Graz mali austrijski grad prepun užitaka

Što točno čini Graz austrijskim glavnim gradom užitka?

U prekrasnom austrijskom gradiću Grazu može se naići na kulinarske užitke gotovo u svakom njegovom kutku. I to nije sasvim slučajno.

Naime, stanovnici Graza veliki su gurmani i zaista, ako ste duže u tom malom gradiću, uvidjet ćete da zaista znaju uživati u hrani koja je pripremljena prema odličnim recepturama.

Kao dokaz o obožavanju kulinarstva govore i povijesni dokumenti o najstarijoj gradskoj kuharici i prvoj tiskanoj knjizi s receptima u Austriji autorice Katharine Prato s receptima koji datiraju još od davne 1858. godine.

graz

Trg Mehlplatz i Paradeisgasse

U određenim dijelovima Austrije svakako vlada blaga klima gdje voće, povrće i vinogradi posebno dobro uspijevaju. U Grazu je svakako zamjetan veliki broj tržnica, za relativno mali grad kao što je ovaj, na kojima je izbor svježeg lokalnog voća, povrća i prerađevina fascinantno velik.

austrija graz

Kako lokalni restorani nabavku svojih namirnica kupuju upravo kod prodavača koji imaju namirnice vrhunske organske kvalitete nije niti čudo da u kombinaciji s izvornim receptima svaki gost ostaje omamljen ljepotom svakog zalogaja.

Kaiser Josef Markt

Vodič kroz najbolje tržnice Graza

Stanovnici Graza, spomenuli smo već, žele točno znati što jedu. Poljoprivrednici s različitih dijelova Štajerske donose svoje domaće proizvode u grad točno u 6 ujutro, nudeći voće i povrće, biljke i cvijeće, ulje od koštica bundeve, kruh i mnogo drugih proizvoda na prodaju.

Izvanredan spektakl i poseban doživljaj za osjetila

Najstarija i najveća tržnica u Grazu svakako je Kaiser Josef tržnica na koju se proizvodi dovoze odmah nakon branja. Većina artikala dolazi s organskih farmi, a neke od njih imaju posebnu tradiciju u Štajerskoj.

Svakako potražite Kaeferbohnen grah, jabuke, i naravno ulje od bundevinih sjemenki. Isprobati pravi seljački kruh, slaninu i dimljene “Selchwurst” kobasice te domaće kekse iskustvo je za pamćenje, dok vam svježe cvijeće i sadnice iz vrtova omamljuju mirisna osjetila.

lendplatz-markt-5

Lendplatz ima slogan kojim se diči: „malena, ali izvrsna”. Točno u 6 sati ujutro ova tržnica započinje sa svojim životom opskrbljena sa najfinijim izvornim proizvodima. Svaki dan možete naći svježi seljački kruh, svinjetinu, dimljenu pastrvu, filete i niz drugih stvari.

Moto tržnice Stadtbauernladen je jednostavan: “Uzmi samo najbolje”. I to je točno, jer ona smatra da nudi samo izvrsnost u proizvodima. Tu se mogu naći odabrani proizvodi koji dolaze s farmi koje su nagrađene znakom kvalitete “Gutes vom Bauernhof” što je znak vrhunske kvalitete.

graz-24

Izdvojeno:

> Grazer Krauthäuptel kraljica salata
Vjerojatno postoji samo nekoliko vrsta povrća koje duguje svoje ime gradu. Kako god, Grazer Krauthäuptel, pripada najplemenitijoj autohtonoj zelenoj salati i svoje ime je dobila po mjestu na kojem raste.
> Najbolji autohtoni proizvodi
Janjetina Ennstal, sir Ennstal ‘Steirerkas’, divljač oznake Gesäuse i Hochschwab, zelena salata Graz Krauthäuptel, štajerske jabuke,kruške Pöllau Hirschbirne, šunka Vulkanland, krumpir Murbodner, jezerski šaran, planinska ovčetina Weiz, bućino ulje, štajerski grah penjač

Kaiser Josef Markt

Grad urbanih poljoprivrednika

Graz se ponosi s više od 800 urbanih poljoprivrednika, daleko najvećim brojem među svim austrijskim pokrajinama. Još od povijesnih vremena u okolici grada rastu brojne voćke, povrće, proizvodi se vino, peče se domaća rakija, preša se sjajno bučino ulje. Slično je i u brdovitom kraju, južno i istočno od grada gdje postoje brojne poljoprivredne tvrtke.

graz- toranj sa satom

Poljoprivrednici su odavno prepoznali kako su njihovi specijaliteti dragocjeni, i beskompromisno inzistiraju na kvaliteti. Oni proizvode delicije koje spadaju u sam vrh najtraženijih proizvoda na međunarodnom nivou.

Sve te delicije bez obzira dolaze li iz vrtova, polja, pašnjaka ili vinograda pronalaze se u domaćim konobama i u najbolje ocijenjenim restoranima.

Austrijanci ne kriju svoju ljubav prema regionalnim sastojcima s hrabrom dozom kulinarskih istraživanja i kreativnih varijacija.

Iznimno cijene jednostavnu sezonsku kuhinju sa svježim sastojcima iz Štajerske, regije užitka, ali s deklaracijom podrijetla. I naravno uz štajersku pivu, vino, sokove i izvorsku vodu užicima nema kraja.

stainzerbauer-kernoel-verkostung

Kulinarski suveniri

Nađete li se u Grazu i poželite li kupiti neki suvenir vjerujte da nećete pogriješiti ako potražite hranu kao mali podsjetnik na prekrasne specijalitete koje ste kušali u ovom „zelenom“ gradu.

Tijekom svog boravka u Grazu, posjetite neki od mnogobrojnih dućana u kojima možete kupiti velik broj domaćih poslastica od izvornog bućinog ulja, autohtono vino, rakiju i pršut a cijelu priču možete zaokružiti sa zanosnim slasticama. Bilo kako bilo, za svakoga ponešto!

eggenberg palace austrija graz

Prilikom posjete gradu Grazu potražite sve dodatne informacije na: www.graztourismus.at/en

Facebook Like Button