Zašto je Graz i dalje na Top listi najpoželjnijih gradova za putovanje

Graz, osim što je drugi po veličini austrijski grad, zaista ima bezbroj mjesta, znamenitosti i atrakcija u kojima možete uživati tijekom cijele godine, ali jesenski izlet otkrit će vam posebne čari ovog šarolikog grada koji je zauzeo visoko mjesto na wish listi mnogobrojnih turista iz cijelog svijeta.

centar graz grac glavni trg

Što sve trebate vidjeti u Grazu otkrivamo vam kroz naše jesensko putovanje u najšarenijim i najmirisnijim danima ovog atraktivnog austrijskog grada. Krenite od glavnog gradskog trga koji se zove Hauptplatz, izgrađenog još u srednjem vijeku otkada je odmah postao središte zbivanja u Grazu.

gradska vijecnica graz grac austrija

Oko ovog impresivnog trga nalaze se najbolje trgovine, restorani, prolazi do ostalih manjih trgova i ulica, a gradski tramvaji daju posebnu dinamiku glavnom trgu kojeg obilježava ljepotom i Gradska vijećnica.

fontana centar grada graz grac

Posebne čari Graza – top 7 mjesta koja će očarati i malene i velike posjetitelje ovog

festival zvuka i svjetla graz grac

Jesenski festival zvuka i svjetlosti – Klangliht

Ako krenete u otkrivanje najboljih zanimljivosti Graza u jesen kao mi, onda vas u listopadu očekuje atraktivan festival zvuka i svjetlosti Klangliht koji će vas oduševiti svjetlosnim i zvučnim instalacijama renomiranih umjetnika iz cijelog svijeta koje osvajaju ulice i zgrade središta Graza.

festival svjetla i zvuka graz grac

Klangliht pretvara Graz u svijet umjetnosti i glazbe, boja i svjetla, u mjesto čarobnih senzualnih i suptilnih iskustava. Interakcija zvuka, zvukova i kretanje ljudi stvara čaroban svijet iz mašte i doživljaj koji ćete zadugo pamtiti.

festival tartufi graz grac 2023

Festival tartufa i vina – listopad i studeni u bajkovitom Grazu

Truffle festival također je nezaobilazno mjesto u samom srcu Graza koji traje od 23.10. do 05.11.2023. na kojem ćete kušati sezonski specijalitete od bijelih i crnih tartufa, a kulinarski užici i zabava bit će upotpunjeni finim vrhunskim vinima.

focaccia s tartufila festival tarufa graz grac

Uz istaknute internacionalne i već dobro poznate tartufe iz Albe i Istre, bit će tu i mali, fini izbor tartufa iz šume pokraj Graza. U ponudi će biti kvalitetni i inovativni proizvodi od mirisnih i okusom bogatih tartufa domaćih različitih autentičnih proizvođača ove delicije.

Otok na Muri – nemoguće ga je ne vidjeti i ne poželjeti proći preko njega

Otok u rijeci Muri izgleda kao svemirska instalacija, kao brod koji lebdi nad gradskom rijekom. Ekstravagantna čelična prozirna konstrukcija djelo je američkog umjetnika Vita Acconcija, a izgrađen je u vrijeme kad je Graz 2003. bio prijestolnica kulture.

cafe na muri graz grac austrija

Otok u Muri simbolizira poveznicu između rijeke i dva dijela grada, savršenog mjesta za druženje i zanimljive priče uz ispijanje toplih napitaka dok gledate žuto i rumeno lišće kako obavija grad svojim jesenjim bojama.

