Najslađe slastičarnice Pariza

Maheri kulinarskog svijeta, a pogotovo ovog slatkog, Francuzi su jednostavno na vrhu svake ljestvice po pitanju kvalitete i spajanja okusa u neodoljivim kolačima, keksima, tortama, pitama te ostalim čarolijama od lisnatog i prhkog tijesta.

pariz slastičarna
Iznimno popularne makarone pekli su još u 18. stoljeću za kraljeve i kraljice, proslavili su kroasane u ovom obliku kojeg znamo danas, a njihov izum „brioche“, koji je kasnije preuzeo brojne oblike diljem svijeta, nastao je davne 1404.
Nakon toga Francuzi nemaju granica u smišljanju novih, za nepce uzbudljivih, slatkih kombinacija.

Nije slučajno da baš zato Pariz krije najslađe slastičarnice na svijetu, kako po slasticama koje nude, tako i po uređenju i romantičnom ugođaju koji su neodvojivi dio potpunog doživljaja jedne prave francuske pâtisserie.

Pierre Hermé Facebook

Slavni Pierre Hermé

Pierre Hermé, chef pâtissier, jedan je od francuskih virtuoza pripreme slastica i čokolade koje nudi u svojoj istoimenoj slastičarnici na 72 Rue Bonaparte.

Njegova posebna sposobnost je spojiti nespojivo u jedinstvene okuse poput vanilije i maslinovog ulja ili moussea od guščje jetre i čokolade.

Iako zvuči bizarno, ovi okusi su nešto što će vam zavesti okusne pupoljke. Bilo da ste gurmanski avanturist ili ne, svakako probajte njegove makarone, koji slove kao najfiniji i najpoznatiji u cijelom Parizu.

profiterol slastičarnica

Slastičarnica sakrivena od očiju Odette

Skrivena u tzv. latinskoj četvrti Pariza, ova slastičarnica i prodavaonica slatkiša posebno se posvetila proizvodnji vrlo poznate francuske slastice – choux à la crème – ili kod nas poznate kao profiterole.

Njihovi nježni i kremasti poljupčići svakako su nešto što morate probati, a teško se zaustaviti na jednom.
Popnete li se vijugavim stepenicama do najvišeg kata slastičarnice, možete uživati u prekrasnom pogledu na centar grada uz svoju dozu omiljenih kolačića.

Sébastien Gaudard facebook

Sébastien Gaudard slatko uz najbolji čaj

Ova „čajdžinica“ poseban je doživljaj u Parizu zbog svog svijetlog interijera koji je, pored bijelog, „shabby chic“ namještaja i visećih lampi, pun prirodnog svjetla koje dopire kroz masivne prozore i koje pada na primamljive poslastice smještene u vitrini.

Sjednite za jedan od pastelno plavih mramornih stolova i zasladite se njihovom najpoznatijom kreacijom – caramels au beurre salé, tj. slanim maslac – karamelama.

Angelina Paris Facebook

Slastičarnica Angelina mjesto u kojem se čokolada mora probati

Čokoholičarima je ovo nezaobilazna slastičarnica jer nudi varijetet gustih vrućih čokolada koje se mogu uzeti za van i ispijati kroz pariške ulice i parkove ili se pak mogu uživati u ljupkom interijeru slastičarnice koji podsjeća na unutrašnjost dvorca.

Oni koji su posebno hrabri mogu uz svoju šalicu vruće čokolade uzeti i „mont blanc“, desert koji je vrlo sličan kesten pireu, samo što se sastoji od „rezanaca“ pirea i šlaga, no pripremite se da nećete moći jesti par dana nakon ove bombastične kombinacije.

Les Fées Pâtissières

Les Fées Pâtissières slastičarnica s dvije chefice slatkoga

Iza kreacija ove slastičarnice u 21 Rue Rambuteau stoje dvije chefice, a njihova specijalnost je izrada mini cupcake-a koji su posve ručno rađeni, do najsitnijeg detalja.

Tako najpoznatije kolače i kombinacije okusa, poput torte Saint-Honoré i tarta od limuna prevedu u mini cupcake koji će u jednom zalogaju prevladati svim vašim osjetilima.

U Parizu gotovo da ne možete pogriješiti s odabirom slastičarnice – izgubite se vijugavim uličicama i istražite što sve nude njihovi skriveni kutci.

Potražite popularne makarone u duginim bojama, glazirane eklere, bogate kremaste torte i neodoljive pekarske proizvode, iza svakog izloga naći će se ponešto za svakog slatkoljupca!

Fotografije Sébastien Gaudard, Angelina, Les Fées Pâtissières, Pierre Hermé: Facebook

Facebook Like Button