Jeste li spremni za odlazak u Beč

Beč je zasigurno prijestolnica kulture s brojnim povijesnim i turističkim znamenitostima, glavni i ujedno najveći austrijski grad poznat po brojnim muzejima, raskošnoj arhitekturi, spektakularnim spomenicima, ali i najljepšim parkovima, tržnicama koje su očarale svijet te kupalištima i plažama koje su izvrsne za odmor i potpuno opušteno uživanje.

Beču očaravajući gradu na rijeci Dunav smjestio se na sjeveroistoku Republike Austrije i u samom srcu europskog kontinenta

bec-01

Hofburg bečka znamenitost koja spaja bajkovitu prošlost i moderni život Beča

Predsjednikova službena rezidencija, kompleks imperijalnih palača i sjedište moći od davnih dana nalazi se u kompleksu pod nazivom Hofburg.

Danas se tamo između ostalog nalaze Nacionalna knjižnica, kapelica pod nazivom Burgkapelle (u kojoj nedjeljom pjevaju Bečki dječaci), zatim muzeji Albertina, Ephesos Museum…, carske odaje i ostali raskošni objekti za obilazak. Ovdje se nalazi i Staatsoper, znamenita državna opera među čijim se članovima orkestra nalaze budući kandidati za Bečku filharmoniju, koji je jedan od iznimno visoko pozicioniranih orkestara u svijetu.

Stephansdom najposjećenija crkvena atrakcija Beča

dom-bec
U samom srcu Beča, na Trgu Sv. Stjepana nalazi se istoimena crkva, odnosno katedrala Sv. Stjepana. Riječ je o građevini iz 12. stoljeća koja je nakon pretrpljenog požara djelomično promijenila svoj izgled. Izgrađena u gotičkom stilu s prepoznatljivim krovom s uzorkom te više od 130 metara visokom tornjem, Katedrala je jedno od najposjećenijih i najprepoznatljivijih mjesta u Beču.

bec-02

Schönbrunn dvorac koji su obilježili svojim životom carica Sisi i car Franjo Josip

bec-dvorac
Doći u Beč, a ne vidjeti Schönbrunn zaista je prava šteta. Radi se o ljetnoj rezidenciji carske obitelji koju osim dvorca i raskošnih odaja čine i dvorski park te zoološki vrt. Povijest obitelji Habsburg, osim u dvorcu moguće je istražiti i kroz virtualnu izložbu (http://www.habsburger.net/en/), a Schönbrunn se kao kulturni biser nalazi se i na UNESCO listi kulturne baštine. Zbog iznimne ljepote samog dvorca i njegovog raskošnog parka, te kulturnog bogatstva i očuvanosti iz dana u dan ga posjećuje sve veći broj turista.

zgrada-bec

Hundertwasser – bečki umjetnik koji prepoznaje cijeli svijet

Rođen u Beču 1928. godine, ovaj likovni umjetnik, grafičar i arhitekt ostavio je traga na austrijskom kulturnom polju. Promičući kvalitetu življenja i ekologiju te prezirući konzervativizam, Friedensreich Hundertwasser pomicao je granice. Umro je 2000. godine na brodu na Pacifiku, a iza sebe je ostavio neizbrisiv trag na području kulture, arhitekture i umjetnosti. U Beču se nalazi i Muzej Hundertwasser posvećen umjetnikovu stvaralaštvu, a smješten je u zgradi oblikovanoj prema njegovim projektima.

Prater najzabavnije mjesto Beča

Prater
Najpoznatiji bečki zabavni park Prater napravljen je na livadi koja je prvotno bila carsko lovište. U 19. stoljeću sjeverni dio postaje zabavni park otvoren za javnost, dok su se na južnom dijelu protezale šume.

U blizini se nalazi Ernst Happel Stadium, nogometni stadion na kojem su osim utakmica održani i brojni koncerti svjetski poznatih zvijezda. Osim parka, planetarija, minijaturne željeznice, Muzeja voštanih figura, pogleda s velikog panoramskog kotača i brojnih drugih atraktivnosti, zabavni bečki park Prater nudi odmak od svakodnevice uz zabavu, boravak na svježem zraku ili i različite gastronomske užitke.

moderan-bec

Gastronomija Beča

gastronomija-sacher-torta
Ono što svakako treba probati u Beču to su bečki odrezak poznat kao Wiener Schnitzel i Sacher tortu.
Čokolada, marmelada od marelica, malo jaja, puno truda i pokoja slastičarska tajna Sacher tortu čine pravom gozbom za nepce.

Svakako kušajte i pravu poslasticu Wiener Apfelstrudel koja bi vam mogla postati, ako već nije :) , najomiljeniji desert na vašem popisu slatkih delicija.

OVDJE vam donosimo i najbolji recept za Wiener Schnitlz ili kako je je još zovemo Beči šnicl ili Bečki odrezak

Recept za Wiener Schnitzel najpoznatiji Bečki odrezak koji nije izumljen u Beču

kavana-bec

Korisne informacije

Službeni jezik: njemački
Religija: kršćanstvo
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom (Međunarodna zračna luka Beč Flughafen Wien-Schwechat), vlakom (svakodnevne međunarodne linije), autobusom: preko turističke agencije (posebice u vrijeme adventa), redovnim autobusnim linijama ili pak osobnim automobilom (potrebna vinjeta)
Kada putovati: tijekom cijele godine, a posebice u prosincu u vrijeme adventa.
Smještaj: Hotel Sacher ili Hotel am Stephanplatz
Restorani: za bečki odrezak najbolje je posjetiti restoran Figlmüller, dok Hotel Sacher valja posjetiti zbog izvanredne Sacher torte

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button