiona.

Ovaj muzej na otvorenom može se posjetiti tijekom cijene godine, te kroz tri dostupna ulaza:  kod crkvice sv. Luke na istoku, kod crkve sv. Spasa neposredno po ulasku u staru gradsku jezgru s Pila i kod Pomorskog muzeja – tvrđave sv. Ivan.

Stradun

Omiljeno dubrovačko šetalište i okupljalište, mjesto gradskih svečanosti i procesija, takozvana trgovačka arterija stare jezgre grada, koja datira iz 11. stoljeća.
Naziv Stradun venecijanskog je podrijetla i označava veliku ulicu, a katkad je zovu i Placa – od latinskog platea communis – mjesto odvijanja najvažnijih događaja.

dubrovnik-24

Zaštitnik grada sveti Vlaho

Crkva sv. Vlaha sagrađena je po nacrtima venecijanskog graditelja Marina Gropellija početkom 18. stoljeća, a smještena u središtu gradske jezgre u blizini Orlandova stupa.

Na glavnom oltaru crkve čuva se vrijedni gotički kip sv. Vlaha od pozlaćena srebra iz XV. stoljeća koji u lijevoj ruci drži maketu grada Dubrovnika s dobro vidljivim građevinama uništenima u kasnijem velikom potresu.

Brdo Srđ

Brdo nad Dubrovnikom ističe se monumentalnom tvrđavom Imperial koja je izgrađena 1810. za vrijeme Napoleonove okupacije. S te pozicije Francuzi su kontrolirali akvatorij i zaleđe Dubrovnika. Do Srđa je danas najlakše doći žičarom, koja osigurava spektakularan prizor na grad i okolicu.

Dubrovačke ljetne igre

Od 10. srpnja do 25. kolovoza svake godine Dubrovnik postaje mjesto susreta najboljih hrvatskih glumaca te izvođenja brojnih dramskih naslova domaće i svjetske baštine. Tijekom festivalskih dana glazbene i kazališne predstave odvijaju se na atraktivnim lokacijama grada i okolice pod zvjezdanim pokrivačem. 

shutterstock_82679596

KORISNE INFORMACIJE:

Kako putovati: zrakoplovom – preko zračne luke Dubrovnik u neposrednoj okolici grada; autobusom – dubrovački kolodvor smješten je u Gružu blizu luke, a osigurava svakodnevne međugradske i međunarodne linije s europskim metropolama; brodom – Dubrovnik je odlično povezan s drugim hrvatskim lukama, te talijanskom lukom Bari.

Smještaj: Luksuzni hotel Palace, artistički hotel Bellevue, hotel Splendid s pogledom na Elafite te Villa Agave izvrstan su odabir.

Restorani: Cafe bistro Orlando , konoba Amoret,  restoran Domino i restoran Klarisa 

Facebook Like Button