Kadulja – ljekovita kraljica Mediterana

Kadulja – ljekovita kraljica Mediterana.

Kako započeti priču o čudesnoj kadulji, svetoj biljci antičkih vremena koja je smatrana simbolom plodnosti, dobrog zdravlja i dugovječnosti?

U prošlosti dostupna jedino bogatim i elitnim slojevima društva, ljekovita kraljica Mediterana (Salvia officinalis) ime je dobila od latinske riječi salvare što znači spasiti, što dovoljno govori o njezinoj čudesnoj moći ozdravljenja.

Podrijetlom s obalnih područja Mediterana, ova biljka grmolika oblika, prekrasnih ljubičastih cvjetova i jakog aromatičnog mirisa, danas je čest stanovnik i kontinentalnih vrtova. Važno je napomenuti da ta kadulja nema ljekovito djelovanje te je samo unikatan i mirisan ukras.

Prirodna riznica zdravlja

Iako je na našim prostorima kadulja uvriježeni narodni lijek za upalu grla i krvarenje desni, ona ima mnogo širu primjenu. Njezina snažna i okrepljujuća eterična ulja imaju antiseptična i antibakterijska svojstva pa travari kadulju rado preporučuju kao inhalator pri problemima dišnih organa, kao mast za rane i čireve, te kao čaj za pomoć ženama pri hormonalnoj neravnoteži.

kadulja -list

Važno je napomenuti da se kadulja, kao i ostalo ljekovito bilje treba konzumirati umjereno i isključivo uz kontrolu liječnika travara. Kaduljino eterično ulje ako se koristi u velikim količinama, može biti otrovno za organizam. Nikako ga ne smiju uzimati trudnice (potiče porod) te osobe koje boluju od epilepsije jer kadulja sadrži sastojak koji može potaknuti epileptični napad.

No ne brinite, ukoliko ju koristite umjereno i u malim količinama, kadulja je potpuno bezopasna. Ona je fantastičan začin koji jelu daje okus i miris Mediterana.

Autor: Daniela Marušić Bešić
Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button