Upoznajte čaroliju zadarskog i šibenskog zaleđa

Miljama autentičnih trenutaka daleko od konfekcijskog pristupa turizmu u primorju sjeverne Dalmacije, a zbiljski već na desetak minuta vožnje od obale, smjestila se mistična zemlja.

Vlajland

U krajoliku su magistralnim i lokalnim putevima, makadamima i kozjim puteljcima umrežene čarobne lokacije, a često će samo neko stablo ili stijena neupućenima skriti još jedan novi doživljaj.

Prirodne ljepote
Jezera kod Biskupije

Jezera kod Biskupije

Kanjon Krnjeze

Kanjon Krnjeze

Okruženje isklesano klimatskim radikalima, na svakom zavoju nudi novu atrakciju, najčešće najveće oduševljenje izazovu one manje medijski proklamirane.

bribirska-glavica

Izvori i kanjoni Zrmanje, Krke i Čikole, ali i Krupe, Krnjeze, Karinčice i Bijele, i zelene oaze što ih one tvore u krškom predjelu, Roški slap i Skradinski buk, ali i npr. Krčić te zrmanjski Veliki i Berberov buk, Vransko jezero i Brljan, kao i jezera kod Biskupije, izvor Torak u kanjonu Čikole, Mačkov kamen kod Ostrovice, kao i brojne spilje, samo su dio miraza kojim je Svevišnji darivao prebogatu škrinju geoloških i hidroloških fenomena sjevernodalmatinskog vlajskog zavičaja.

Brojne česme okrijepit će tijelo i dušu putnika namjernika, podsjećajući na onu staru istinu po kojoj škrta zemlja svoje blago čuva.

Povijesni spomenici
Mackov kamen kod Ostrovice

Mackov kamen kod Ostrovice

Templarska utvrda u Vrani

Templarska utvrda u Vrani

Pri doživljaju krajolika mitskih dimenzija i oblika, očekujete da će na megdan stupiti ratnici različitih epoha, uz dramatičnu glazbenu podlogu orkestra cvrčaka ljeti, a burnih fanfare zimi: Asseria, Burnum, Bribirska glavica s tisućljetnim mijenama, templarska utvrda Castrum Aureanae i Han u Vrani, Sveti Spas kod Vrela Cetine, Kličevica kod Raštevića, bogata kolajna utvrda ponad Krke i drugih rijeka, te nepregledan niz drugih povijesnih ostataka u ovom kutu bivše rimske provincije, u središtu hrvatske srednjovjekovne države i svim ostalim scenografijama koje su stoljeća tu uslojavala.

Brojnost toponima gradina na cijelom području te legendi vezanih uz njih, pokazatelj su vezanosti lokaliteta, često i nestale arhitekture te pučanstva koje ispod naizgled prostoga i gruboga, u sebi skriva višeslojnu magiju duhovne i materijalne kulture, vidljivu i u gastronomskim reliktima nastalim pri sudaru civilizacija. Podneblje vjekovnih ratova nažalost je ostavilo svoj pečat i krajem prošlog stoljeća, vidljiv i upozoravajuć kroz oznake minsko-sumnjivih terena…

Izvor Torak u kanjonu Cikole

Izvor Torak u kanjonu Cikole

Uz vrlo rijetka uznemirenja modernog vremena, čak se i zapuštena industrijska postrojenja izgube u tolikom prostranstvu, iskonska i vilinska sjeverna Dalmacija u zaleđu sniva… Nažalost, turistički aranžmani izletničkog oblika su usmjereni samo na malobrojne mikrolokacije, sa striktnim transferom iz i do primorskih hotela… Ili možda bolje reći da je to – na sreću…

Tekst i fotografije u galeriji: Josip Vrančić
Fotografije u tekstu: Marin Franov

Facebook Like Button