Zašto je ljubavni lokot fenomen popularnosti mnogih gradova svijeta

Ljubavni lokot predstavlja znak vjernosti i beskonačne ljubavi za romantične duše ali i komunalni problem za gradske vlasti.

Najstariji lokoti datirani su u prvo stoljeće prije Krista. Nalazimo ih diljem cijelog svijeta od Europe, tadašnjeg rimskog carstva pa sve do daleke Kine i njezinih carskih dinastija. I u tim ranim danima lokoti su bili napravljeni od raznih metala s više ili manje kompliciranim mehanizmima. Ključić igra veliku ulogu u simbolici postavljanja ljubavnog lokota pa kombinacijski lokot i nije veliki dio ove romantične priče.

Za razliku od točno određenog vremena početka korištenja lokota, tradiciju postavljanja ljubavnog lokota nemoguće je točno smjestiti u vremenu i prostoru. Najčešće verzije legendi, početak ovog običaja smještaju u Kinu, Vrnjačku Banju ili Firencu. Bez obzira na to tko je prvi svoju ljubav simbolizirao ovim činom, ljubavni lokot svoj pravi zamah počinje doživljavati početkom dvadesetprvog stoljeća a pojedine lokacije postaju izuzetno popularne nakon prikazivanja u filmova.

ljubavni-lokot-2
Postavljanje ljubavnog lokota
Ljubavni lokot na sebi ima napisane ili ugravirane inicijale ili imena zaljubljenog para. Također na lokotu može pisati određeni datum koji je značajan u životu para. Lokot obično zaključavaju zaljubljeni parovi koji bi željeli da njihova ljubav bude sretna.

Ovom običaju su se pridružili i vjenčani parovi koji na dan svog vjenčanja zaključavaju lokot kao simbol svoje vječne ljubavi. Par zajednički postavlja lokot te nakon poljupca i zagrljaja bacaju ključić što simbolizira njihovu nesalomljivu ljubav.
Zbog ovog dijela ceremonije najčešća meta ljubavnih lokota su postale ograde na mostovima. I u našoj državi ovakva mjesta polako počinju dobivati na pažnji pa se ljubavni lokoti mogu pronaći u Zagrebu, Rijeci, Samoboru te u raznim mjestima na obali mora.

ljubavni-lokot-1
Ova romantična gesta, čija popularnost na pojedinim mjestima, donosi velike probleme gradskim vlastima. Pošto se uglavnom radi o ogradama kritičari govore o poremećenoj statici mostova, opasnosti o hrđe, nagrđivanju povijesnih pogleda. Ograde mostova u Parizu po nekim procjenama na sebi imaju više od 700.000 zaključanih ljubavnih lokota.

U Moskvi su umjesto ograde ponudili originalno izrađeno metalno stablo na mostu. Jedno od ograda na koju se zaključavaju lokoti, nalazi se na visini od 230 metara na tornju u Seulu te su vlasti morale službeno zabraniti bacanje ključića s tornja. Pokušaji micanja ljubavnih lokota s popularnih mjesta uglavnom završava loše po zakonodavca jer pritisak javnosti obično zaustavlja takve akcije.

Bez obzira s koje strane ovog fenomena stajali popularnost ljubavnih lokota nam govori da ljudi i dalje u ovom ubrzanom elektroničkom svijetu imaju vremena i potrebu za čvrstim romantičnim simbolom.

Autor: Borna Marić

Facebook Like Button