Menta – aromatični začin ili bezvremenski lijek?

Priča ide otprilike ovako. Strašni Had, grčki bog podzemlja, vidjevši lijepu nimfu Mentu zaljubi se i poželi je za ženu. No, ljuta i ljubomorna kraljica podzemlja Perzefona Mentu pretvori u biljku. Mirisnu biljku aromatičnog mirisa i svima dobro poznatog okusa.

Opisali smo vam samo jednu od nebrojeno mnogo legendi i priča koju su vezani uz mentu. Možda je razlog tomu, njezina nevjerojatna ljekovitost koju narodna medicina oduvijek poznaje i koristi a moderna znanstvena istraživanja to i potvrđuju.

Menta podiže raspoloženje, poboljšava pamćenje i koncentraciju. I ne samo to, topli čaj od mente opušta i briše tragove svakodnevnog stresa. Također, reski miris mentinog ulja jedan je od najpopularnijih u aromaterapiji. Ukoliko vas muče grčevi u nogama i bolna stopala, mentino ulje odličan je izbor za masažu.

menta-1

Ipak, osim kao popularan prirodni lijek, menta (paprena) se najčešće koristi kao začin. Gastronomija ju poznaje kao začin aromatičnog ukusa koji podjednako dobro paše uz mesna ali i vegetrijanska jela. Preporučujemo da menta bude jedna svježih od začinskih biljaka u vašoj kuhinji.

Listić, dva u svježim sokovima od voća i povrća, okusu će dati posebnu notu svježine. Osim toga, ako ste loše neraspoloženi ili ljuti, imat ćete instant spa učinak.

Dovoljno je blago rukom proći po lišću mente i udahnuti taj ugodan miris spokoja.

Autor: Daniela Marušić Bešić
Fotografija: Matt Lavin
Hisako Tanaka

Facebook Like Button