Najljepša točka za razgled Graza iz ptičje perspektive – tvrđava Schlossberg

Pogled na Graz kroz koju teče živahna rijeka Mura zaista je najljepša kad stignete penjući se stepenicama, uspinjačom ili liftom do vrha Schlossberg visokog 473 metra, a koji se zapravo nalazi usred starog dijela grada.

sat na utvrdi iznad graz grac

Prije više od 1000 godina upravo je ova mala utvrda koja je izgrađena na izbočini stijene dala je gradu ime, jer riječ ‘Gradec’, Graz znači “mali dvorac”. Nakon 1544. godine, prema nacrtima Domenica dell’Allia, proširena je u ogromnu renesansnu tvrđavu koja je danas uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najjača ortifikacija svih vremena.

vidikovac graz grac

Na ovom idiličnom mjestu, osim izvrsnih mjesta za fotografiranje i šetnje koje očaravaju, možete i odmoriti u restoranu s najljepšim pogledom na Graz. Za sve koji vole adrenalinske doživljaje ovdje postoji zaista luda zabava. Naime možete se spustiti, poput nas :) s vrha Schlossberg sve do njegovog podnožja jureći kroz zavojitu tubu. Vjerujte doživljaj je neponovljiv. :)

graz muzej umjetnosti

Kunsthaus – muzej koji izgleda kao svemirski brod koji se spustio u Graz

Ova nevjerojatno zanimljiva zgrada izvana, Kunsthaus, krije mnoge zanimljivosti za razgled i iznutra. Stanovnici Graza izuzetno su ponosni na ovu impozantnu građevinu koja prati suvremene trendove u svakom pogledu.

Od uvijek novih izložbi i stalnih eksponata u njoj možete kupiti i mnoge suvenire ili popiti neki topli napitak u već prohladnoj jeseni.
Kastner Öhler robna kuca graz

Kastner & Öhler robna kuća u kojoj ćete pronaći baš sve što vam treba i pritom uživati u očaravajućem interijeru

Za sve koji vole shopping u obilasku Graza, prolazit ćete ulicama koje obiluju bogatstvom trgovina no ipak u tom izobilju raznovrsne ponude dominira posebno lijepa robna kuća Kastner & Öhler koja ove godine slavi svojih čak 150 godina postojanja.

Od svoje davne 1873. godine, kad je izgrađena u Art déco stilu, nudi na nekoliko katova savršeno uređenog interijera zaista sve što vam treba, a kad poželite pojesti nešto toplo i fino ili se osladiti nekim desertom i osvježiti pićem Rooftop ove robne kuće pružit će vam osim odmora i savršen pogled na najljepše crkve i krovove Graza.

Eggenberg dvorac palaca graz grac

Palača Eggenberg pečat je povijesnog dijela Graca

Volite li prošetati nekim idiličnim povijesnim mjestom u Grazu možete obići palaču Eggenberg, okruženu velikim prekrasnim parkom. Ova veličanstvena palača na rubnom dijelu Graca predivan je barokni kompleks i zasigurno jedan od najljepših bajkovitih građevina u austrijskoj Štajerskoj. U palači se nalazi muzej, a originalan interijer zove na putovanje kroz neko prošlo vrijeme.

restoran El Gaucho graz prsut i kruh

toplo predjelo tartufi restoran El Gaucho graz

I da ne zaboravimo :) jer ručak ili večera svakako su dio posjeta jednom gradu pa tako i Grazu. Ovaj smo put izvrsno jeli u restoranu El Gaucho u kojem su nas oduševili specijaliteti od mesa i kreativni meniji od lokalnih namirnica su ovaj put bila dodatno obogaćena sezonskim tartufima. Naprosto, najbolji odresci u gradu sljubljuju se s tradicionalnim specijalitetima, ali i prilozima i umacima prema receptima iz cijelog svijeta.

El Gaucho restoran grac biftek odrezak meso

Još je mnogo blaga skriveno u bajkovitim ulicama i trgovima Graza, poput Glockenspiela i monumentalne katedrale koja čini povijesnu krunu u samom središtu grada, gotičko renesansne zgrade Burg koja je poznata i zanimljiva po dvostrukim spiralnim stepenicama koje djeluju kao optička varka, a ovisno o vremenu s kojim raspolažete te vašim željama i afinitetima najbolje je pogledati na stranice Graz Tourismus što još krije Graz u kojeg smo u nekim prošlim generacijama išli u obveznu kupovinu, a danas ga obilazimo i otkrivamo u svoj njegovoj veličini i ljepoti.

austrija graz grac

Tekst: Diana Mikloš

Facebook Like Button