Graz je postao istinska prijestolnica gastronomskih užitaka

Mnogi bi se “prodali” za tartufe, deliciju i pravo šumsko blago koje mnoge kulinarske specijalitete čini jedinstvenima, ali ako niste znali i austrijski Graz u svojoj obližnjoj šumi krije svoje adute pogotovo od kad se otkrilo da Leechwald ispod svojih šumovitih krošnji krije ovaj biser svake gastronomije.

graz stari grad

Može li sočnije, može li mirisnije :)

Obići Graz dok traje Međunarodni festival tartufa (sve do 7.11. 2021.) prava je nagrada za svakog posjetitelja koji se nađe u starinskom dvorištu Paradeishofa u samoj jezgri Graza. Na sjajno uređenim štandovima uz pogođenu ambijentalnu glazbu ovdje se mogu kušati tartufi iz naše Istre, Umbrije, Štajerske, Pijemonta, a svaki zalogaj prate i vrhunska vina iz istih krajeva.

spageti s tartufima graz festivalrizoto  tartufima graz

Ono što ovaj festival tartufa čini dodatno vrlo primamljivim ukusna su jela koja pripremaju chefovi različitih restorana samo za vas, od sočnih sendviča, kremastih rižota ili posebno spravljenih kolačića. kako bi slatki i bogati okusi zauvijek ostali u sjećanju ovdje se nude domaći medovi bogate teksture, mirisni sirevi i raznovrsnih salama od koji svakome rastu zazubice.

graz festival tartuf bijeli

Da li znate da i vi možete poći u pronalazak tartufa u šumi Leecwald

Ako se na vrijeme najavite u Graz Tourismus možete u buduće rezervirati svoje mjesto u traženu dragocjenih tartufa, a kako je Graz obilježio još jedan gastronomski spektakl poznat već u cijelom svijetu vjerujmo da će ovaj romantičan austrijski gradić postati puno više u vašem srcu od nekadašnjeg grada za dobru kupovinu.

slovenski chef festival tartufa graz
graz istarski tartuf

Naime, u kolovozu i to čim se objavi datum za održavanje Lange Tafel kulinarskog događanja (“Dugi stol”) mjesta se gotovo u tren prodaju. Radi se naime o raskošno postavljenim stolovima koji sežu sve od glavnog gradskog trga Hauptplatza te glavnu pješačku zonu s čak 700 sjedećih mjesta. Dugi stol izvrsno je i maštovito osmišljen još jedan kulinarski festival u Grazu gdje se može prepustiti gastronomskom užitku vrhunskih chefova ispod vedrog neba.

pjesacka zona graz

Jesen je Graz dodatno obavila raskošnim purpurnim i zemljanim bojama pa će šetnja i ostalim dijelovima grada, pogotovo uz brzu rijeku Muru svačiji posjet učiniti neodoljivim. Nemojte izostaviti i obilazak stare jezgre grada s druge strane rijeke Mure gdje će vas dočekati fascinantno moderan Muzej umjetnosti (Kunsthaus Graz), a u kojem ćete uz nadnaravne doživljaje moći popiti jednu od najfinijih kava u ovom gradiću ili kupiti neke dizajnerske sitnice za kuću. Vjerujte užitak neće izostati!

graz muzej umjetnosti

U ovom dijelu grada nalaze se nevjerojatne građevine iz daleke prošlosti, niz rustikalnih trgovinica, a najposjećeniji je sajam antikviteta i tržnica koja mami lokalnim proizvodima, ali i povoljnijim cijenama od one u samom središtu grada koje obilaze turisti.

preko mure graz antikviteti

cvjecarnica graz

kafić graz

A na kraju dana kada poželite vidjeti ovaj grad iz zraka i visine popnite se zavojitim stepenicama iz centra ili modernom uspinjačom sve do samog vrha gdje će vas dočekati moderna kuhinja sofisticiranih okusa Schlossberg restorana.

graz nocu
graz centar graza

Facebook Like Button