Kultni kafići Pariza neizostavna mjesta u posjetu ovom gradu

Osjetiti slavnu prošlost, ali i aktualnu sadašnjost dok se ispija kava u jednom od kafića u Parizu izvanredan je osjećaj.

kavana pariza

Jedinstveni povijesni kafići Pariza otvaraju prošlost u sadašnjosti i osim užitka u pogledu, kavi i dobrom kroasanu jednostavno je poseban doživljaj dok se boravi u Parizu posjetiti kultna mjesta gdje su boravili mnogi umjetnici, znanstvenici ili na kraju Parižani koji su upravo na tim mjestima saznavali u priči najnovija saznanja na svjetskoj sceni, jer ipak je Pariz bio i ostao grad za sve užitke ovog svijeta.

caffe paris

Zbog svog kulturnog i političkog značenja, a uz neprocjenjivu pomoć filmova, koje su kreirale sliku svakog kafića kao protagonista snova i mitova, povijesni pariški kafići nekako su uspjeli postati prave istinske legende.

Kafić “Procope”


Kronološki gledajući, prvi koji se proslavio od svih pariških kafića, vrlo je ugledni Café Procope.

Nalazi se u ulici Ancienne Comédie, na broju 13. Njegova bliska veza sa svijetom kazališta započela je davne 1689., tri godine nakon otvaranja, kada je sjedište Comédie Française uspostavljeno upravo preko puta iste ulice.

Molière, Rousseau Voltaire, Thomas Jefferson, Robespierre i Marat, samo su neki od klijenata koji su često posjećivali ovaj povijesni kafić.

Kafić “Café de la Paix”


Café de la Paix, međutim, može utvrditi početak pravog zlatnog doba pariških kafića u drugoj polovici devetnaestog stoljeća.
S mnogim novinarima u gradu koji su posjećivali upravo ovaj kafić, koji se nalazi u ulici širokih bulevara, a koje je dizajnirao barun Haussmann, to doba postaje vrijeme velikih kafića, a među brojnim kultnim mjestima za ispijanje kave našao se i elegantan kafić Café de la Paix, koji se nalazi na raskrižju Boulevard des Capucines i Trga Opere.
Na ovom povijesnom mjestu još uvijek je moguće osjetiti spektralnu prisutnost Diaghileva i Nijinskya među stolovima.

cafe de flore

Kafić “Coupoule”

U isto vrijeme, ideološki, književni i umjetnički avangardisti pronalazili su kafiće u drugim dijelovima grada, uglavnom u okruzima Montparnasse i Saint Germain des Pres.

Otvoren 1927. godine, divovski La Coupoule postao je vrlo poznat, ne samo zbog svojih značajnih klijentela mahom iz pokreta nadrealizma i egzistencijalizma već i zbog svog zanimljivog interijera, a to su zanimljivi stupovi koji su ukrašeni freskama.
Ovaj kafić bio je u stalnom natjecanju za klijentelu u međuratnom razdoblju sa susjednim Le Select kafićem, koji i danas služi kao magnet za izabranu skupinu novih umjetnika, filmaša i pisaca.

Kafići “Les Deux Magots” i “Le Café de Flore”


Ipak, najslavniji među svim pariškim kafićima, koji su bili i prekretnice u uređenju unutarnjeg prostora, svakako su legendarni Les Deux Magots i Le Café de Flore.

caffe de flore

Le Café de Flore pruža izvanredan primjer Art Decoa sa tipičnim interijerom specifičnim za tu vrstu uređenja. Zbog velikih kulturnih preokreta tog razdoblja ova dva kultna kafića vodeći su u svojoj slavi u samome srcu Pariza.

Piše: Wish

Facebook Like Button