Orvieto – mistični gradić na vulkanskoj litici

Gradić Orvieto sjedište je biskupije u talijanskoj pokrajini Terni u regiji Umbria.

Nalazi se oko sedamdeset kilometara jugozapadno od regionalnog centra Perugie i oko 130 km sjeverno od Rima. Malo je mjesta u Italiji koji su smješteni na tako dramatičnom položaju kao Orvieto. Pitoreskni gradić koji se smjestio na litici i dominira dolinom jedno je od omiljenih talijanskih odredišta za zaljubljenike u arhitekturu i povijesno naslijeđe.

italija7

Nekadašnje uporište Etruščana opljačkali su Rimljani da bi ponovno steklo snagu u srednjem vijeku. Smatra se da je Orvieto u 9. stoljeću prije Krista bio važno političko i religijsko središte Etruščana. Brojni izvori spominju savez “Dvanaest gradova” Etrurije koji se sastajao se svake godine u glavnom etrurskom svetilištu, Fanum Voltumnae, tj. svetištu Voltumne.

orvieto-1

Točna lokacija ovog svetišta nije poznata, ali brojni stručnjaci vjeruju da se nalazilo blizu današnjeg Orvieta. Brojne tajne koje krije ovaj gradić dodatno potpiruje mistični podzemni svijet tunela. Njegov značaj prepoznao je i UNESCO te ga uvrstio na Popis svjetske baštine. Osim čuvene katedrale, Orvieto je poznat i po labirintu tunela i spilja, palači Del Capitano del Popolo, ruševinama etruščanskog razdoblja i utvrdi Albornoz.

Zlatni ljiljan

Zlatni ljjiljan
Najveća znamenitost Orvieta je romaničko-gotička katedrala Santa Maria Assunta i jedna je od najljepših u Italiji. Papa Lav XIII opisao ju je kao ‘zlatni ljiljan talijanskih katedrala’ zahvaljujući ljepoti kojom se isticala.

Izgradnja je započela 1290. godine u romaničkom stilu. Kako su se arhitekti izmjenjivali, tako je katedrala polako dobivala i gotičke elemente. Santa Maria Assunta je poznata po mramornoj fasadi i unutrašnjosti koju krase radovi vrsnih srednjovjekovnih umjetnika. Andrea Orcagna je bio zadužen za rozetu, a sredinom prošlog stoljeća slavni talijanski kipar Emilio Greco je napravio brončana vrata. Na katedrali je svoj trag ostavilo 33 arhitekta, 152 kipara, 68 slikara i 90 umjetnika zaduženih za mozaike.

Kao i drugim crkvama iz tog vremena u Sienni i Pisi, interijerom dominira karakteristični crno-bijeli mramor, a pročelje je kaleidoskopski spoj različitih boja i skulptura. Izgradnja koja je trebala trajati trideset godina, odužila se na tristo, a konačno je dovršena je 1580. godine.

Sagrađena je kako bi se obilježilo i zauvijek ostalo zapamćeno čudo iz Bolsene. Tamo se prema legendi tijekom mise na hostiji pojavila krv koja je počela kapati na oltar. Papa Urban IV odmah je nakon tog događaja pokrenuo izgradnju katedrale. U sezoni gužve za ulazak u katedralu su uobičajene jer je ulazak ograničen.

orvieto-4

Via della Cava

Uske uličice i kuće izgrađene (i izrezbarena) od sedre čine ovaj dio grada atraktivnim za istraživanje puteva prošlosti. Ondje možete prošvrljati podzemnim sobama isklesanim u stijeni, nekadašnjim lončarskim radionicama ili baciti pogled na bunar od 36 metara dubine.

oriveto-21

Vinska karta

Golemi plato na kojem leži Orvieto rezultat je vulkanske erupcije i uzdiže se do visine od pedeset metara. Vulkanska zemlja Orvieta nekada je bila izrazito plodno tlo za vinograde pa su i arhitekti koji su radili na katedrali voljeli odmoriti uz čašicu vrhunske kapljice.

hrana italija maslone sir

Nažalost, tlo je s vremenom presušilo, ali posljednjih godina se polako, ali sigurno Orvieto vraća na europsku vinsku kartu. Od razgledavanja se najbolje odmoriti u barovima koji nude vino i sir ili potražiti ‘tekuće suvenire’ poput boca s etiketom Orvieto Classica, Rosso Orvietano ili Lago di Corbara u prodavaonicama delikatesa. Dobar izbor za kupnju ili kušanje na licu mjesta su i kobasice od vepra, domaća tjestenina, maslinovo ulje i tartufi.

orvieto-2

Ručak u hodu

Svake jeseni u Orvietu se održava tjedan slow-food kuhinje ‘A Spasso con Gusto’. U šetnji gradom posjetitelji krstare od stola do stola s hranom noseći u ruci čašu za vino i uživaju u ručku koji se otegne satima.

Nakon antipasta koji često podrazumijeva domaće suho meso i fine sireve poslužene pod krošnjama na istoku grada slijedi primo piatto nekoliko kilometara dalje. Na toj se fešti uživanja u hrani mogu kušati brojna remek-djela umbrijskih chefova, poput kremaste juhe od slanutka i kestena ili goveđeg gulaša s palentom s pogledom na Palazzo del Popolo ili polja iza katedrale.

italija Palazzo del Popolo

Facebook Like Button