7 zelenih začina koji nas okružuju i čine neizostavan dio naših jela

Nezamislivo je napraviti dobar kuhani obrok bez i jednog začina. Ovaj vam put donosimo listu 7 začina, njihovih karakteristika, podrijetla i pripreme. Naučimo više o zelenim začinima koji nas okružuju i čine neizostavan dio naših jela.

bosiljak

Bosiljak

Ovaj začin možete upotrebljavati kako svjež, tako i sušen. Ako se radi o sušenom, tada ga čuvajte na suhom i tamnom mjestu, zatvorenog u posudici, dok svježi bosiljak možete držati na balkonu ili kuhinjskom prozoru kako bi vam bio nadohvat ruke. Čest je začin u talijanskoj, ali i mediteranskoj kuhinji općenito, možete ga pronaći u raznim umacima, na pizzama i u salatama, a najbolje paše u kombinaciji s rajčicom, bilo svježom ili u umacima.

Origano

origano
Kad vam neko spomene origano, koje vam jelo prvo padne na pamet? Većina bi rekla da se radi o pizzi. Baš kao i bosiljak, može se koristiti u svježem, ali i sušenom obliku. S njim ne valja pretjerivati jer ima dosta intenzivan okus, raste u toplim morskim predjelima, a čest je gost talijanske, ali i grčke kuhinje.
Dobro se slaže s maslinama i chillijem. Vjeruje se da potiče probavu i ublažava grčeve pa ga možete konzumirati i u obliku čaja.

Majčina dušica

majcina-dusica
Majčina dušica začin je koji se najčešće koristi u juhama, jelima s povrćem i u raznim marinadama. Vjeruje se da pomaže kod mamurluka, koristi se za izradu alkoholnih pića, a dobra je i za cirkulaciju. Ovaj je začin dosta bogatog okusa i mirisa, stoga ne valja pretjerivati, a može se koristiti svjež ili sušen.

Jednako kao i bosiljak, možete ga uzgajati i na kuhinjskom prozoru, na balkonu ili u vrtu.

Peršin

persin
Za razliku od ostalih začina, ovaj je začin široko raširen u kontinentalnom dijelu pa samim time i u kontinentalnoj kuhinji. Grci su ga smatrali svetom biljkom, a koristi se u raznim jelima na razne načine.
Nije jakog okusa kao neki drugi začini, izvrsno se nadopunjuje s povrćem, a posebno mrkvom s kojom čini idealan par u domaćoj juhi.

Općenito dobro odgovara u jelima iz lonca, dobar je kao začin uz svježi kravlji sir, u marinadama, ali i uz ribe i plodove mora. Raste u vrtovima u raznim podnebljima, a odgovara mu umjerena klima.

Mažuran

mazuran
Mažuran je biljka malih listova koja se koristi u salatama, ali i kao začin u jelima s mesom. Dobro odgovara u kombinaciji s rajčicama, a dobar je i za probavu te stimulaciju unutarnjih organa. Čest je začin u francuskim jelima, ugodna je mirisa, a može se koristiti sušen i u svježem obliku.

Ružmarin

ruzmarin
Onaj čaroban miris koji nas podsjeća na more najčešće uključuje ružmarin. Ovo je biljka koja voli sunce i toplinu, raste na Sredozemlju, a koristi se za pripremu marinada, jela na roštilju, izvrsno odgovara uz ribe uz par kapi maslinova ulja i češnjaka, može se koristiti i u salatama, a i vizualno je privlačan. Može rasti i u teglama, ali traži sunčano i toplo vrijeme.

Lovor

lovor
Njime su se kitili pobjednici u staroj Grčkoj, a bio je i simbol slave. Riječ je o lovoru, biljci koja raste u toplim predjelima, koristi se u obliku lista, a stavlja se u jela koja se trebaju duže kuhati jer tada lagano otpušta aromu.
Najčešće se koristi u mediteranskoj kuhinji, odgovara u juhama i varivima, ali i uz meso, posebice divljač.

OVDJE saznajte i više o začinima u našoj kuhinji i pripremi različitih recepata i jela:
zašto je šafran najskuplji začin svijeta
Menta – aromatični začin ili bezvremenski lijek?
Otkrivamo tajne vanilije neizbježnog začina slastica, parfema i fine kozmetike

Za kraj…

Iznenadite svoje ukućane i pripremite im nekoliko jela s ovim fantastičnim začinima. Za što se god odlučili, uz nekoliko listića ili malen prstohvat sigurno nećete pogriješiti. Kuharice u ruke ili samo pustite mašti na volju. Dobar vam tek!

Autor: Vedrana Duić Loparić
Bosiljak: Alden Chadwick
Origano: Sonja Pieper
Majčina dušica: Serres Fortier
Peršin: cookbookman17
Mažuran: Larry Hoffman
Ružmarin: craigles75
Lovor: Andy / Andrew Fogg

Facebook Like Button