Vrijeme je da otkrijete Pelješac dragulj Jadranskog mora

Najveći dalmatinski poluotok Pelješac ovog je ljeta apsolutni hit. Evo i zbog čega!
Otputovati jeftinije, bolje, dulje, kvalitetnije, sigurnije? A gdje?

peljesac-vina

Dingač ili Postup, možda plavac iz Ponikava ili s područja Dranča?

To će vam na Pelješcu biti najveća briga. S pelješkim vinima ne možete pogriješiti, ovaj poluotok u svijetu je poznat po moćnim plavcima koji griju obraze i oduševljavaju najzahtjevnija nepca.

peljesac-maslinik

Festival peljeških podruma

Od velikih poljoprivrednih zadruga, poznatih imena u svijetu vinarstva, do malih butik vinarija i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od Stona, Putnikovića, Janjine do Potomja, Orebića i Trpnja, vaš će se odmor pretvoriti u eno-gastro putovanje za pamćenje.

peljesac-ston

otok peljesac plaza konoba

peljesac-ston-zidine

Za bonkuloviće

Zrno stonske soli, kap, dvije maslinovog ulja, poznate malostonske kamenice, mediteransko samoniklo bilje, oborita riba, plodovi mora i naravno, čaša, dvije vina i eto recepta dalmatinske dugovječnosti. Za kraj zasladite se bruštulanim mjendulima, tortom od makarula ili hrostulama.

peljesac-osobjava

Za sportske tipove

Obujte planinarske cipele i kroz maslinike i vinograde otkrijte ljepotu peljeških brda. Ako ste u dobroj formi popnite se jednom od četiri staze na najviši vrh Svetog Iliju. Vjerujte, isplati se svaki metar! S njega – sve do Italije, puca pogled od milijun dolara.

peljesac-postup

Na Pelješcu možete zavrtjeti pedale Napoleonovim putem ili nekom od brojnih biciklističkih staza, joggirati ili trčati uz more, naučiti roniti s bocama, a ako ste strastveni surfer sigurno vam je Viganj pored Orebića omiljena destinacija.

otok peljesac hrvatska

Za „kulturnjake“

S čak 5,5 kilometara Stonske zidine druge su po duljini u svijetu, iza Kineskog zida. Izgrađene su u 14. stoljeću kako bi se zaštitila Stonska solana koja godišnje, onako po „starinski“ proizvodi dvije tisuće tona vrhunske soli.

peljesac-ljekovito-bilje

Cestom od Stona prema Orebiću i Trpnju proći ćete ambijentalnim mjestima u središtu poluotoka, poput Janjine s Kneževim dvorom, gotičkom crkvom sv. Vlaha i crkvicom sv. Stjepana.

otok pelejsac pogled view

U Orebiću posjetite Pomorski muzej, bacite pogled s vidikovca crkve Gospe od Anđela, koju su orebićki kapetani pozdravljali sirenama i svratite do Trpnja, mjesta na sjevernoj strani poluotoka s nekoliko lijepih crkvica i ostacima antičke gradine.

Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)

Facebook Like Button