Vjerujte eterično ulje jasmina sjajno je za podizanje raspoloženja

Miris jasmina inspirirao je mnoge ljubavnike, ali i pjesnike, a blagodati ovog korisnog eteričnog ulja oduševiti će svakoga tko brine o svom zdravlju.

Osjetilno bogati i egzotični miris jasmina dočarat će vam pravi romantični ugođaj. To je idealno eterično ulje za sve one koji žele podići svoje raspoloženje i svoj svakidašnji život obogatiti potrebnom energijom.

Dvije se vrste jasminovih grmova uzgajaju komercijalno za eterično ulje

I Jasminum grandiflorum i Jasmin sambac potječu iz Indije i Perzije, ali su donesene u Europu preko Afrike i maurskih selidbi.

Ulje sambaca se uglavnom proizvodi u Indiji, a ulje grandifloruma u sjevernoj Africi i Francuskoj.
U Kini se zeleni čaj miješa a cvjetićima jasmina iz porodice Jasmin paniculatum i poslužuje kao probavni stimulans poslije masnih obroka. Pritom ovaj napitak odstranjuje zadah iz usta i smiruje nervnu napetost.

etericno ulje jasmina jasmin

Eterično ulje jasmina dobiva se iz bijelih zvjezdolikih cvjetića ekstrakcijom u otopini koja daje ekstrakt.
U Indiji se jasminovo eterično ulje miješa sa sandalovim uljem da se dobije esencija jasmina, a koristi se kao pomoć u meditaciji.
Vijenci od cvjetića Jasmin sambaca daruju se počasnim gostima i kao dio bogoštovlja u hramu.

U parfumerijskoj industriji, jasmin je poznat kao “kraljica cvjetova” zbog izrazito cvjetnog mirisa. Ulje je izuzetno skupo, a smatra se i jednim od najskupljih parfema na svijetu.

Primjena eteričnog ulja jasmina u tradicionalnoj aromaterapiji

Budući da su ulja jasmina toliko skupa, uglavnom se upotrebljavaju u aromaterapiji za liječenje duševnih i emocionalnih problema, osobito depresije i seksualnih poteškoća kod muškaraca i žena. Prema nekim izvorima ulje je korisno pri porođaju jer pomaže kontrakcijama ako se masira po trbuhu, no važno je da se rodilji sviđa miris i da se slaže da ga se koristi.

jasmin

Kako djeluje eterično ulje jasmina

Poželite li senzualan užitak za sva čula napunite kadu toplom vodom, ugasite svjetla i upalite svijeću. Prije ulaska u kupelj prijeđite kožu vrata i gornji dio prsa mješavinom od 3 kapi jasmina i baznog masažnog ulja.

Kod depresivna raspoloženja nosite bočicu ulja jasmina uvijek uza se i pomirišite kad god osjetite napad depresije. Pokazalo se da eterično ulje jasmina djeluje stimulirajuće, stoga će stvoriti osjećaj zadovoljstva i blage euforije – pod uvjetom da podnosite miris!

Zanimljivost o jasminovom ulju:
S obzirom na to da je ulje jasmina toliko skupo, većina prodavaonica nudi prethodno razrijeđen proizvod.

Što nalazimo u jasminovom eteričnom ulju

Benzil acetat i benzil benzoatse često dodaju jasminu kao nadopuna. Nažalost, koriste se i za krivotvorenje ulja jasmina. Veoma je teško dokazati je li neko eterično ulje jasminovo ili nije.

Benzil benzoast se samostalno koristi kod liječenja svrbeži.
Linalol ima sedativna svojstva na nervni sustav. Stoga se očekuje da je ulje Jasmin sambaca učinkovitije u opuštanju nego ulje Jasmin grandifloruma.
Alfa-farnesen je u većoj količini prisutan u ulju Jasmin sambac i može dati ulju značajnu vrijednost u smanjivanju upala, osobito kod bolnih dojki prilikom upala kod dojilja.
Metil jasmonat, jasmon, indol i metil anthranilat daju jasminu intenzivan, karakterističan miris, a moguće je da im pripada zasluga za euforično i stimulirajuće djelovanje ulja jasmina.

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a

Facebook Like Button