Bečke tržnice koje su očarale svijet

Tržnice koje se pretvaraju u festivale na otvorenom iliti Melting pot bečkih tržnica.

Boje, okusi i mirisi bečkih tržnica mame posjetitelje iz svih krajeva svijeta kako bi šetnjom među načičkanim štandovima upoznali Austriju na tanjuru. Višnje iz Leithaberga, drijenak iz doline Pielachtal, šljive iz Stanza, koruška slanina, plava cikorija, tušt…u razgovoru s pristupačnim prodavačima lako je doznati crtice iz svakodnevnog života poljoprivrednika, raspitati se o organskom uzgoju ili utažiti znatiželju za znanjem o autohtonim proizvodima.

mondscheinbazar

Tržnice Beča trbuh su Austrijanaca, ali i mjesta na kojima se uživa u razgovoru, vraća prirodi ili odlazi u potragu za antikvitetima, predmetima s bakinih tavana te pronalazi dobar odjevni ‘ulov’ po manjim cijenama. Osim u kupovinu, na tržnice se dolazi popiti kava i pojesti nešto u obližnjim restoranima koji svježe sastojke imaju na dohvat ruke.

U razgovoru s predstavnikom službe za upravljanje tržnicama Alexanderom Henglom doznajemo da Beč ima 17 stalnih tržnica koje rade od ponedjeljka do subote, a pet ih radi samo u određene dane u tjednu.

Dvije tržnice rade čak do devet navečer, ali restorani i kafići otvoreni su i duže. Pripremajući se za vikend Austrijanci sve što im treba kupuju u petak i subotu jer nedjeljom tržnice ne rade jer je to dan za obitelj i odmor prije radnog tjedna.

Među pet najboljih u Europi – Naschmarkt

nachtmarkt
Naschmarkt je najpopularnija bečka tržnica stara oko 250 godina, a u Beču ima kultni status. Od tek nekoliko štandova na kojima su se prodavali mliječni proizvodi prerasla je u plac na kojem prodaje 150 prodavača. Svake subote dio se tržnice pretvara u buvljak na kojem se prodaju rabljene stvari. Alexander Hengl nam je naglasio kako je Naschmarkt je doista šarolika tržnica pa ne čudi što je o njoj sniman velik broj priloga, kao i dokumentarni film u kojem se ističe kako je jedna od pet najboljih europskih tržnica na kojoj se mogu kušati specijaliteti iz cijeloga svijeta.

Tržnica na kojoj se sastaju lokalno uzgojene namirnice s onima koje su doputovale sa svih krajeva svijeta omiljena je meta fotografa koji žele zabilježiti zadivljujuću multikulturalnost posjetitelja. U Naschmarktu se susreću Austrijanci koji obavljaju dnevnu kupovinu, turisti kao i doseljenici kako bi jedni s drugima podijelili radost uživanja u plodovima prirode.

Najduža na svijetu – Brunnenmarkt

brunenmarkt
U Ottakringu, srcu turske zajednice u Beču nalazi se Brunnenmarkt, najduža tržnica u Europi. Broji čak oko 170 štandova, a obiluje turskim proizvodima. Ondje se susreću boemi i umjetnici koji u multikulturalnom ugođaju kupuju proizvode koji su jeftiniji nego na drugim mjestima. Subotom joj se pridružuje Yppenmarkt, gdje poljoprivrednici iz okolnih krajeva prodaju domaće proizvode.

Svake subote lokalni poljoprivrednici i mesari dolaze ondje kako bi izložili ponajbolje meso, mlijeko i povrće. Iako je većina prodavača iz okolice Beča, dolaze i oni iz daljih krajeva, poput Štajerske – zelenog srca Austrije ili Koruške.

Skuplje, ali organsko – Kutschkermarkt

kutschkermarkt
Kutschkermarkt je poznata po sjajnoj lokaciji u 18. okrugu. Kupci koji je svakodnevno posjećuju ne razmišljaju toliko o cijenama, koliko o užitku koji im pruža obilje mirisa i okusa. Bez obzira na više cijene, Kutschkermarkt nije rezervirana samo za ekskluzivne kupce. U blizini su i odličan kebab (Weltmeisterkebab), jedan od najboljih u Beču te šarmantni restorani kao što je primjerice Himmelblau, gdje se piju organski čajevi i kuhaju jela od namirnica koje svježe stižu s tržnice.

Košer i halal – Karmelitermarkt

karmelitermarkt
Karmelitermarkt je omiljena destinacija hipstera gdje se prodaju tradicionalni, autohtoni proizvodi iz ekološkog uzgoja. Tržnica se nalazi na pitoresknom trgu u Prateru, istočno od Dunava, a reflektira različitosti okruga u kojem se nalazi. Česti gosti su Židovi koji na skuterima ili biciklima traže košer proizvode. Karmelitermarkt je odlična destinacija i za kupnju halal namirnica. Omiljena je oko podneva kad posjetitelji nakon kupnje odlaze u obližnje zalogajnice i restorane na ručak.

Noćna tržnica Mondscheinbazar

Za noćne ptice Mondscheinbazar u Ottakringer Brauereiu je omiljeno okupljalište gdje mogu potražiti umjetnička djela, hipstersku odjeću, vintage namještaj, ploče, knjige, antikvitete i brojne druge predmete s tavana i podruma koji traže novog vlasnika. Dok posjetitelji šetaju velikom halom zabavljaju ih nastupi bendova.

mondscheinbazar-1

Mondscheinbazar je više event nego tržnica jer na ulazu valja pokazati ulaznicu. Za tek nekoliko eura zainteresirani mogu švrljati uokolo cijelu noć te nešto i prigristi dok slušaju odličnu živu glazbu pod geslom „dobra glazba, dobri ljudi i dobra hrana“. Tržnica je pop-up karaktera pa obavezno provjerite datum otvaranja na njihovim internetskim stranicama.

Umjetnička meka

umjetnine
Spittelberg okuplja zaljubljenike u sve vrste umjetnosti i starih zanata, a održava se jednom mjesečno u sedmom okrugu, točnije u ulici Spittelberggasse, jednoj od najljepših u Beču. Ondje se mogu kupiti ulja na platnu, ručno rađeni nakit, predmeti izrađeni od keramike, dekoracije od drveta, pa čak i dječje igračke. Kako bi na tržnicu došli samo najbolji prodavači oni se prethodno moraju prijaviti kako bi dobili svoje mjesto na štandu, a zatim se ovisno o kvaliteti proizvoda odlučuje tko će zasluženo dobiti svoje mjesto.

Nezamisliva ponuda na Neubaugasse

neubaugasse-1
Neubaugasse se prvi put otvorila prije oko 30 godina i tada nitko nije mogao niti zamisliti da će toliko očarati posjetitelje koji u prvi mah ne mogu razlučiti radi li se o uličnom festivalu ili tržnici.
Održava se tek dva puta godišnje pa svi oni koji je žele posjetiti moraju dobro isplanirati datum dolaska.

Preko goleme ulice protežu se dva reda štandova na kojima se mogu pronaći najrazličitiji predmeti – od instrumenata, starih obiteljskih fotografija, odbačenih plišanih životinja pa sve do oslikanog kornjačinog oklopa i sjedala iz zrakoplova. Mladi i stari ondje dolaze po second hand odjeću i nakit. Na nekim od štandova prodaju i najmlađi.

Facebook Like Button