Otkrili smo najljepše plaže i kupališta Beča

Sigurno vam nikada nije na pamet palo ljetno osvježenje potražiti u susjednoj Austriji, u raskošnom Beču, u gradu za kojeg vjerojatno niste ni znali da u najtoplije doba godine postaje oaza za kupanje, adrenalinske aktivnosti, sunčanje, odmaranje i izvanredna kulturna događanja. Upoznajte skrivene ljepote Beča i prekrasna kupališta koje njegovi građani i turisti naprosto obožavaju.

dunav beč kupališta

Na lijepom plavom Dunavu…

Bečki Nacionalni park Dunav – Auen krije najveće prirodne bisere grada, Stari Dunav (Alte Donau), Dunavski otok (Donauinsel) i Dunavski kanal (Donaukanal).

Ovaj je okoliš poznat po pregršt jezeraca, širokih livada i gustih šuma, rijetkih vrsta cvijeća, drveća, riba, insekata i ptica.

donau dunav kupališta

Predviđen je za brojne aktivnosti, kupanja, sunčanja, mnogobrojne aktivnosti na vodi, pecanje, roštiljanje, vožnje biciklom kroz prirodu i uređene staze ili brodom po bečkom dijelu najveće europske rijeke Dunava, a nudi i besplatne ture sa stručnim vodstvom bilo pješice ili biciklom.

kupanje plaža beč alte donau

Kako gradskim prijevozom doći do Bečkog Nacionalnog parka Dunav – Auen

Iz centra se vrlo brzo, za šest minuta, može doći do otoka linijom podzemne željeznice U1, koja vozi iz samog centra grada, kod Stephansplatza. Postoji i još jedna linija, U2, kojom se za 14 minuta može doći do otoka, a kojoj se može pristupiti također u centru grada, kod Gradske vijećnice (Rathaus).

ležaljka dunav plaža kupalište

Što sve nudi inspirativni Nacionalnog parka Dunav – Auen

Svaki je dio specifičan sam za sebe i nudi ponešto za svakoga i to u svako doba godine.

Na Starom se Dunavu (Alte Donau) nalaze šaroliki vrtovi, travnjaci za sunčanje, izvrsni restorani s terasama na vodi te predivne pješačke i biciklističke staze.

alte donau beč otok

Tijekom ljetnih mjeseci, na Starom se Dunavu može kupati, jedriti, veslati i surfati. Posebno je poznato kupalište Gänsehäufel s dva kilometra plaže, bazenom s valovima i sportskim bazenom, igralištima i kafićima nudi mnoštvo zabave i prilike za potpuno opuštanje.

palaža na dunavu beč

Aktivnosti ne manjka ni tijekom zime kada se po stajaćem dijelu Dunava može klizati!

plaža beč dunav

Gdje nešto fino, a možda i tradicionalno pojesti

Gurmani će se oduševiti restoranima poput Ufertaverne, Zur Alten Kaisermühle, austrijskim specijalitetima u Restaurant Zum Schinakl, kobasama i brzom hranom u Imbiss zum Seestern i slasticama u palačinkarnici La Creperie.

tradicionalni restoran beč

hrana beč alte donau

O biseru prirode i zabave iz prve ruke

Dipl. ing. Thomas Kozuh – Schneeberger, voditelj Magistratskog odjela 45, gradske uprave za vodoprivredu (površinske, podzemne vode i zaštita od poplava) otkriva nam kako je ovaj stari dio Dunava „odsječen“ prilikom izravnjavanja korita u vrijeme kada je nastajao Dunavski otok, a što je sve bilo dio projekta zaštita od poplava u 19. stoljeću.

Thomas Kozuh - Schneeberger

Iskopavanjem dodatnog korita na livadi pored Dunava, koji je pojačao tada i ne tako bajnu zaštitu od poplava, ostalo je dosta materijala, koji su navezli i formirali umjetni otok Dunavski otok, a Kozuh – Schneeberger dodaje kako su pri izgradnji otoka korišteni isti građevinski materijali kao i za Sueski kanal.
Novim koritom, tj. Dunavskim kanalom je pak početo teći rukavac koji se zove Novim Dunavom.

dunav pristanište na kupalištu beč

U početku Grad Beč nije imao planove s novim, umjetnim otokom, već su ga samo htjeli ograditi. Ali, na njemu su se formirala malena jezerca tirkizno plave boje.

