Sjaj, okusi i povijest bečkih tržnica

U posjetu Beču prošli smo kroz neke od najljepših tržnica ovoga grada, a svaka od njih ima svoju priču, izgled i svoje kupce.
Zavirite u neke od najljepših bečkih tržnica gdje možete upoznati sva lica svijeta na šarenim štandovima s robom i izvrsnim restorančićima primamljivih mirisa..

Naschmarkt je najpopularnija bečka tržnica koja već pri prvom posjetu opravdava svoju slavu i status bečke institucije. Prije dvjesto godina ondje su se prodavali tek mliječni proizvodi, a danas većinom na fiksnim štandovima i u malim trgovinama radi oko 150 prodavača.

Nachmartk

Primamljiva gozba oblika i boja je poput razglednica pitoresknih odredišta diljem svijeta. Pogled na mango vodi u Kuala Lumpur ili Singapur, samonikli plodovi tamarinda prizivaju krajolik Tanzanije, hobotnice Siciliju, sir Norvešku, a začini Indiju.

nachmartk-1

Mali restorani koji nalikuju na trgovine nude austrijske, vijetnamske i izraelske specijalitete koji se jedu za rani ručak. Ponuda dönner kebaba, japanskog sushija, korejskog kimchija, kao i austrijskog kruha, sira i vina predstavlja usta svijeta u najsjajnijem izdanju.

Ne treba zanemariti niti zadivljujuću raznolikost kolača, torti i slatkiša.

nachmartk-3

Zimi tržnica miriše na toplo i začinjeno kuhano vino (Glühwein) ili punč.
Subotom se zadnji redovi Naschmarkta pretvaraju u buvljak tako da se osim po hranu, ondje dolazi odabrati suvenire, antikvitete i predmete s tavana koji možda imaju neku skrivenu vrijednost.

nachmartk-5

Tržnica na kojoj se sastaju lokalno uzgojene namirnice s onima koje su doputovale sa svih krajeva svijeta omiljena je meta fotografa koji žele zabilježiti zadivljujuću multikulturalnost posjetitelja.

U Naschmarktu se susreću Austrijanci koji obavljaju dnevnu kupovinu, turisti kao i doseljenici kako bi jedni s drugima podijelili radost uživanja u plodovima prirode.

nachmartk-4

Povijest tržnice Naschmarkt

Naschmarkt je najpopularnija bečka tržnica izgrađena 1774. godine, a posebna je po tome što je ondje Mozart po prvi put izveo Čarobnu frulu.

Na sadašnju lokaciju preselila se prije sto godina, no to je trebalo biti samo privremeno rješenje. U planu je bila izgradnja bulevara zbog čega se sedamdesetih godina započelo s uklanjanjem štandova.

nachmartk-6

Građani su se pobunili i Naschmarkt je zadržao svoju lokaciju. Štandovi su se vratili u devedesetima, kada je i započeo razvoj tržnice u ono što danas predstavlja.
Upravitelji tržnica iz Južne Koreje, Bugarske i Njemačke redovito dolaze da bi se uvjerili kako Naschmarkt dobro radi.

nachmartk-7

Tržnica Nachmartk danas

Na dijelovima tržnice koji su slobodni preko tjedna dolaze putujući trgovci i dovoze raznoliku robu, a svake subote prodaju se second hand odjeća i rabljene stvari.

Naschmarkt je doista šarolika tržnica pa ne čudi što je o njoj sniman velik broj priloga, kao i dokumentarni film u kojem se ističe kako je jedna od pet najboljih europskih tržnica na kojoj se mogu kušati specijaliteti iz cijeloga svijeta – objašnjava Alexander Hengl, predstavnik službe za upravljanje tržnicama i voditelj odjela kontrole.

U njegovoj je nadležnosti provjeravanje kvalitete namirnica kao i kontroliranje zaposlenika tržnica, prodavaonica i kafića na području Beča.

nachmartk-8

Beč ima 17 fiksnih tržnica koje rade od ponedjeljka do subote, a pet ih radi samo u određene dane u tjednu.

Ujutro se postavljaju štandovi, a navečer se uklanjaju. Većina tržnica s hranom zatvara se u 18:30, a kao pilot projekt imamo i dvije tržnice koje rade do 21 sat.

Restorani i kafići oko manjih tržnica otvoreni su do 21, a oko Naschmarkta i do 23 sata.

Nedjeljom i praznicima sve su tržnice zatvorene. Imamo i veletržnicu na jugu grada, gdje se prodaje oko 400 tisuća tona namirnica dnevno.

