Pariz grad magnetske ljepote, ljubavi, mode i umjetnosti

Pariz, grad ljubavi i mode na obali rijeke Siene svakodnevno privlači ljude iz cijelog svijeta svojom neodoljivom, gotovo magnetnom privlačnošću.

Kada vam netko spomene Pariz, što Vam prvo padne na pamet? Većina ljudi odgovorila bi Eiffelov toranj. Ovaj željezni div, visok 312 metara podignut je za Svjetsku izložbu 1889. godine. Danas je simbol Pariza, a s njegova vidikovca pogled ponekad seže i do nekoliko desetaka kilometara. Na jednom od katova moguće je razgledati izložbu o povijesti tornja, a za one romantične tu je i restoran u kojem se možete okrijepiti.

louvre

Ljubitelji umjetnosti svakako moraju posjetiti Louvre, muzej koji je dom poznatog da Vincijeva portreta, zagonetne Mona Lise, a lako ga je prepoznati po staklenoj piramidi koja se nalazi na ulazu. Osim Mona Lise, ovdje se čuvaju brojni drugi vrijedni izlošci (Venera Miloska, Vermeerova Čipkarica) te djela francuskog, talijanskog i flamanskog slikarstva, starine i kiparski eksponati.

Od ostalih muzeja valja posjetiti Orsay u kojem je nekada bila željeznička postaja, a koji čuva umjetnost 19. i ranog 20. stoljeća, Muzej Carnavalet koji čuva povijest Pariza ili Muzej Montmarte koji priča priču o istoimenoj četvrti umjetnika i boema.

orsay

Montmarte je kvart u kojem se na najbolji mogući način može doživjeti pariška umjetnička energija. Krajem 19. stoljeća tu su obitavali poznati slikari, a danas se uz ulične umjetnike po kafićima zadržavaju turisti. Nosi ime „Brdo mučenika“ (le mont du martyre) u spomen na Svetog Denisa kojem su Rimljani odrubili glavu.

Na brežuljku se nalazi i bazilika Sacre – Coeur, s koje puca pogled na Pariz. Bazilika Presveto srce (Sacre – Coeur), sagrađena u spomen na poginule francuske vojnike, a svojim izgledom i lokacijom ostavlja bez daha. Često ju se može pronaći na suvenirima i fotografijama upravo zbog bijelih obrisa koji se na uzvisini spajaju s plavim nebom. Izgrađena je početkom 20. stoljeća, a krase ju brončana vrata, kupola, Kristov kip te veliki mozaik Krista koji simbolizira odanost Srcu Isusovom.

Još jedan od simbola Pariza je i katedrala Notre Dame s veličanstvenim ulazom, portalima i zvonicima visokim 69 metara. Krase ju i rozete te vitraj s Bogorodicom i starozavjetnim likovima, potporni stupovi, kipovi i vodorige.

pariz-2

Nedaleko Katedrale nalazi se Latinska četvrt, omiljeno mjesto pariških pisaca i intelektualaca, prepuno kavana i malih restorana. Tu je i velik park Jardin du Luxembourg s terasama oko bazena i bogato ukrašenom fontanom Medici. Ovdje se nalazi i svjetski poznato sveučilište Sorbona iz 13. stoljeća. Prvotno je bio teološki fakultet za siromašne, a danas je jedno od najutjecajnijih sveučilišta na svijetu.

OVDJE otkrijete koji su kultni kafići Pariza neizostavna mjesta u posjetu ovom gradu

pariz-3

Pariz je grad koji s ponosom čuva nebrojeno puno znamenitosti pa ponekad jedan izlet nije dovoljan da se doživi cijeli grad, no prije odlaska kući svakako se valja odmoriti uz čašu dobrog vina ili barem jedan slastan kroasan.

pariz-1

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski
Religija: kršćanstvo – rimokatolici
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
zrakoplovom: međunarodna zračna luka Charles de Gaulle
autobusom – organizirana putovanja s turističkim agencijama ili osobnim automobilom relacija Zagreb-Pariz (cca 1400 km)
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine.
Smještaj: Hotel Le Six ili Hotel Le Bristol
Restorani: Le P’tit Bercy ili Le 114 Faubourg

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button