Ljudi su ovo vidjeli kao odličnu priliku da se osvježe ljetnim mjesecima u čistoj vodi. Uvidjevši građansku potrebu za kupalištem, gradske su vlasti 1972. godine pokrenule inicijativu da se područje uredi, a akcija je trajala do sve 1988.godine.

plaže beč dunav

Odlučili su izgraditi za svoje građane strukturu s livadama, mrežama uređenih staza i plažama na kojima će građani moći provoditi niz aktivnosti.

Izdvojeno:

> Danas je, trideset godina kasnije, dobar dio otoka uređen, osvijetljen i ima besplatan WiFi. Ostatak otoka ostavljen je na volju ‘divljoj prirodi’, u želji da se ostavi nešto bez ljudske intervencije kako bi se moglo uživati u netaknutoj prirodi usred grada.

ulica alte donau kuća

> Otok je dug 21 kilometar, a može se kupati s obje obale, što znači da postoji 42 kilometra područja za kupanje.

> Britanski je dnevni list „The Guardian“ čak jedne godine bečki Dunavski kanal i Dunavski otok uvrstio među deset najboljih gradskih (kontinentalnih) plaža s onima u Parizu, Bruxellesu, Londonu, Berlinu, Kopenhagenu, Amsterdamu, Hamburgu, Varšavi i Göteborgu.

Alte Donau kuća

> Na ovom predivnom otoku prepunom prirodnih ljepota u ulici Alte Donau nailazi se na bezbroj idiličnih kuća koje svojom ljepotom i tradicionalnim izgledom te uređenim vrtovima i cvjetnjacima ostavljaju bez daha.

Odlike Dunavskog kanala i otoka su kristalno čista voda koja se prirodno pročišćava. Iz glavnog se toka na 150 metara prirodnog šodera filtrira rijeka i prelijeva u Novi Dunav. Na novom se dijelu Dunava ne voze brodovi; novo korito koristi se samo za odvodnju vode za vrijeme poplava, a kada ih nema, za kupanje.

Zanimljivo je da je upravo tu počela tradicija nudističkog kupanja te su tu nastale prve nudističke plaže. I sad postoje prostrane ograđene nudističke plaže, a duge su čak pet kilometara na južnom i jedan kilometar na sjevernom dijelu.
Postoje i plaže za obitelji, koje nude sigurne i zabavne aktivnosti za djecu. Djeca se mogu zabaviti i na igralištu na vodi površine 5 000 kvadratnih metara.

kuce za odmor na dunavu bec

Zabava za velike i male

„Djeca u gradu imaju problem da rijetko imaju pristup prirodnim vodama. Kako bi im objasnili taj kružni tok vode, otkud ona uopće dolazi, na jednom smo brežuljku napravili izvor na kojem se prikazuje kružni tok vode u prirodi, to je mjesto učenja o vodi. Napravljen je i vodopad koji se sliva na ravnu površinu, na kojoj se radi plićak u kojem djeca mogu igrati i graditi barice i tokove, koja je istovremeno i crpilište.

Voda je kristalno čista jer se filtrira prirodnim materijalom u uz same obale dunavskog otoka i zatim se skuplja u zdencima.“, objašnjava Kozuh – Schneeberger.

Roštilj beč (2)

Građani dolaze voziti bicikle (koji se mogu i iznajmiti), kupati se, odmarati, roštiljati, pecati - otok je pretvoren u zabavnu oazu, za odmor i relaksaciju, a često se na njemu održavaju razna kulturna događanja poput koncerata. Zadnjih se godina održava i festival glazbe Donauinsel fest koji ugošćuje brojne poznate umjetnike iz svijeta.

Ne fali ni restorana, kafića i barova, poput koktel bara Summerstation i taverne Sokrat, a brojni su restorani prikladni za djecu.

caffee beč na dunavu

Za sva pitanja na raspolaganju stoji Info centar, koji se nalazi blizu vodenog igrališta.
Na površini parka – otoka, koji je dugačak 5 kilometara i ukupne površine 390 hektara može se roštiljati na pripremljenim roštiljima. Mjesto se mora rezervirati pristojbom od 10 eura, a može se koristiti cijeli dan s time da grad pri rezervaciji opskrbljuje građane drvom za roštiljanje. Cijelo vrijeme sve je pod kontrolom gradskog odjela za šume, kaže Kozuh – Schneeberger.

