Austrija zemlja kulturnih znamenitosti, izvrsnh vina i piva te gastronomskih specijaliteta

Austrija je zemlja koju simboliziraju klasična glazba, bogata povijest, zapanjujuće prirodne ljepote Alpa, jezera, a ponajviše oduševljava turiste iz svih dijelova svijeta svojim najboljim austrijskim pivima, vinskim sortama i tradicionalnim specijalitetima poput Kaiserschmarrna, Apfelstrudela i Tafelspitza .

Austrija se prostire na oko 83 tisuće četvornih kilometara u Srednjoj Europi. Graniči s Lihtenštajnom i Švicarskom na zapadu, s Italijom i Slovenijom na jugu, s Mađarskom i Slovačkom na istoku, te s Njemačkom i Češkom na sjeveru.

Najviši vrh Austrije Grossglockner izdiže se na 3798 metara nadmorske visine u Alpama. Ovaj se planinski sustav, inače, prostire zapadnom i jugom zemlje, dok je sjever i istok ravan i brežuljkast. Austrija se ponosi i sa sedam nacionalnih parkova, te s još oko šezdesetak prirodnih rezervata.

U Austriji živi nešto više od 8 milijuna ljudi koji pripadaju različitim narodima, od kojih su najbrojniji Austrijanci. U saveznoj državi Gradišće (Burgerland), pak, živi zajednica od oko 35 tisuća Hrvata.

Glavni grad Beč smjestio se na obali Dunava na sjeveroistoku Austrije

Beč je osnovan je u 5. stoljeću prije Krista od strane Kelta, a kroz povijest je igrao značajnu ulogu u mnogim državama i savezima. Omiljena je turistička destinacija zbog brojnih kulturno-povijesnih spomenika i građevina izrađenih u vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

Grad Beč nudi bezbrojna mjesta koje su postale omiljene turističke atrakcije o kojima više saznajte OVDJE:
Bečke tržnice koje su očarale svijet
Bečki parkovi i vrtovi nose titulu jednih od najljepših na svijetu
Otkrili smo najljepše plaže i kupališta Beča

Rado se posjećuju i najbolja mjesta u Salzburgu, a Linz i Innsbruck te čarobna austrijska jezera omiljene su destinacije za izvrstan odmor.

bec-02

Ljubitelji klasične glazbe često posjećuju ovu zemlju, jer su u njoj rođeni mnogi slavni skladatelji, poput Mozarta, Schuberta i Haydna, a koncerti klasičnih izvedbi na otvorene privlače tijekom cijele godine kako stanovnike Austrije tako i brojne turiste iz cijelog svijeta.

Austrijska kuhinja uvelike nalikuje našoj kontinentalnoj spizi, pa se tako ovdje jedu gulaši, jela od divljači, neizbježni bečki odrezak, savijače od jabuka i druga slana i slatka jela. Austrijanci rado piju kavu u svojim bečkim kavanama, vino i pivo uz svoja tradicionalna austrijska jela i delicije poznate u cijelom svijetu.
Najprepoznatljivija poslastica Austrije je zasigurno Mozart kugla, a kako prepoznati originalne Mozart kugle, kojih ima više vrsta saznajte OVDJE :)

OVDJE saznajte više o austrijSkim pivama i vinima

Najbolja austrijska piva dolaze iz Salzburga a tradicionalna hrana iz najboljih pivnica
Austrija i njene vinske sorte, vinska područja i glavne oznake za kvalitetu vina

Znamenitosti i turističke atrakcije u Austriji:
Kulturno-povijesni spomenici

Istražite Beč! Obavezno posjetite njegov glavni simbol katedralu sv. Stjepana, koja je smještena u staroj gradskoj jezgri pod zaštitom UNESCO-a. Razgledajte i dvorac Schonnbrunn i Belvedere, zgradu Parlamenta, muzej Albertina i mnoge druge atrakcije.
Nezaobilazna destinacija je i zabavni park Prater, i njegov monumentalni veliki kotač s kojeg puca fascinantan pogled na cijeli Beč.

Austrijska skijaška meka

I ptice na grani znaju da je Austrija za Hrvate, prava skijaška meka. Na raspolaganju su vam skijališta Bad Kleinkirchheim, Goldeck, Flachau, Nassfeld, Ankogel i mnoga druga.
Skijaški turizam je izuzetno razvijen u ovoj zemlji pa su staze uređene, usluga na visini, a dobra zabava – zajamčena.

Salzburg – Mozartov grad

Ljubitelji barokne arhitekture dolaze u Salzburg, čije se središte grada nalazi na listi svjetske baštine UNESCO. Smjestio na zapadu zemlje, na granici s Njemačkom, a ime je dobio po brojnim rudnicima soli, od kojih je najpoznatiji onaj u Hallstattu, koji danas više nisu u upotrebi, ali su zato izvrsna turistička atrakcija koju posjećuju brojni turisti.

Ipak, najpoznatiji je kao mjesto rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Posjetite njegovu rodnu kuću i isprobajte prave Mozart kugle. Mljac!

OVDJE vam još donosimo vodič za najbolja mjesta Salzburga

Salzburg

Austrijska divljina

Najveći park Središnje Europe, i najznačajniji Nacionalni park Austrije jest Hohe Tauern. Prostire se na više od 1800 četvornih kilometara, a krije nezaboravne planinske vrhove i ledenjake, kao i impozantne vodopade Krimmler. Ovo se mjesto smatra i kolijevkom europskog alpinizma, jer je 3251 m visoki i zaleđen Ankogel bio prvi vrh Alpa kojeg je osvojio neki pojedinac – davne 1761.!

Najveća jezerska plaža u Austriji ali i Europi

Klagenfurt je glavni grad savezne pokrajine Koruške, koji se smjestio u plodnoj dolini  okruženoj Alpama. Ovdje ćete pronaći jedno od najtoplijih alpskih jezeraWorthersee, a uz njega i najveću jezersku plažu u Europi. U sklopu jezera nalazi se i park Minimundus koji krije sjajnu atrakciju – umanjene kopije najvažnijih svjetskih građevina :)

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: njemački
Religija: kršćanstvo (83 posto), islam (5 posto), ateisti i agnostici (12 posto)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: najbrži način – Croatia Airlinesom do Međunarodne zračne luke Beč.
VLAKOM: Hrvatske željeznice voze do Beča svakodnevno.
AUTOBUSOM: Najčešći prijevoz ukoliko uplatite turistički aranžman preko agencije. Želite li proći jeftinije, a nije vam važna početna destinacija – odlučite se za šoping autobuse koji obično kreću petkom ili subotom za Graz.
OSOBNIM VOZILOM: Relacija Zagreb-Beč (360 km); ograničenje brzine: 130 km / sat po autocesti. Vinjeta obavezna (8 eura za 10 dana)
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine.
Smještaj: Hotel am Stephanplatz , hotel Altstadt Vienna i Sofitel Vienna Stephansdom u Beču – odličan su izbor.
Restorani: Restoran Steirereck u glavnome gradu nudi modernu austrijsku kuhinju. U Austriji vam je na raspolaganju i čitav niz internacionalnih restorana (azijski su osobito popularni!), a obavezno valja posjetiti restoran Hotela Sacher koji nosi ime po njihovoj najpoznatijoj slastici – torti sacherici.

Oprez!

Valja se čuvati sitnih kradljivaca u turističkim odredištima, kao i u svakom velikom gradu na svijetu.

Facebook Like Button