Svake godine 150 tržnica ‘niče’ na kraće vrijeme, najčešće tijekom blagdana, kaže voditelj Hengl dodajući kako se prije nekoliko godina promijenio model kontrole rada što se pokazalo uspješnim.

nachmartk-9

- Prorijedili smo provjeravanje svake tvrtke s dvaput na jednom godišnje i tako dobili više vremena za bavljenje ‘crnim ovcama’, na koje smo se i usredotočili.

Ponekad posjetimo određena poduzeća svaka dva tjedna, a budući da su novčane kazne visoke, moraju nešto poduzeti kako ih ne bismo zatvorili – objašnjava Hengl.

Velik broj bečkih tržnica nastao je u 11. stoljeću, ali mnogo ih se od tada i zatvorilo

Prve su bečke tržnice osnovane u 11. stoljeću, a neke od najstarijih su „Hoher Markt“, „Neuer Markt“, „Markt am Hof“ i „Markt auf der Freyung“.

- Oko 1880. godine krenuo je prvi veliki val otvaranja tržnica koji se nastavio između i nakon svjetskih ratova kako bi grad mogao opskrbiti stanovništvo dovoljnom količinom hrane.

Beč je s vremenom donio odluku da trećina ponude treba biti rezervirana za gastronomiju – otkriva predstavnik službe za upravljanje tržnicama.

brunnenmarkt-1

Narodna tržnica Brunnenmarkt

Brunnenmarkt je prema popularnosti druga najposjećenija tržnica u Beču.

Nalazi se u Ottakringu, srcu turske zajednice u Beču. Subotom joj se pridružuje Yppenmarkt, gdje poljoprivrednici iz okolnih krajeva prodaju domaće proizvode. Multikulturalno ozračje tržnice privlači kulturnu scenu, umjetnike i kreativce.

brunnenmarkt-2

Brunnenmarkt je najduža tržnica u Europi

Prije izvjesnog vremena čuo sam za londonsku tržnicu koja je navodno i duža, ali je otvorena jednom tjedno.

Brunnenmarkt radi od ponedjeljka do subote, a nedjeljom je zatvorena. Izgledom, ali i ponudom se razlikuje od Naschmarkta.

Na Brunnenmarktu hrana nije nužno organska, jaja ne moraju biti od kokoši iz slobodnog uzgoja, ali je zato jeftinije nego u nekim supermarketima.
Prema popularnosti, nakon Brunnenmarkta slijedi Kutschkermarkt, jedna od najskupljih u Beču.

brunnenmarkt-3

Najskuplja tržnica u Beču Kutschkermarkt

kutchkemarkt

Mala bečka tržnica Kutschkermarkt, smještena u blizini Währingerstraße nije toliko razvikana kao njezine velike sestre.

Nije toliko trendi kao Yppenplatz ili Brunnenmarkt, koja se nalazi u blizini.

Nije na top ljestvici hipstera kao što je slučaj s Karmelitermarkt (gdje se prodaju isključivo tradicionalni, autohtoni regionalni proizvodi iz ekološkog uzgoja) no Kutschkermarkt ima vlastiti šarm zahvaljujući raznolikim namirnicama na načičkanim štandovima, kao i srdačnom pristupu prodavača te sjajnoj lokaciji u 18. okrugu.

kutchkemarkt-1

Kupci koji je svakodnevno posjećuju ne razmišljaju toliko o debljini svojih novčanika, koliko o užitku koji im pruža obilje mirisa i okusa.

Bez obzira na više cijene, Kutschkermarkt nije rezervirana samo za ekskluzivne kupce.

U blizini su i odličan kebab (Weltmeisterkebab), jedan od najboljih u Beču te šarmantni restorani kao što je primjerice Himmelblau, gdje se piju organski čajevi i kuhaju jela od namirnica koje svježe stižu s tržnice.

kutchkemarkt-2

Beč nije zabranio da se trgovine otvaraju u blizini tržnice, kao što su to drugi gradovi učinili prije pedeset godina kako bi povećali prodaju.

Zbog toga je broj kupaca na tržnicama pao. No strategijom da polovina štandova mora prodavati hranu dovela je do toga da se u posljednjih deset godina povećao broj kupaca.

kutchkemarkt-3

Kako bismo dobili povratnu informaciju na tržnicama provodimo redovite ankete kako bismo od građana doznali što treba promijeniti.

Tržnice posjećuje pet posto više žena, a one i više komentiraju kvalitetu namirnica.
Na Facebooku nudimo brojne informacije, a imamo i specijaliziranu internetsku stranicu na kojoj se mogu ostaviti komentari – objašnjava Alexander Hengl, koji nam je u našem razgledu ovoga puta dao sjajne informacije iz prve ruke.

Facebook Like Button