Zelena salata veliki saveznik svih dijeta

Zelena salata poznata je prehrambena namirnica diljem cijelog svijeta.

Preporuča se za vrijeme detoksikacije odnosno čišćenja organizma, restrikcijskih dijeta ili kao redovita namirnica koja se konzumira uz glavno jelo. Može se koristiti i pripremati na različite načine, no najčešće ju koristimo u salatama, sendvičima ili kao dodatak raznim začinima. Poznata je kao snažan antioksidans i pomaže u borbi protiv raznih bolesti.

Osnovne karakteristike zelene salate

Zelena salata (Lactuca sativa) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). U narodnu je poznata kao lisnato povrće upravo zbog samog izgleda velikih listova, a mnoga kućanstva uzgajaju ih u svojim vrtovima. Njezino korištenje poznato je iz povijesnih dana, a opisi salate mogu se pronaći čak i u starom Egiptu i Rimu.

Mnogi kulinarski stručnjaci prepisuju joj afrodizijačka svojstva te smatraju da potiče hormon sreće. Prema znanstvenim nalazima smatra se da je zelena salata svoje mjesto na našim područjima pronašla nakon Kolumbovih putovanja za čije se brodove smatra da su prenijeli ovo lisnato povrće. Njezino branje ovisi o vrsti upotrebe. Berba nije iste za svrhu kućanstva (hrana) ili komercijalnu svrhu. Ukoliko se koristi za prehranu ljudi, bere se prije cvjetanja.

salata

Gdje rast i kako se sadi

Zelena salata raširena je diljem cijelog svijeta te se uzgaja u brojnim plastenicima. Uglavnom raste na humusnim tlima koja su vlažna te pogoduju rastu zelene salate. Ovo lisnato povrće rase u glavicama i sastoji se od „mnogo listova“ različitih veličina. Važno je napomenuti da suha tla nisu pogodna za rast i uzgoj salate, odnosno takva salata je niže klase i kvalitete. Prema poznatim podacima najveći proizvođači salate su Kina, SAD i Španjolska.

VRSTE ZELENE SALATE

Budući da smo napisali da postoje razne sorte i kultivari zelene salate, potrebno je nabrojati neke od njih s kojim se stalno susrećemo u voćarnama i supermarketima. Neke od njih su: kristalka, puterica, rimska salata, iceberg ili glavatica, radič, crveni radič, endivija, hrastov list, matovilac, cikorija, rikula i mnoge druge.

uzgoj salate

Zelena salata u borbi protiv herbicida

Jedna od pozitivnih i najznačajnijih karakteristika zelene salate je njezina mogućnost mjerenja količine herbicida u tlu. Zbog tog svojstva, salatu koriste brojni poljoprivrednici i proizvođači kako bi vidjeli stvarni sastav herbicida u tlima. Zbog svoje osjetljivosti zelena salata neće rasti na tlima koja su puna herbicida.

Pozitivni učinci zelene salate

Zelena salata pomaže održavanju zdrave tjelesne mase budući da ima nisku prehrambenu vrijednost, mali broj kalorija i puno vode. Bogat je izvor vitamina A koji je potreban za zdravlje ljudskog vida. Osim vitamina C sadrži i krom koji je važan budući da povećava osjetljivost stanica na djelovanje inzulina. Bogata je folnom kiselinom, vitaminom B6, B1, B2, B5, fosfora i mangana, a veliki je saveznik u raznim dijetama.

salata

Autor: mag.nutricionizma Marina Jakšić