Papua Nova Gvineja – prošlost zatočena u sadašnjosti

Papua Nova Gvineja, država u Oceaniji, između Australije i Azije, mjesto je kontradiktornosti, iznimnih prirodnih obilježja te običaja zaostalih iz nekih davnih vremena.

Jedna je od etnički i jezično najheterogenijih zemalja svijeta u kojoj živi na stotine različitih plemena, a govori se više od 700 jezika! Pritom službeni jezik – engleski – razumije manje od 5 % stanovnika.

Zauzima istočnu polovicu otoka Nova Gvineja te otoke Bismarckovog arhipelaga (Nova Britanija i Nova Irska) i sjevernih Solomona (Bougainville) s mnoštvom manjih otočića.
S obzirom na položaj na dodiru Australoindijske i Tihooceanske litosferne ploče, intenzivna tektonska aktivnost oblikovala je reljef otočja i utjecala na pojavu vulkanizma i potresa.

domoroci papua nova gvinea

Klima je ekvatorska, u nižim područjima vruća (temperature od 25 do 28 °C) i vlažna, s malim dnevnim i godišnjim odstupanjima. U višim predjelima nešto je svježija, a na najvišim planinama nije neobično vidjeti i snijeg.

Papua Nova Gvineja gospodarski je slabo razvijena. Najveći udjel čini poljoprivreda na kojoj se temelji samoopskrba te se u njoj zapošljava tri četvrtine stanovništva. Najviše se uzgajaju slatki krumpir, manioka, različito voće, a u stočarstvu je najzastupljenije svinjogojstvo.

Razvijena je i komercijalna poljoprivreda važna za izvoz pa se uzgajaju kava, kakao, uljevite i kokosove palme, banane i kaučukovac, nešto na velikim plantažama, ali sve više i na manjim posjedima. Druga gospodarska grana čiji je dohodak vrijedno spominjati je rudarstvo.

papua ptica

Usprkos nastojanjima vlade da smanji sječu vrijednih tropskih šuma, izvoz vrijednih tropskih vrsta još predstavlja znatan izvor prihoda.
Nedostatak investicijskih sredstava, nedostatna infrastruktura, povremeni nemiri, brz porast stanovništva…glavni su razlozi usporenog razvoja te zemlje.

Papua Nova Gvineja

Gastronomija

Specifičnost pripreme hrane u Papui Novoj Gvineji očituje se najviše u izostanku začina. Tradicionalan način pripreme jela je Mumu, svojevrsna podzemna kamenjem obložena “pećnica”, u kojoj se najčešće polako kuha meso, povrće i slatki krumpir.

Sastojak gotovo svakog jela je riža. To je područje također specifično i po različitim vrstama piva koje se često poslužuje toplo. Turistima se preporučuje piti samo flaširanu vodu zbog mogućnosti zaraze.

Port Moresby

Port Moresby glavni je grad s oko 300 000 stanovnika. Uz domorodačke četvrti, grad odlikuje moderna arhitektura s europskim primjesama. U gradu je mnoštvo muzeja u kojima je, među ostalim, moguće vidjeti obredne maske i oltare koji se i dan danas koriste u različitim obredima.

domoroci selo papua

Posebno je atraktivan National Museum and Art Gallery, nacionalni muzej i umjetnička galerija s bogatom zbirkom umjetničkih predmeta.
Nacionalni vrt orhideja posebna je atrakcija toga grada, gdje je moguće vidjeti najrazličitije vrste tog krhkog cvijeta. Mjesto sličnog profila, no obogaćeno i životinjskim vrstama, je Prirodni park Port Moresby.

Papua Nova Gvineja

S druge strane, u tom je gradu i poznato sveučilište iz 1965. godine. Trgovački i prometni centar brodskim je linijama povezan s okolnim lukama i Sidneyem, a cestama s turističkim odredištem Rouna Falls udaljenim 46 kilometara od Port Moresbyja. Bezbroj točaka koje pružaju nevjerojatan pogled na Laloki rijeku čine to mjesto atraktivnom turističkom destinacijom.

rijeka papua nova gvineja

Goroka

Drugo najveće mjesto je Goroka, glavni grad provincije Istočno Gorje, najpoznatiji po Sing Sing festivalu. Povijest tog događanja datira od 1957. godine, kada je prvi put organiziran s ciljem promoviranja mira i raznolikosti.

