Zanimljivosti o katedrli Notre Dame koje možda niste znali

Od povijesti katedrale Notre Dame u Parizu do njenih umjetničkih dijela nije sve onako kako se čini!
Radovi na podizanju katedrale Notre Dame započeli su 1160. godine da bi tek bila završena nakon mnogih revizija i promjena u dizajnu 1260.
Kroz narednih osam stoljeća svog postojanja ovo je remek djelo arhitekture vidjelo mnoga razaranja, pokude, pohvale, preuređenja i restauracije.

Ako možda mislite da su stotine godina izgradnje i jedinstvene arhitekture najzanimljivije činjenice o katedrali Notre Dame zapravo postoje dublji misteriji skriveni u njenoj povijesti i izgradnji.

katedrala notre dame francuska

Notre Dame spasio je pariški dramatičar Victor Hugo

Možda ste upoznati s modernim adaptacijama koje govore o grbavcu Quasimodi, zvonaru crkve Notre Dame ali jeste li znali da je originalni roman pisca Victora Hugoa imao ključnu ulogu u spašavanju?

Kroz stoljeća ova katedrala služila je u mnogim namjenama, a u 1790-ima je čak korištena i kao skladište hrane. Strast prema arhitekturi književnika Victora Hugoa zapravo je spasila ovu srednjovjekovnu znamenitost.
Roman Zvonar crkve Notre Dame, ne samo da je oživio ovu predivnu katedralu, već je djelo postalo toliko popularno u francuskoj javnosti da je pokrenuta obnova i tako poznajemo ovu katedralu u današnjem izgledu.

katedrala notre dame pariz

Ispod njenih temelja nalazi se nekadašnji grad pogana

Katedrala Notre Dame nije uvijek bila katolička ikona kakvu poznajemo danas. Ona je zapravo izgrađena na ruševinama poganskog grada.
Sagrađena je tamo gdje je postojao galo-rimski grad Lutecia (Lutetia ili Lutetia Parisiorum na latinskom, Lukotekia na galskom, Lutèce na francuskom), a temelji Notre Dame mijenjali su se mnogo puta prije njene same izgradnje.
Svoje postojanje započela je kao hram Jupiteru prije nego je pretvorena u romansku crkvu. U jednom času, stara građevina je srušena, zajedno s nekoliko skulptura koje su iskorištene u gradnji današnje crkve.

notre dame katedrala pariz vodorige

Vodorige nisu iz srednjovjekovnih vremena

U keltskoj i germanskoj mitologiji vodorige se spominju kao bića koja se kreću po noći, a danju se skamenjuju. One su otimale i jele djecu te rigale vodu iz ustiju.
U arhitekturi se najčešće nalaze na krovovima crkava ili nekih drugih građevina, a svrha im je da izbacuju vodu koja se nakuplja na krovovima tijekom oborina.
Na katedrali Notre Dame nisu bile predviđene u originalnom dizajnu crkve već su dodatak iz novog doba.

Edit Piaf

Katedrala Notre Dame jako je inspirirala poznatu pjevačicu francuskih šansona Édith Piaf

Francuska pjevačka ikona šansona Édith Piaf bila je jednako nadahnuta katedralom Notre Dame kao i pisac Victor Hugo.
Njena pjesma, prikladno nazvana, Notre Dame de Paris (Non, je ne regrette rien)bila je jedan od popularnijih pjesama koju je napisala i mnogo puta izvodila za svog života.

Ova pjesma govori o ljepoti katedrale Notre Dame u Parizu, o teškom radu dok se stvarala i izgrađivala,njenoj dugoj povijesti i njenoj budućnosti kao pariške ikone. Mnogi smatraju da je ta pjesma zapravo prepuna metafora koje opisuju tešku povijest, život i složenost budućnosti same umjetnice Édith Piaf.

zastitnica pariza

Sve vodorige, povijest umjetnosti, razni portreti na stranu, jer jedno od najznačajnih obilježja katedrale Notre Dame njen je metalni pijetao koji sjedi kao na pijedestalu i gleda na sve posjetitelji, a dio je trnovite krune Isusa Krista.
Na prvi pogled izgleda kao da pijetlu ovdje nije mjesto, ali je on postavljen kao svojevrstan “duhovni gromobran” koji bi trebao štititi sve štovatelje unutra katedrale.

Metalni pijetao sadrži dio trnovite krune Isusa i relikvije svetog Denisa (Saint Denis – zaštitnik Francuske i, prema legendi, bio je prvi biskup Pariza) te svete Genoveve (svetica i zaštitnica Pariza) što označava moćne zaštitnike ove raskošno lijepe znamenitosti i crkve.

katedrala NotreDame  Place du Cardinal Luçon pariz

Lako je voljeti predivnu arhitekturu, povijest i umjetnost ove katedrale čija je obnova pokrenuta zahvaljujući francuskom dramatičaru Victoru Hugou, opjevanu u mnogim pjesmama, a zasigurno postoje još mnoge tajne i misterije vezane za Notre Dame stamenu ljepoticu Pariza.

Tekst uz dopuštenje: Quintessentially Lifestyle

Facebook Like Button