Mallorca otočni hedonizam ljetovanja

Mallorca kao najveći otok u Španjolskoj, a dio arhipelaga Balearskih otoka u Sredozemnom moru, već 60-ih godina prošlog stoljeća postala sinonim za moderan turizam i omiljeno europsko turističko središte.

Ljetni mjeseci na Mallorci pretvaraju se u hedonistički raj okupljajući uglavnom u glavnom gradu Palma de Mallorca mlađu populaciju željnu provoda, a na ostalim dijelovima otoka odsjedaju turisti željni prekrasnog pogleda na morsku pučinu u čemu Mallorca obiluje.

mallorca more

Mallorca ili Veliki otok

Ime otoka potječe od latinskoga insula maior (veliki otok), kasnije Maiorca.
Glavni grad, Palma de Mallorca, istodobno je i glavni grad autonomne pokrajine Balearski otoci, Mallorca doista jest najveći od 11 Balearskih otoka.

lighthouse Mallorca svjetionik

Kroz prošlost nizani su utjecaji Feničana, Rimljana i Maura pa se tako danas te kulture odražavaju na velikom broju povijesnih znamenitosti zbog kojih taj otok ima legitimitet odmicati od sebe stečenu titulu isključivo “otoka zabave”.

Palma de Mallorca, glavni grad, osnovan je kao rimski logor, a tijekom povijesti nekoliko su ga puta opustošili Vandali. Nakon vladavine Bizanta i maurske kolonizacije, ustanovio ga je naposljetku Jakov I. Osvajač, a glavnim gradom autonomne pokrajine Balearski otoci postaje 1983. godine.

Na Mallorci se nalaze dvije planinske regije, na sjeverozapadu te na istočnoj strani otoka.

Puig Major je najviši vrh na kojem je vojno područje, a obližnji Puig d Masanella je najviši dostupni vrh (1364 m). Središnje područje (dio oko grada Palme) čini plodna ravnica Es Pla.

Ugodna mediteranska klima odlikuje se toplim ljetima i umjerenim, a na nekim područjima i hladnim zimama. Čak 40 % prirodnih ljepota tog otoka je zaštićeno, a brojne vrste ptica kojima je upravo tu stanište čini ga pravim draguljem Sredozemlja.

Atraktivne destinacije

Mallorca

Palma de Mallorca – tri u jedan

Glavni grad Palma de Mallorca jedinstvena je kombinacija atraktivnih kulturno-povijesnih znamenitosti, bogate gastronomske ponude i ludog noćnog života.

Istodobno je sveučilišno središte, grad u kojem živi gotovo polovica otočnog stanovništva i idealna destinacija za noćni provod.
Grad je smješten u zaljevu ispod tvrđave Bellver koja je izgrađena na ruševinama muslimanske građevine i u kojoj je danas arheološki muzej.

Veličanstvena gotička Katedrala de Mallorca nalazi se na samoj obali i svakako je nezaobilazna znamenitost za obilazak i razgled.

Mallorca

Južno od centra grada nalazi se najpoznatija pješčana plaža i najposjećenije mjesto na Mallorci – Playa de Palma.

mallorca palma de mallorca

Milijuni turista dolaze ovdje zbog cjelodnevne i noćne zabave koja se nudi kroz kupanje i vodene sportove, a noću svoje obličje dobiva u nizu restorana i barova u kojima alkohol teče u potocima.
Upitate li mlađeg britanskog ili njemačkog turista koje mu je omiljeno ljetno odredište nejvjerojatnije će vam reći da je to Palma de Mallorca… Odličan provod koji se ovdje nudi kompenzirat će ogromnu gužvu i galamu i danju i noću.

Milijunaške jahte usidrene u marini te brojne vile i luksuzni hoteli potvrda su i doprinos raskoši koje ovo mjesto nudi.

Mallorca

Palmanova

Zapadno od grada Palme nalazi se Palmanova, odmaralište s predivnom pješčanom plažom i opet, bogatim sadržajem za noćnu zabavu. U blizini se nalaze Aquapark, Aqualand i Marieland.

valdemossa Mallorca

Santa Ponsa

Još jedno “živahno” odmaralište s prekrasnom pješčanom plažom smješteno je na obali istoimenog zaljeva, a udaljeno je od glavnog grada dvadesetak kilometara. Ako se nađete tu, ne propustite atraktivni “Jungle Park” koji nudi dobru dozu adrenalinske zabave.

Za ljubitelje golfa – Camp de Mar

Zaljubljenici u golf doći će na svoje u Camp de Maru, na jugozapadnom dijelu otoka, gdje je uređeno šest igrališta za golf najviše klase. Jedno od najpoznatijih je igralište “Golf de Andrtx”.

Ta je lokacija, za razliku od većine na otoku, puno mirnija i stoga privlači drugačiji profil gostiju iako je noćni život također bogat, ali na jedan profinjeniji i umjereniji način.

Mallorca

Za turiste koji žele više

Za turiste koji od odmora ipak očekuju više, preporuka je malo ribarsko mjesto Porto Christo. U njegovoj se blizini nalazi Zmajeva spilja, atrakcija dugačka 2,5 kilometara koja uključuje i vožnju brodom podzemnim jezerom.

S obzirom da je Mallorca poznata po biserima, svakako vrijedi posjetiti jednu od radionica.

mallorca-majorka

Na Mallorci se nalazi i jedan od najvećih botaničkih vrtova u Europi, Botanicactus kod Santanyí.

Vrijedi otići i na izlet u gorski lanac Tramuntana, pogotovo u slikovito mjesto Calvía s romaničko-gotičkom crkvom i dvorcem iz 18. stoljeća.

Izdvojeno:

> Mallorca je bila dom nadrealističkom slikaru Joanu Miróu
> mnoge noći pune strasti tu su proveli i Frederic Chopin i pjesnikinja George Sand
> Mallorca je bila omiljena lokacija za odmor princu Charlesu i princezi Diani
> glumac Michael Douglas na sjeveru otoka otvorio je kulturni centar Costa Nord za zaštitu nasljeđa tamošnjih slikovitih planinskih sela, a često je tu dolazio na odmor s Chaterinom Zetom Jones.

Mallorca

Korisne informacije:

Službeni jezik: španjolski
Valuta: Euro
Kako putovati:zrakoplovom Zagreb-Barcelona-Mallorca
Kada putovati:kolovoz je najtopliji mjesec, ali je i najveća gužva. Predsezona i postsezona dobar su odabir za mirniji odmor
Smještaj:iznimno velik broj hotela ostavlja vam na izbor da pronađete što vam odgovara: za malo dublji džep preporučamo Sheraton Mallorca Arabella Golf Hotel i Castillo Hotel Son Vida u Palma de Mallorci.

mallorca odmor more

Cjenovno prihvatljiviji su Belvedere Hotel i Amic Horizonte.

Restorani: Restorane Cappuccino možete pronaći u Valldemossi, Palma Novi, Puerto Andratxu…,a pružit će Vam nezaboravan gastronomski doživljaj.

Ljetovališta Can Pastilla, Playa de Palma i El Arenal povezana šetalištem obiluju restoranima različitog cjenovnog ranga, kao i trgovinama u kojima možete kupiti lokalne specijalitete.
Jedan od njih je svakako “sobrasada”, mekana kobasica s paprikom, kao i “ensaimada“, slatko pecivo koje se često jede za doručak.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Andrea Skerlavaj, Brian Lockwood, Kim, Miguel Cortés, Kyle Taylor, Cristian Bortes

Facebook Like Button