Najbolja austrijska piva dolaze iz Salzburga a tradicionalna hrana iz najboljih pivnica

Salzburg je stari barokni grad koji morate vidjeti barem jednom u životu, jer osvaja svojim predivnim povijesnim ulicama, brojnim znamenitostima koje daju identitet ovom austrijskom gradu, kulturnim događanjima rijetko viđenim, ali i gastronomiji koja osvaja specifičnim jelima i receptima koje odmah poželite spremiti i u svojoj kuhinji.

ZANIMLJIVOST

Znate li da u neke restorane u Salzburgu možete donijeti i svoju hranu

Otkrili smo koji je to :)

Boravak u Salzburgu jednostavno podrazumijeva obilazak tradicionalnih restorana i pivnica koje nude domaću austrijsku kuhinju, a kultne pivovare, koje datiraju duboko u prošlost, dio su doživljaja začuđujuće lijepog Salzburga.

Salzburgu zasigurno daju obilježje tri vrhunske pivovare koje smo ovaj puta na našem obilasku Salzburga posjetili s velikom pažnjom i velikim guštom, jer smo saznali puno više o ovom zlatnom napitku kojeg zovu još i tekućim kruhom.

NAJBOLJE PIVOVARE, PIVNICE I RESTORANI SALZBURGA

pivovara i restoran augustiner salzburg

Pivovara Augustiner broji svoje postojanje još od 1621. godine

Augustiner pivo donosi nam komadić povijesti u koju se lako možete uživjeti zavirujući u obilasku iza kulisa i prolazeći doslovce živim muzejem gdje na svakom koraku susrećete trenutke kroz koje je ova pivovara rasla od nekoliko kotlova do današnje proizvodnje čije pivo predivno klizi niz svako nepca pivoljubaca, ali i onih koji vole okusiti tradicionalno proizvedeno pivo uz fine delicije.

kotao za pivo augustiner salzburg pivovara

Po čemu je Augustiner Bräustübl pivo toliko posebno?

Proizvodnja piva Augustiner traje gotovo 12 tjedana i prolazi kroz sljedeće faze:
Pivo Augustiner proizvodi se samo od najbolje sirovine, a to su izvrsna voda, slad i hmelj, a obrađuju se u ovoj pivovari prema tradicionalnim, provjerenim receptima.
Samo se još u nekoliko pivovara glavna fermentacija odvija kao u pivovari Augustiner – u otvorenim bačvama za vrenje, pri čemu se prvotno dodani kvasac nakon završetka glavne fermentacije taloži na dno. Skladišni podrum mjesto je za vrijeme dozrijevanja i bistrenja.

Ovdje se talože kvasac i bjelančevine, a zbog dovoljnog vremena odležavanja i horizontalne tehnike skladištenja stvara se fina, prirodno blaga ugljična kiselina.U pivovari Augustiner pivo se nježno i prirodno “polira” filterom od pamučne mase. Time su sačuvani svi njeni vrijedni sastojci.
U ovoj se pivovari pivo puni u drvene bačve, baš kao nekoć ili u KEG bačve.

salzburg Restoran Bräustübl

Restoran Bräustübl kao stvoren za pjesmu i veselje kakvo još niste doživjeli a možete donijeti i svoju hranu :)

Danas je Bräustübl najveći pivski restoran u Austriji. Preko 5.000 četvornih metara tradicionalno uređenog prostora i dodatnih 1.400 sjedećih mjesta u pripadajućem vrtu nudi mjesto za savršenu zabavu.

Ono što je izuzetno zanimljivo jest da gosti u ovaj restoran mogu donijeti ako žele svoju hranu, jer je najvažnije da se toči i pije savršeno fino Augustiner pivo koje poziva na pjesmu i životnu radost. Prekrasne krigle najpopularnije su u ovoj pivovari, a vjerujte zaista je gušt piti iz njih ovo sjajno pivo koje zove na još.

piva pivovare trumer salzburg

Trumer pivovara In Obertrum am See spoj je tradicionalnog i ultra modernog doživljaja piva

Znate li da iz pivovare Trumer dolaze najnagrađivaniji pilsneri na svijetu? Naime, Trumer Berkeley je osvojio 18 zlatnih medalja na najprestižnijim svjetskim natjecanjima piva čime je doista postao najnagrađivaniji pilsner na svijetu.

Čak od davne 1775. ova je austrijska pivovara u vlasništvu obitelji Sigl, a trenutno je vodi osma generacija vlasnika Josefa C. Sigla, a njena sestrinska kuća nalazi se i u Kaliforniji gdje se drže strogo propisanog recepta proizvodnje kao i u Salzburgu.

