Prvić Luka rodno mjesto Fausta Vrančića

Osim Šepurina, na otoku Prviću u šibenskom akvatoriju, smjestilo se i mjesto Prvić Luka. Ovdje se nalazi posljednje počivalište Fausta Vrančića, poznatog hrvatskog leksikografa, pisca i izumitelja, odnosno svestrane ličnosti iz razdoblja renesanse.

Rođen u Šibeniku, ovaj velikan proputovao je svijet i ostavio velik trag, ali oduvijek je volio svoju domovinu te mu je posljednja želja bila da bude pokopan upravo ovdje, na Prviću. Njegov grob nalazi se u Crkvi Gospe od Milosti u Prvić Luci, nedaleko koje se nalazi i Memorijalni centar Faust Vrančić koji čuva makete i modele ideja ovog velikog čovjeka. Osim video projekcija, u Memorijalnom centru postoje brojni zapisi i izlošci te edukativne igre za najmlađe.

prvic-luka-memorijalni-centar

Na katu Memorijalnog centra, na samom vrhu stepeništa smješten je model Letećeg čovjeka, Homo Volans, odnosno Faustov model padobrana, dok unutrašnjost krije brojne druge eksponate. Faust je poznat i po izdanju petojezičnog rječnika i djelu Machina novae u kojem su opisani i metodološki posloženi konstrukti i projekti njegovih uređaja i izuma, ali i projekti drugih važnih izumitelja. Ispred ulaza u Memorijalni centar nalazi se brončana bista ovog talentiranog čovjeka, koji je na Prviću proveo svoje djetinjstvo pa ga stoga neki od milja zovu i Faustovim otokom.

Kako se živi na otoku

Otočani većinom žive od turizma i pomorstva, a turisti smještaj mogu pronaći u privatnim sobama, apartmanima ili Hotelu Maestral u Prvić Luci. Postoji nekoliko konoba i restorana u kojima se mogu okrijepiti, a svakodnevno je moguće kupiti i svježu ribu koja je najbolja kad se stavi na „gradele“ uz malo maslinovog ulja, ružmarina i češnjaka. Domaći ljudi i turisti većinom jedu svježu ribu, ovo bogatstvo iz mora koje je idealan obrok za vrijeme vrućih ljetnih dana. Otok Prvić nekada je bio poznat po vinogradima, a danas je ostalo svega nekoliko trsova. Najčešće se pije bevanda spravljena od vode i domaćeg crnog vina.

prvic-luka-01

Zanimljivosti

Šetnjica po otoku od mjesta Prvić Luka do Šepurina traje svega nekoliko minuta, a putem se izmjenjuju razne biljke, igrališta i apartmani, a ovdje se nalaze i mjesna groblja. Na uzvisini ispred groblja puca prekrasan pogled na uvalu i more. U vrijeme zalaska sunca ovaj pogled postaje gotovo čaroban.

Otok je povezan brodskim linijama s Vodicama, Zlarinom i Šibenikom, a ovisno na koje mjesto idete, vožnja traje od petnaestak minuta pa do jednog sata. Postoji i Taxi služba koja će vas rado prevesti ukoliko zakasnite na neke od redovnih brodskih linija.

Radi svoje ljepote, netaknute prirode i plaža Prvić je omiljeno odredište turista koji, ako ne na par dana, ovdje dolaze barem na jednodnevni izlet kako bi se odmorili od buke i gužve te pronašli svoj mir.

prvic-luka-02

Izdvojeno:
> Osim po ljepoti i moru, Prvić je poznat i po lučkim feštama u kolovozu, odnosno fešti u Prvić Luci koja se održava 2. kolovoza i fešti u Šepurinama 16. kolovoza. Radi mirnog mora, zaštićene uvale i prekrasne prirode omiljeno je mjesto nautičara koji se ljeti izmjenjuju i traže mjesto više.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button