Naime, međuplemenski ratovi oko najrazličitijih pitanja – od teritorija do hrane – obilježili su povijest te zemlje te se festivalom želi istaknuti različitost, kultura i tradicija plemena, odnosno potreba izbjegavanja sukoba. Festival poznat i kao Goroka show, svake godine okupi više od 100 plemena, što rezultira eksplozijom boja i zvukova.

Papua Nova Gvineja

Vuklan Tavarvur

Najaktivniji vulkan na području Papue Nove Gvineje je Tavarvur, čija se razorna snaga osjetila i prošle godine. Erupcija 1994. godine uništila je obližnji gradić Rabaul, a zanimljivo je da su stanovnici tog grada na erupciju pripremani 10 godina koliko je trajalo upozorenje. Samo 19 sati prije erupcije grad je evakuiran.

Papua Nova Gvineja

Planina Bosavi

Preciznije, ugašeni i urušeni vulkan načinio je 4 km širok i 1 km dubok krater koji je postao stanište brojnim endemskim vrstama koje su brojne znanstvenike ostavile u čudu.
Tako u krateru žive žabe s očnjacima, ribe koje proizvode neobične zvukove i štakori veličine mačke.

Stručnjaci su dugo smatrali da su se neke vrste drugačije razvile zbog izoliranosti prouzročene visokim stijenama, a kad su se spustili u krater i u njemu neko vrijeme boravili, otkrili još brojne druge vrste za koje se vjeruje da žive jedino unutar planine Bosavi.

Papua Nova Gvineja

Tobriand – otočje ljubavi

Državi Papua Nova Gvineja pripada skupina koraljnih otoka Trobriand u jugozapadnom dijelu Tihog oceana. Nazivaju se još i otoci ljubavi jer je poimanje seksualnosti i ljubavi vrlo slobodno.

papua nova gvineja domorodac

I žene i muškarce se potiče da imaju više seksualnih partnera, a većina sela ima posebne kolibe zvane bukumatula namijenjene ljubavnim susretima. Rođenje beba smatra se rezultatom magije, a poveznicu između vođenja ljubavi i trudnoće ne poznaju.

Papua Nova Gvineja

Korisne informacije

Opće informacije:
Službeni jezik: melanežanski kreolski, engleski
Vremenska razlika u odnosu na Hrvatsku: + 9 sati
Službena valuta: papuanska kina
Struja: 220 volti, 50Hz, adapter neophodan

Zdravstveni savjeti:
> pijete isključivo flaširanu vodu, a i u tom slučaju prilikom kupnje provjerite da ste kupili originalno zatvorenu bocu
> izbjegavajte hodati bosi zbog zaraze gljivičnim i parazitskim infekcijama
> u konzultaciji s liječnikom, lijekove protiv malarije uzmite preventivno prije i poslije putovanja
> ne konzumirajte hranu kod uličnih prodavača
> izbjegavajte mliječne proizvode
> ne dodirujte životinje, posebno majmune, pse i mačke
> u nekim dijelovima (provincija Morobe npr.) postoji mogućnost zaraze kolerom

Najbolje vrijeme za posjet
> Razdoblje između svibnja i prosinca najpovoljnije je za turistički posjet toj zemlji jer prevladava suho vrijeme, bez kiša. U glavnom gradu Port Moresby nalazi se hotel Crowne Plaza višeg cjenovnog ranga, kao i Airways Hotel. Nešto povoljniji je Lamana Hotel, također u Port Moresbyju.

Sigurnost:
> zbog nepostojanja i neprovođenja zakona česte su oružane pljačke, napadi… pa izbjegavajte komunikaciju sa strancima i šetnje izvan uobičajenih turističkih ruta

Piše: Wish.hr
Fotografije: Taro Taylor, Nick Hobgood, Hadi Zaher, Anselmo Lastra, Rita Willaert, Drew Douglas, Tanaka

Facebook Like Button