U svojih 400 godina iskustva proizvodnje piva Trumer Pils se proizvodi prema točnim standardima “Reinheitsgebota”, ili njemačkog Zakona o čistoći piva i to od samo nekoliko sastojaka – vode, slada, hmelja i kvasca, a fermentacija traje puna tri tjedna kako bi se dobilo tako ukusno i jedinstveno okusom Trumer pivo.

traumer pils pivo salzburg

U Trumer pivovari primjenjuju se posebne tehnike mljevenja hmelja na ječmenom sladu, uklanjaju se ljuske kako bi se uklonili trpki i gorki okusi što maksimizira glatkoću pive i dovodi do plemenitog okusa i arome, a hladna fermentacija doprinosi finoj pjenušavosti i uravnoteženom osvježavajućem okusu.

austrijski gulas restoran Urbankeller salzburg

Restoran Urbankeller kao stvoren je za fini organski zalogaj nakon obilaska pivovare Traumer

U restoranu Urbankeller vrijede visoki standardi ponude hrane jer se vodi računa da na svakom tanjuru budu servirana jela biološkog i prirodnog porijekla. Pokrajina Salzburg ima raznolike, netaknute regije i tvrtke koje prakticiraju organski uzgoj hrane. Urbankeller je nagrađen nizom važnih ekoloških i ekoloških certifikata.

Urbankeller je prvi restoran s organskim certifikatom u Salzburgu, što je dodatna garancija hrane koja se radi s ljubavlju.
Tradicionalno privlačnog izgleda svojim će finim mirisima ovaj restoran ostati u jednom od najboljih gurmanskih užitaka pri obilasku i posjeti Salzburga.

stiegel pivo  pivovara salzburg

Pravi je užitak obići najstariju privatnu austrijsku pivovaru Stiegl Brauwelt koja datira od 1492.

Ova austrijska pivovara 100% je obiteljska tvrtka po čemu se pivovara Stiegl jasno izdvaja od međunarodnih korporacija. Ono po čemu je specifičnost pivovare Stiegel jedina je pivovara u Austriji koja sama proizvodi slad, koristeći ih za kuhanje specijalnih piva, stvarajući tako umjetnost piva na najvišoj razini.

U razvoju novih recepata u Stiegl-Gut Wildshut i u eksperimentiranju s raznim sortama žitarica, kao i posebnim sladom, dovodi do neusporedivih raznolikosti piva u ovoj pivovari. U dobro pivo spadaju samo hmelj gdje koriste samo češere hmelja sa ženskih biljaka, voda, kvasac i slad pa se i ova pivovara toga drži prema zakonu o čistoći piva iz davne 1516.

Hmelj je ono što pivu daje njegov okus, njegovu ugodnu gorčinu, njegov osvježavajući karakter i čini dušu svakog Stiegl piva. Treba svakako naglasiti da voda dolazi upravo iz regije Untersberg u Salzburgu iz vrlo posebnog i moćnog prirodnog izvora. Izvorska voda koja se koristi za proizvodnju ovog piva sadrži velik postotak kisika, srednje je tvrdoće što Stegel pivi stvara preduvjete za vrhunsku kvalitetu piva.

Stiegel pivovara ponosno nosi i titulu kvalitete „Slow Brewing“, jer se polaganim, pažljivim kuhanjem dobiva dobro izbalansirano pivo s izvanrednim okusom.

muzej pivovara stiegel salzburg

Nađete li se u pivovari Stiegel nikako ne propustite obilazak njihovog muzeja na više od 400 m² saznajte više o povijesti pivovare, njihovih vlasnika, pogledajte priču ispričanu kroz vrijeme od početaka do modernih momenata jedne od zasigurno najboljih austrijskih pivovara.

Obilazak je jedinstveno i interaktivan kroz nevjerojatnu multivizualnu avanturu u kinu Stiegl Brewery Cinema koje projekcijom filma kroz 270 stupnjeva zaista stvara nezaboravan doživljaj stvaranja Stiegel piva.
gusta austrijska juha restoran Stiegs Brauwelt

Stiegs Brauwelt restoran je dio pivovare Stiegel gdje je gastronomija i kulinarstvo na najvišoj razini. Domaća kuhinja s austrijskim specijalitetima ovog restorana spaja okuse i mirise za pamćenje gdje su pivo i njegove sirovine divni sastojci za kuhanje. Klasici austrijske kuhinje kreativno su sezonski pripremljeni, svježi i kako je to prikladno oplemenjeni svježim Stiegl pivom.

restoran salzburg Zipfer Bierhaus

Salzburg nudi još nekoliko pivnica i restorana u kojima se sjajno jede i naravno pije savršeno pivo

Zipfer Bierhaus restoran ponosi se bezvremenska tradicijom austrijskih jela koja čine njihov je gastronomski identitet. U samom srcu grada bez imalo kiča s tradicionalnom dušom uređenja interijera ovdje ćete kušati svježa, mirisna i bogato servirana jela austrijske izvorne kuhinje.

salzburg Zipfer Bierhaus restoran

Zanimljivost vezana za restoran Zipfer Bierhaus

Mozartova sestra Nannerl živjela je nekoliko godina iznad pivnice Zipfer. I kad god bih je posjetio, silazili bi zajedno u ovu gostionicu. Ovdje su satima čavrljali, s guštom pili pivo i izvrsno jeli.