Na potoku je dozvoljeno i pecanje, koje reguliraju ribolovna društva, od kojih su neka stara i 150 godina. Na gornjem dijelu Dunava pokušavaju se, u okviru osmogodišnjeg projekta Europske unije u kojem surađuju Agronomski fakultet u Beču i gradske službe, ponovno naseliti kečige u Dunav.

dunav beč plaža

Kozuh – Schneeberger upozorava kako je ova vrsta ribe je gotovo izumrla. Kečiga se vraća natrag prema izvoru rijeke radi mriješćenja, jer je „riba selica“, a taj put prekinut je radi raznoraznih hidroelektrana na samom toku Dunava.
U ovom su dijelu Dunava sve vrste riba, osim kečige, nažalost izumrle.

Cilj je projekta ponovo oživjeti fond ribe, a to se postiže takozvanim penjalicama za ribe duž toka kako bi se populacije povećala do najmanje 60 000.

Saznali smo i za tajni projekt, ekskluzivno za hrvatsku publiku

„Ovo je projekt koji smo krenuli realizirati povodom tridesete godišnjice Dunavskog otoka.
Jedan nam se ured, koji se bavi sadnjom voćki u gradu, obratio i pitali su nas je li imamo slobodne površine na kojima bi se zasadile voćke.

Mi smo pristali i posadit ćemo voćke koje će kasnije moći slobodno brati svi građani. Na jesen ćemo posaditi 30 stabala i ograditi ih za tridesetu obljetnicu otoka. Građani će brinuti o sadnicama dok ne izrastu plodovi koje će moći jesti“, otkrio nam je Kozuh – Schneeberger.

Gdje odsjesti

Prosječna cijena noćenja u blizini ovog dijela za hotel s tri zvjezdice iznosi oko 600 kuna, dok je u onima od pet zvjezdica oko tisuću kuna.

Amalienbad - Hallenbad

Bazeni Beča

Osim kupališta na otvorenom, Beč ima i veliki broj gradskih zatvorenih i otvorenih bazena, kombiniranih bazena te sauna, o kojima brine Magistratski odjel 44, odjel Gradske uprave zadužen za sve gradske bazene u Beču. Pored gradskih, postoji i par privatnih bazena.

krapfenwaldlbad

Beč ima 38 bazena, od kojih je pet zatvorenih, sedam kombiniranih (kombinirani bazeni rade cijelu godinu, a sadrže i zatvorene i otvorene) te deset čisto ljetnih bazena, otvorenog tipa. Cijene za sve bazene su jednake, ali svaki bazen ima neku dodatnu opremu ili poseban sadržaj koji nema drugi.

Bazeni su različitih veličina i ponuda, a većina je prilagođena djeci. Na svim bečkim bazenima dostupan je besplatan WLAN Internet.

strandbad

Neki od najbolje uređenih su zatvorenih su Amalienbad (u desetom gradskom kotaru) i Schafbergbad (u osamnaestom kotoru), koji ima najduži tobogan, Strandbad Gänsehäufel (u dvadeset i drugom gradskom kotaru) te Krapfenwaldlbad (u devetnaestom gradskom kotaru).

Popis svih bazena i kupališta može se pronaći i na službenim stranicama Bečkih kupališta i bazena.
Na nekim se bazenima može i sunčati na livadama koje ih okružuju, a na Hütteldorfer Badu imaju brojni sadržaji za djecu poput velikih tobogana i zabavnih sadržaja, zbog čega radi do 22:30, dok se svi drugi uglavnom oko 20 sati na večer zatvaraju.

_Dunav donau

U Beču postoji i pet bazena sa saunama, a oni su nastali od nekada pučkih kupališta, namijenjenih tjelesnoj higijeni u kojima su se kupali ljudi koji nisu imali takvu mogućnost doma, pošto nekada svi satnovi nisu imali taj luksuz da imaju vlastitu kupaonu.

Sedamdesetih godina dodale su se popularne saune pa su kupališta prenamijenjena u takozvana sauna kupališta. Samo je jedn o kupalište u Beču još uvijek ostalo u funkciji kupališta za osobnu higijenu. Ako netko poželi koristiti usluge sauna/kupališta cijena koja se plaća za saunu uključuje i korištenje zatvorenog bazena.

Na bečkim ljetnim bazenima mogu se također pronaći i mnogobrojni gastronomski objekti, za sve one koje ogladne od neumornog kupanja i sunčanja.

U svakom slučaju otkrili smo jednu drugi stranu koju pruža raskošno lijep grad beč, a to je njegova još jedna zabavna strana odmora i uživanja na njegovim vodama i odlično opremljenim kupalištima.

Fotografije: Diana Mikloš
Fotografije s odobrenjem:
Danube Island Vienna – Magistratski odjel 45
Bečka kupališta i bazeni

Facebook Like Button