Top sedam izvrsnih otoka Europe

Iako najčešće sanjamo o odlasku u razvikane turističke destinacije koje nas mame općepoznatim znamenitostima, brojna su skrivena prirodna blaga koja nenametljivo nude svu svoju raskoš, izvornost i nepatvorenost… Donosimo pregled manje poznatih, a čarobnih europskih otoka.

Karpatos, Grčka

Karpatos

Još uvijek prilično neoskvrnjen, u Egejskom moru krije se Karpatos, otok raznolikosti i ljubaznih domaćina. Iako u posljednje vrijeme privlači sve više turista, i dalje se može za njega reći da se ubraja među manje poznate, a atraktivne otočne lokacije.

Glavni grad otoka, Pigadiu, ističe se živopisnom promenadom s koje se pruža pogled na prekrasan zaljev. Bogat noćni život u brojnim barovima i tipične grčke taverne udovoljavaju svim čulima. Dok s jedne strane otok nudi raznolike skrovite uvale i toplo more, s druge se strane, možda još i zanimljivije, krije gorska unutrašnjost bogate kulturne baštine. Identitet starosjedilaca sačuvan je u selima čiji stanovnici njeguju stare običaje poput trodnevnih svadbi, specifične blagdanske odjeće, ručnog rada…

Najsjevernije selo Olympos podignuto je još u bizantsko vrijeme uz sam rub gorja, a služilo je kao utočište od pirata te se još danas mogu vidjeti vjetrenjače u mlinovima te običaji koji su nestali iz svih ostalih krajeva otoka, kao da je to selo ostalo okamenjeno u prošlosti, bez suvremenog utjecaja.

Procida, Italija

Procida
Iako u obližnjoj Italiji, malo tko će na spomen njegova naziva moći reći nešto više o tom otoku. Procida je otok smješten na samom jugu Italije, u blizini napuljske obale, a karakterizira ga iznimna, tipično talijanska živopisnost upotpunjena kućama zelene, ružičaste i žute boje.

Zbog toga su ga kao filmsku lokaciju odabrali i redatelji “Talentiranog gospodina Ripleya” i “Poštara”.

Sam otok nije razvikano turističko odredište, ali bogati i slavni u njemu često kupuju vile i biraju ga za ljetni odmor. Glavni otočni trg je Piazza dei Martini, a Marina Grande i Marina della Corricella odlično povezuju otok s drugim lokacijama. Treća pak luka, Marina di Chiaolello, danas je centar noćnog života, s velikim brojem restorana i barova.

Møn, Danska

Mon
Danski otok Møn smješten je u Baltičkom moru i idealno je mjesto za prave ljubitelje prirode.
Šest kilometara obale otoka zauzimaju impozantne strme stijene odnosno vapnenačka litica Møns Klint, visine iznad 120 metara, u čijem se podnožju nalaze čarobne pješčane plaže. To je sjenovito područje zaštićeno kao prirodni rezervat, a moguće ga je obići jer su za turiste uređene brojne staze.

Svi koji su vidjeli ovaj otok slažu se da se na njemu priroda poigrala na jedinstven način usklađujući neuskladivo. Otok je prekriven glinom te su na njemu dobro razvijene poljoprivredne djelatnosti. Na njemu se nalazi i geološki muzej odnosno GeoCentar koji prikazuje geološki razvoj Danske te strmovitih otočnih stijena.

Da priroda može biti izuzetno okrutna i nepredvidiva na otoku pokazao je događaj iz 1988. godine, kada se odronio jedan od najviših vrhova stijene i pao u more, što se ponovilo i 2007. godine.

Otoci Lofoten, Norveška

Lofoten
Ako ste u potrazi za čarobnim pogledima i vizurama, naći ćete ih na norveškim otocima Lofoten, smještenima u sjevernom dijelu Norveške.

Slabo naseljeni, omeđeni bijelim pješčanim plažama iznimna su slika prirode, s brojnim fenomenima. U blizini Moskenesova, najdaljeg otoka, nalazi se vir Maelstort koji nastaje kao posljedica susreta nekoliko brzih struja, a otkriven je prije dvije tisuće godina. Tijekom godine brojni turisti dolaze vidjeti to mjesto, kao i spilju Refsvikhula koja u svojoj unutrašnjosti krije slike iz kamenog doba.

Poznati norveški bakalar, točnije njegova obrada, također su jedna od “slavnih” slika otoka. Naime, nakon ulova, na obali se bakalari vješaju na motke kako bi se sušili, a to stvara jedinstven prizor. Na otocima su svakako najživopisnija sela Flakstad i Moskenes.

Skye, Škotska

Skye
Uz zapadnu obalu Škotske nalazi se lijep otok Skye, za koji često znaju reći da je “Škotska u malom”. Najveći je otok Unutrašnjih Hebrida, na kojem se tradicionalni škotski način života sačuvao u svojoj punoj izvornosti.

Otok je tek 1995. mostom povezan s kopnom. Vrlo je razveden, a najviši vrh ima 993 metra. Često ga zovu “zelenim otokom” zbog nepreglednih pašnjaka uz obalu i zelenih jezera, a poznat je kao mjesto na kojem se proizvodi najbolji viski.
Glavni grad otoka je živopisni Portree s autentičnim kamenim kućama i mirnom i ugodnom atmosferom.

Rügen, Njemačka

Rugen
Rügen u Baltičkom moru najveći je njemački otok, povezan kopnom uskim pješčanim nasipom. Iako prosječnom turistu nije pretjerano poznat, Rügen ima dugu turističku tradiciju, doduše najviše među domaćim turistima, koju ponajviše duguje prirodnim ljepotama – dugim pješčanim plažama od vjetra zaklonjenim gustom šumom te visokim stijenama.

Otok je bio odmorišna destinacija Bismarcku, Einsteinu i Thomasu Mannu. Tijekom nacističke vladavine prirodne ljepote otoka narušio je Hitler izgradnjom monumentalnog vojnog odmarališta na najljepšoj otočnoj plaži.

Kako bi se zaštitile prirodne ljepote, mnoga su njegova područja proglašena parkovima prirode te nacionalnim parkovima. Na sjeveroistoku otoka nalazi se nacionalni park Jasmund koji je svojom divljom ljepotom nadahnuo brojne slikare, a unutar njega nalaze se poznate stijene Königsstuhl (Kraljev stolac).

Na istočnoj obali otoka nalaze se poznata turistička mjesta Göhren, Baabe, Sellin, Binz i Prora, a obližnji gradić Putbus (Bijeli grad ili Grad ruža) kulturno je središte otoka s najstarijim kupalištem i jedinim kazalištem na otoku.

Ile de Porquerolles, Francuska

Porquerolles
U zaljevu Hyères, vrlo blizu razvikane Azurne obale, smjestio se mali otok Ile de Porquerolles. Krase ga čarobne plaže i nepregledni vinogradi, a otok je omiljen među turistima koji vole ronjenje u mirnom okruženju.

Veći dio otoka je nacionalni park pa dolazak treba najaviti na vrijeme jer je broj turista ograničen. Nezaobilazna destinacija pri posjetu svakako je Tvrđava svete Agate iz 14. stoljeća u kojoj je moguće vidjeti i arheološku izložbu, te trg Place d’Armes.

S čak 300 sunčanih dana u godini i blagom zimom klimatski je dobar izbor za odmor u bilo koje doba godine.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Carmine Urciuoli, Antonello De Rosa, Nikolaj F. Rasmussen, Víctor Vélez, Antonio Cinotti, Thomas Keller, mau.photo

Facebook Like Button