Kako prepoznati originalne Mozart kugle

Da li znate da Mozart kugle koje potiču iz austrijskog grada Salzburga, koja većina sladokusaca obožava, postoji u dva oblika.

Mozart kugle koje se izrađuju po originalnoj recepturi, koja je zaštićena, i Mozart kugle koje se proizvode u većim količinama, tzv. “industrijske”. I jedna i druga vrsta Mozart kugle svakako je ukusna poslastica, no kako je sve počelo i gdje se mogu kupiti “izvorne” Mozartice, spravljene ručno po originalnom receptu, saznali smo na putovanju u Salzburgu.

slasticarnica-furst

Originalne Mozart kugle

furst
Povijest Mozart kugla, seže otprilike prije sto godina, kada je nakon smrti Wolfganga Amadeusa Mozarta slastičar iz Salzburga, Paul Fürst, počeo proizvoditi kuglice marcipana u čast ovog glazbenog genija i dao im ime upravo po njemu.

Prije nego li ih je položio na drvenu rešetku obložio bi ih s nugat kremom od lješnjaka, a zatim ih je umakao u otopljenu čokoladu dok nisu poprimile ujednačen premaz.

Njegovi klijenti u Salzburgu bili su oduševljeni i uskoro je svatko poželio zasladiti se Mozart kuglom. Ova slastica, u trgovini i slastičarnici Fürst u centru Salzburga i dan danas izrađuje Mozart kugle po istom principu, a recept je tajan i zaštićen.

Mozart kugle prema recepturi slastičara Fürst pakiraju se u srebrne papiriće, imaju plavičasti natpis i nešto su veće od Mozart kugli koje se kupuju diljem svijeta.

original mozart kugle salzburg  furst

U Salzburgu original Mozart kugle možete kupiti na sljedećim adresama:

Slastičarnica Alter Markt – Brodgasse 13
Slastičarnica Ritzerbogen – Sigmund Haffner Gasse
Café Konditorei Fürst – Getreidegasse 47

 

mirabell-mozart-kugla

Mozart kugle iz Mirabella

Mozart kugle iz Mirabella pakirane su pak u osebujnim crveno-zlatnim papirićima. Tvrtka s dugogodišnjom tradicijom, Mirabell, počela je ručno proizvoditi originalne Mozart kugle, ali kako bi održali korak sa sve većom potražnjom, na temelju ručne proizvodnje, razvijen je industrijski proces.

Mirabell Mozart kugle u prepoznatljivoj osmerokutnoj ambalaži tako postaju popularan slastičarski specijalitet. Danas on predstavlja cijenjeni suvenir i sinonim za Austriju u cijelom svijetu.

Tradicionalni suvenir Austrije

Kako se glas o izvrsnom proizvodu širio i van granica Austrije tako je i Mozart kugla postala dio austrijske tradicije. Mozart kugle danas predstavljaju domovinu Austriju i daleko od kuće. Izvoze se u 50 zemalja diljem svijeta u preko 1,4 milijuna komada. To je čokoladna poslastica koja nosi ime najpoznatijeg sina Salzburga i može se pronaći od Cape Horna do Islanda, od Kanarskih otoka do Japana.

salzburg original mozart kugle

Širom svijeta, bez obzira na događaj ili prigodu, građani Austrije sa sobom nose Mozart kuglu iz Salzburga kao jedan od najljepših darova. Elegantne Mozart kugle odnose na sve četiri strane svijeta i brojni turisti koji svake godine posjećuju Austriju, kao karakterističan suvenir ili blagdanski dar.

ZANIMLJIVOSTI

> Mirabell tvrtka također proizvodi ukusnu Mozart Thaler kremu od marcipana, sa svjetlom i tamnom nougat kremom okruženom mliječnom čokoladom što što je čini savršenom poslasticom
> Mozart kugle bile su dijeljene tijekom pristupnih pregovora Austrije zajedničkom tržištu
> Franz Viehböck, prvi austrijski astronaut, u svemiru je Mozart kugle darivao svojim ruskim kolegama

slasticarnica

Putovanje omogućila: Tourismus Salzburg
salzburg

Facebook Like Button