tradicionalno austrijsko jelo restoran Zipfer Bierhaus
austrijske krvavice salzburg

Restoran i pivnica Zipfer Bierhaus jedna je od najstarijih mjesta za domaću austrijsku kuhinju u središtu grada Salzburga, koja je koncepcijom, ambijentom i arhitekturom ostala izvorna i autentična i stoga najprimamljivija svakom putoholičaru koji želi doživjeti izvorni duh Salzburga. Ovdje smo kušali toliko fine krvavice i Kaiserschmarrn oliti kako ga kod nas zovu Carski drobljenac i naravno sočne Apfelstrudle.

restoran Sternbrau salzburg

Sternbräu restoran u starom dijelu Salzburga iznenađuje spektakularnim ambijentom i sofisticiranom austrijskom kuhinjom. Unutrašnjost varira od suvremene arhitekture i komponenti starih preko 100 godina, autentične austrijske kuhinje, ali i starih jela pripravljenih na moderan način. Predivan i jedinstven vrt u srcu Salzburga ovaj restoran čini skjajnim mjestom za izlaske, odmor i uživanje u pivi.

vrt restorana sternbrau salzburg

U 16. stoljeću u Salzburgu su postojale brojne male pivovare. Ime “Sternbräu” kao zasebna pivovara s restoranom prvi put se spominje 1542. godine. Inače, zvijezda kao cehovski znak za pivare prvi put je dokumentirana 1425. godine. I danas ga često možete vidjeti u franačkim domaćim pivovarama, a simbol zvijezde, kao prepoznatljivi simbol Sternbräua, proizlazi upravo iz ove stoljetne tradicije.

Bärenwirt restoran salsburg

Bärenwirt jedan je od najomiljenijih restorana Salzburga

Ovdje se zaista ide na pravo pučko jelo i stvarno se uživa u gastronomskoj povijesti Salzburga koja ovdje živi i danas. U restoranu Bärenwirtu jede se najbolja pohana piletinu u Austriji! Ovdje se zaista jede piletina po austrijski.

restoran Bärenwirt pohana piletina

Osim toga, tu je rustikalna i tipična austrijska domaća kuhinja, od goveđeg gulaša preko Kasnockena do prave seljačke gozbe sazdane od starinskih kulinarskih specijaliteta. Tu su i ogromne okruglice od kruha koje su, kažu mnogi gosti, nenadmašne. Iz ovog restorana zaista nitko ne odlazi gladan.

austrijske okruglice restoran Bärenwirt

Od odreska s roštilja ili krepkih svinjskih medaljone s roštilja pa sve do različitih deserata imamo po želji u čijem se izboru nalazi i legendarni Salzburger Nockerln.

specijalitet Salzburger Nockerln

Die Weisse pivnica i gostionica smještena u mirnom dijelu Salzburga prava je oaza obilja domaće hrane poput kobasica, tipičnog svinjskog pečenja, posebno pripremljenog polutka krumpira koji se topi u ustima i niza ostalih tipičnih austrijskih jela, a sve doneseno na velikim toplim pladnjevima tako da svaki stol zaista izgleda hedonistički.

Die Weisse pivnica i gostionica hrana

Die Weisse pivovara još od 1901. slovi kao najstarija austrijska pivovara pšeničnog piva. S poviješću dugom više od 100 godina, Die Weisse je najstarija austrijska pivovara pšeničnog piva.

pivo die weisse pivovara salzburg

U prošlosti, oko 1900., u većini salzburških pivovara bilo je uobičajeno proizvoditi jaka piva. Adelbert Behr stvorio je lagano, aromatično pšenično pivo u svojoj maloj pivovari u Schallmoosu. Ovo pivo pakira se u posebne boce a karakterizira ga bijela boja jantara s čvrstom, fino bisernom pjenom i prekrasnom voćnom aromom.

Felix Gmachl, koji je 1. siječnja 2015. godine preuzeo upravljanje obiteljskom tvrtkom, svojim novim razvojem prvog bezglutenskog organskog pšeničnog piva na cijelom tržištu piva pokazuje da se tradicija i inovativnost međusobno ne isključuju. Pivo se do danas u ovoj pivovari kuha strogo prema originalnoj recepturi i uhodanom procesu proizvodnje osnivača Adelberta Behra.

Prirodno mutno pšenično pivo i njegova jedinstvena sekundarna fermentacija u boci s okretnim vrhom jamče prvorazrednu kvalitetu, a ovo je pivo poznato i izvan granica Salzburga i svakako simbolizira tradicionalnu kvalitetu pivovare Die Weiss. Pomno odabrane sirovine iz regije i pažljivo odležavanje daju Salzburger Weisseu poseban okus i daju pečat novog doba piva.

Facebook Like Button