Advent u ljupkom Grazu –  nezaboravan doživljaj

Božić je zasigurno najmagičnije vrijeme u austrijskom Grazu pa kako bi najbolje upoznali njegov šarm i ljupkost, i ove 2019. godine, svakako se uputite u ovaj samo dva sata udaljen grad za vrijeme adventa.

Planirate li posjetiti Graz u samo jednom danu ili birate produženi ostanak, njegova božićna čarolija oduševit će vas u svakom pogledu.

graz advent zgrade

Opojni mirisi božićnih poslastica i kuhanog vina ispunjavaju cijeli grad pa se okrijepite domaćim delicijama na njegovim brojnim trgovima.

graz štandovi na trgu

Stara jezgra, koja stoji na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Europi, krcata je adventskim i božićnim sajmovima – njih čak 14 otvorilo je vrata prve adventske nedjelje, 17, studenog, i bogatom ponudom privlače lokalce i turiste.

Najveći od njih je Božićni sajam na Hauptplatzu ispred Gradske vijećnice

Počastite se pečenim kestenima, Glühweinom ili vrućnim aromatičnim čajem i zaplešite uz božićne melodije jer će veliki paviljon na njihovom glavnom trgu ugostiti brojne glazbenike i zborove za vrijeme adventa.

austrijske knedle advent

Kada padne mrak, fasada Gradske vijećnice oživjet će paljenjem brojnih lampica koje će otkriti ogromni adventski kalendar i okupati grad u slavljeničkom svjetlu.

Nastavite dalje kroz uske, kamenom popločane ulice i trgove okružene srednjevjekovnim kućama i zgradama do ostalih šarmantnih sajmova.

Na trgu Färberplatz možete pronaći prekrasne, tradicionalne i moderne šarolike kolekcije suvenira i figurica s umjetničkim potpisom te odaberite unikatne poklone za svoje najmilije.

Trg Tummelplatz skriva multikulturalni sajam u oblaku tamjana i smirne, koji je prepun šarenih tkanina i drvenih, srebrnih te drugih rukotvorina od prirodnih materijala.

adventski trg graz vidikovac

Volite li ipak više tradiciju, uputite se na najstariji gradski trg Franziskanerplatz na kojem se nalazi niz štandova s austrijskim božićnim ukrasima, kuhanim vinom i drugim adventskim specijalitetima.

Sajam na Joanneumsviertelu se pak smjestio u gradskom zelenilu i posjetiocima nudi radove lokalnih umjetnika koji koriste drvo, tekstil, nakit i druge zanimljive materijale. Tražite li nešto manje konvencionalan dar, ovo je idealno mjesto za pronaći ga.

graz vidikovac

Iskustvo neće biti potpuno ako se ne popnete do Schlossberga, starog grada na malom brdu iznad Graza. Popnite se uspinjačom ili uživajte u kratkoj šetnji do vrha i gledajte kako vam se grad otvara pod nogama. Uz pogled koji oduzima dah birajte između unikatnih poklona, delicija i toplih napitaka na nekima od brojnih štandova.

Poseban doživljaj svakako će biti i spektakularne jaslice u dvorištu povijesnog Landhausa, tj. parlamenta. Svake godine grupa umjetnika koji rade s ledom grade velebne jaslice iz 50 tona leda koje u kombinaciji s pozadinskim svjetlima nude nezaboravan vizualni doživljaj.

advent u grazu ledena skulptura

Kada smo već kod leda, diljem grada možete pronaći nekoliko klizališta, a najzabavnije za mališane od njih je ono na Karmeliterplatzu s Dječjim zimskim svijetom koji nudi brojne aktivnosti poput ledenog igrališta, brojnih kreativnih radionica i studio za pečenje kolača.

kolo za razgledavanje graz

Povezite se Adventzug-om (adventskim vlakom) koji će svakoga, a ponajprije djecu i starije osobe, prevoziti povijesnom gradskom jezgrom od jednog sajma do drugog. Tu je i Adventbim, prigodno ukrašen starinski tramvaj koji će kružiti Grazom u predbožićno doba.

crkva graz

Dok kažete „keks“ možete uživati u čarobnom iskustvu koje pruža Graz u ovo blagdansko doba. Pored svega, uvijek se možete uputiti i na velike sezonske rasprodaje diljem grada i u trgovačkim centrima, popiti vruću čokoladu u lokalnim slastičarnicama i pojesti topli gulaš ili samo uživati u pogledu sa Schlossberga bilježeći nezaboravne trenutke za obiteljski album.

Facebook Like Button